• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par preču pavadzīmju - rēķinu pārskatu iesniegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.08.2003., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tikšanos ar Somijas uzņēmējiem

Vēl šajā numurā

15.08.2003., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par preču pavadzīmju – rēķinu pārskatu iesniegšanu

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka saskaņā ar MK noteikumiem Nr.339 “Noteikumi par stingrās uzskaites preču pavadzīmēm – rēķiniem”, kas stājušies spēkā no šā gada 1. jūlija, nodokļu maksātājiem, beidzoties ceturksnim, līdz nākamā mēneša piecpadsmitajam datumam jāiesniedz VID teritoriālajā iestādē pārskats par saņemto preču pavadzīmes – rēķina veidlapu izlietojumu. Pārskatos par stingrās uzskaites preču pavadzīmju – rēķinu veidlapu izlietojumu jānorāda izlietotajās un anulētajās preču pavadzīmēs norādīto darījumu kopējā summa, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis. Ja nodokļu maksātājs nebūs iesniedzis minēto pārskatu, VID teritoriālā iestāde jaunas pavadzīmes – rēķina veidlapas neizsniegs.

Noteikumi arī paredz: ja nodokļu maksātājam ceturkšņa laikā nepieciešams saņemt papildu preču pavadzīmes – rēķina veidlapas, nodokļu maksātājam ir jāiesniedz papildu pārskats par pavadzīmes – rēķina veidlapu izlietojumu, norādot laika periodu, par kuru pārskats tiek sastādīts (no iepriekšējā iesniegtā pārskata līdz papildu pārskata iesniegšanas dienai). Savukārt pārskatā par pavadzīmes – rēķina veidlapu izlietojumu ceturksnī jānorāda dati par periodu no iepriekšējā papildu pārskata iesniegšanas dienas līdz ceturkšņa beigām.

Ministru kabineta noteikumos Nr.339 “Noteikumi par stingrās uzskaites preču pavadzīmēm – rēķiniem” ir apvienotas divu iepriekš spēkā esošo Ministru kabineta noteikumu, proti, 1995.gada 5.septembra noteikumi Nr.268 “Noteikumi par preču pavadzīmes — rēķina lietošanas un noformēšanas kārtību” un 1995.gada 5.septembra noteikumi Nr.271 “Noteikumi par kārtību, kādā izgatavojamas un uzskaitāmas preču pavadzīmju — rēķinu veidlapas”, prasības. Jaunajos noteikumos pamatā ir saglabāta iepriekšējos noteikumos aprakstītā kārtība, kādā stingrās uzskaites preču pavadzīmju – rēķinu veidlapas izgatavojamas un uzskaitāmas, lietojamas un noformējamas. Nodokļu maksātāji nodokļu aprēķināšanas un uzskaites vajadzībām, preču un citu materiālo vērtību saņemšanas un izsniegšanas darījuma precīzā un pilnīgā dokumentārā noformēšanā izmanto pavadzīmju - rēķinu veidlapas, kuru izgatavošanu noteikumos noteiktajā kārtībā nodrošina Valsts ieņēmumu dienests. Papildus jaunajos noteikumos ir noteikta kārtība, kādā pavadzīmes — rēķinu veidlapas tiek uzskaitītas publiski pieejamā vienotā datu bāzē (reģistrā). Publiski pieejamajā vienotajā datu bāzē (reģistrā), kuru jānodrošina VID un kurai saskaņā ar noteikumiem jābūt pieejamai no šā gada 1. septembra, būs atrodama informācija par nodokļu maksātāju (nosaukums vai vārds, uzvārds, reģistrācijas kods), informācija par pavadzīmes – rēķina sēriju un numuru, par pavadzīmes – rēķina statusu (piemēram, izsniegts, izlietots, anulēts, iznīcināts) un informācija par pavadzīmes – rēķina izsniegšanas datumu. Vienotā datu bāze (reģistrs) dos iespēju nodokļu maksātājiem pārliecināties par savu darījumu partneru legālo darbību. Tādējādi jaunajos noteikumos ietvertās normas sekmēs labāku pievienotās vērtības nodokļa iekasēšanu valsts budžetā. Izstrādājot jaunos noteikumus, tika ņemti vērā Ekonomikas ministrijas izteiktie priekšlikumi par noteikumos esošo normu papildināšanu un precizēšanu.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!