• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimniecības zemes kreditēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2003., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77860

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lauku attīstību

Vēl šajā numurā

06.08.2003., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimniecības zemes kreditēšanu

Zemkopības ministrijas 2002.gadā izstrādātā Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programma darbojas jau gadu. Interese par zemes iegādi ir ļoti liela, un tiek pieprasīts daudz vairāk kredītresursu, nekā sākotnēji bija paredzēts. Tālab ZM ir izstrādājusi grozījumus šajā programmā, kas veicinās racionālu ierobežoto resursu izmantošanu.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmā noteiktā maksimālā platība, ko var iegādāties ar atvieglotiem nosacījumiem, līdz šim bija 500 ha. Taču tagad ar atvieglotiem nosacījumiem varēs iegādāties zemi platībā līdz 250 ha.

Maksimālā aizņēmuma summa tagad noteikta 40 tūkst. latu apjomā. Iepriekšējā programmas variantā tā vispār nebija noteikta.

Programmas finansējuma kopapjoms būs Ls 9 miljoni Latvijas Hipotēku un zemes banka, ar kuru ZM 2002. gada jūlijā noslēdza līgumu par kredītlīnijas atvēršanu, aizņēmumu piešķiršanai jau izmantojusi 2,5 miljonus latu. Jaunajā programmas redakcijā noteikts, ka īpaši atbalstāmajiem reģioniem būs jānovirza vismaz 30% no kredītlīnijas ar gada procentu likmi 4%. Bez tam no kopējā finansējuma apjoma 30% tiek novirzīti piena ražotājiem, kuriem ir vismaz 5 slaucamas govis un saimniecība pienu nodod piena pārstrādes uzņēmumiem.

Valsts līdzdalības finansējums paredzēts no lauksaimniecības subsīdiju līdzekļiem.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programma izstrādāta, lai iedarbinātu mehānismus efektīvai lauksaimniecībā izmantojamās zemes tirgus funkcionēšanai, tādējādi radot līdzvērtīgu Eiropas Savienībā (ES) pieejamu ilgtermiņa finansējuma piedāvājumu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei. Programma sekmēs konkurētspējīgu, ES standartiem atbilstošu ražošanas platību attīstību un zemju apvienošanu, paātrinot reformas darbaspēka struktūrā un sociālā sektorā lauku teritorijā, kā arī veicinās efektīvu lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsaimniekošanu.

Precizētā Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programma stāsies spēkā tuvākajā laikā. Sīkāku informāciju interesenti jau šobrīd var saņemt Latvijas Hipotēku un zemes bankas filiālēs.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!