• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemes pārdošanu ārzemniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2003., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80185

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai katrai valstij savs devums Eiropas nākotnei

Vēl šajā numurā

22.10.2003., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemes pārdošanu ārzemniekiem

ES Tiesa nospriedusi, ka ES likumdošana pieļauj atteikties pārdot lauksaimniecībā izmantojamo zemi citas ES dalībvalsts vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts pilsoņiem vai kompānijām, ņemot vērā “sabiedrības intereses”. Ja Polija savos likumos precizēs “sabiedrības intereses”, tā varēs izmantot šādas tiesības pat tad, kad beigsies aizlieguma termiņš zemes pārdošanai ārzemniekiem.

Tiesā tika izskatīts jautājums par kādu Austrijā pastāvīgi dzīvojošu Lihtenšteinas pilsoni, kas savu īpašumu vēlējas novēlēt kādam Luksemburgas fondam. Forarlbergas vietējās varas iestādes, balstoties uz vietējiem zemes aprites noteikumiem, transakciju nepieļāva ar skaidrojumu, ka apkaimē austriešu zemnieki apstrādā nomātu zemi, bet fonda statūtos neesot paredzēta zemes apstrāde. Lai gan Austrijas varas iestādes, aizliedzot transakciju, bija ierobežojušas brīvu kapitāla plūsmu, tas esot ticis darīts “sabiedrības interešu” aizstāvībai, bet tāda rīcība “principā attaisno ierobežojumus”. Vienlaikus ES Tiesa atzīmējusi, ka vietējām varas iestādēm esot bijis iespējams aizsargāt “sabiedrības intereses” arī citādā veidā, piemēram, pieprasot fondam saglabāt ilggadējos nomas līgumus ar austriešu zemniekiem.

Pēc “GAZETA WYBORCZA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!