• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2003., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77859

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lauksaimniecības zemes kreditēšanu

Vēl šajā numurā

06.08.2003., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanu

Ministru kabinets (MK) pieņēmis grozījumus lauksaimniecības nozarei ļoti svarīgā normatīvajā aktā — “Lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programma”. Grozījumi, kas izstrādāti, izmantojot jau esošo pieredzi šīs programmas realizācijā, padara skaidrākus kredīta saņemšanas nosacījumus un paplašina to nozarē nodarbināto fizisko un juridisko personu loku, kas var pretendēt uz Latvijas Hipotēku un zemes bankas kredītu.

Ilgtermiņa investīciju kreditēšanā līdz šim bija noteikti ierobežojumi pretendentiem uz līdzekļu piešķiršanu, proti, kredītu ar atvieglotiem noteikumiem varēja saņemt vienīgi Latvijas lauksaimnieciskās preču produkcijas ražotāji, taču tagad pretendentu loks paplašinājies arī ar lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām. Tas nozīmē, ka kredītu savas nozares attīstībai varēs iegūt arī tās kooperatīvās sabiedrības, kuras sniedz pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražotājiem. Otra būtiskākā izmaiņa programmā ir tā, ka līdz šim kredītu pretendentiem bija vairāki summas ierobežojumi pa nozarēm (piensaimniecībai un cūkkopībai pa 100 tūkstošiem latu, augkopībai – 50 000 latu, citām nozarēm – 20 000 latu), tagad šie ierobežojumi ir noņemti. Un neatkarīgi no lauksaimniecības nozares visu kredītu pretendentu maksimālā summa palielināta līdz 200 000 latu. Pazemināta arī gada procentu likme no jauna izsniegtajiem aizdevumiem.

Ministrijas izstrādātie grozījumi maksimāli efektīvi sadala piešķirtos līdzekļus. Daļa no valsts piešķirtajiem līdzekļiem (Pasaules bankas piešķirtā aizdevuma kapitalizēšana), kas pēc vecajiem šo programmu noteikumiem bija paredzēti tikai ilgtermiņa investīciju programmas finansēšanai, novirzīti zemes iegādes kreditēšanas programmai.

Programmas realizācijai Latvijas Hipotēku un zemes bankā piešķirta kredītlīnija (kopā ar kapitalizēto Pasaules bankas kredītu) 15 miljonu latu apmērā. Uz šā gada sākumu lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programmai iesniegts 121 pieteikums ar kopējo aizdevuma summu 2 958 730 latu. Visvairāk šī kredītlīnija līdz šim izmantota piensaimniecībā un graudkopībā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!