• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauku attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2003., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77861

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par naftas produktu rezervēm

Vēl šajā numurā

06.08.2003., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauku attīstību

Zemkopības ministrijas sagatavotā lauku attīstības plāna (LAP) priekšnovērtējumu veica Eiropas Komisijas (EK) noteikta neatkarīgo ekspertu firma “Kvistgaard Consult” no Dānijas. Kopumā izstrādātais plāns novērtēts pozitīvi, tomēr tas vēl jāprecizē.

Komisija norāda, ka plānā jāveic daži precizējumi plāna analīzes sadaļā, konkrētāk jānorāda plānā ietverto pasākumu stiprās un vājās puses, kā arī iespējas un draudi (SVID). LAP mērķi vairāk jāpiemēro vienotā programmdokumenta prioritātēm un jāsakārto rādītāji, kuri raksturo sagaidāmo ietekmi no konkrēto līdzekļu izlietojuma atbilstoši precizētajiem mērķiem.

Eksperti uzskata, ka 86% no lauksaimniecībā izmantojamām zemēm (LIZ) atvēlētās teritorijas plānā paredzētajam pasākumam “Lauksaimniecībai mazāk labvēlīgie apvidi” ir pārāk liela platība. Tālab pasākumam ieplānoto finansējumu nepieciešams samazināt. Savukārt ZM uzskata, ka salīdzinoši lielā LIZ teritorijas noteikšana kā lauksaimniecībai mazāk labvēlīga saistīta ar īso veģetācijas periodu Latvijā, kas neveicina vienlīdzīgu konkurenci ar pārējām Eiropas valstīm lauksaimniecības produkcijas ražošanā. Piemēram, Somijā kā lauksaimniecībai nelabvēlīgi noteikti pat 90% LIZ.

Eksperti slēdzienā arī secina, ka minimālā platība — 0,3 ha, ar kuru sākot var piemērot pasākumus “Agrovide” un “Lauksaimniecības mazāk labvēlīgie apvidi”, ir pārāk maza atbalsta saņemšanai. Plānots šo platību noteikt vismaz 1 ha apjomā, ar kuru sākot saimniecība varēs saņemt arī tiešos maksājumus.

ZM speciālisti precizējumus plānā veiks līdz augusta beigām, pēc tam tos nosūtīs izvērtēšanai EK. Iespējams, ka ZM konceptuāli vienosies ar EK par LAP akceptēšanu šā gada beigās. Savukārt reāli LAP pasākumi tiks īstenoti līdz ar Latvijas iespējamo iestāšanos ES, un to darbību administrēs Lauku atbalsta dienests (LAD).

Neatkarīgi eksperti lauku attīstības plāna novērtēšanu pēc EK norādījuma veic visās ES kandidātvalstīs.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!