• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Attālumiem Eiropā vairs nav nozīmes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2003., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Itālijas sadarbību

Vēl šajā numurā

11.06.2003., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Attālumiem Eiropā vairs nav nozīmes

Vakar, 10.jūnijā, Portugāles valsts svētki

Ints Upmacis, Latvijas vēstnieks Portugālē, — “Latvijas Vēstnesim”

UPMACIS.JPG (16850 bytes)
Foto: A.F.I.

— Vispirms, vēstnieka kungs, Latvijai draudzīgās Portugāles svētku dienā gribu vaicāt, kā jūs vērtējat Portugāles prezidenta neseno valsts vizīti Latvijā.

— Portugāles prezidenta Žorži Sampaiju vizīte Latvijā noteikti bija nozīmīgs un pozitīvs notikums mūsu starpvalstu attiecībās. Īpaši vēlos uzsvērt, ka Portugāles prezidentu pavadīja ļoti liela uzņēmēju delegācija — septiņdesmit piecu nozīmīgu Portugāles kompāniju pārstāvji. Uzņēmēju delegācijas veidošanas process Portugālē bija visai sarežģīts, jo kopā ar prezidentu apmeklēt Latviju, Igauniju un Lietuvu vēlējās daudz vairāk uzņēmēju, nekā bija vietu lidmašīnā.

— Kāda ir šīs vizītes atbalss Portugālē?

Prezidenta vizīte Latvijā plaši tika atspoguļota Portugāles plašsaziņas līdzekļos, jo delegāciju pavadīja visu lielāko laikrakstu, kā arī Portugāles radio un televīzijas žurnālisti. Katru dienu Portugāles televīzijā tika rādītas reportāžas no Rīgas, un ne tikai oficiālā hronika. Lielākie Portugāles laikraksti arī atspoguļoja prezidenta vizītes norisi, turklāt īpaši raksti bija veltīti iespaidiem no Latvijas okupācijas muzeja apmeklējuma un tam, ka Latvijas Universitātē mūsu studenti apgūst portugāļu valodu.

— Kā šī vizīte iespaidoja mūsu valstu divpusējās attiecības?

Portugāles prezidents, oficiālās delegācijas locekļi un uzņēmēji par vizīti Rīgā izteicās ļoti pozitīvi. To, ka viņu teiktais nav bijušas tikai pieklājības frāzes, liecina arvien pieaugošais biznesa informācijas pieprasījumu skaits, ko saņem vēstniecība Lisabonā. Domāju, ka nozīmīgākais Portugāles prezidenta valsts vizītes rezultāts būs mūsu valstu ekonomisko sakaru intensifikācija, jo portugāļu uzņēmēji ir ieguvuši nepastarpinātu informāciju par biznesa iespējām Latvijā un ir noskaņoti ienākt Latvijas tirgū ne tikai ar savu produkciju, bet arī ar investīcijām. Ceru, ka arī Latvijas uzņēmēji aktivizēs sakarus ar Rīgā sastaptajiem portugāļu uzņēmējiem. Runājot par Latvijas un Portugāles starpvalstu attiecībām, gribētu atgādināt, ka Portugāles Republika bija to valstu skaitā, kuras nekad neatzina Latvijas okupāciju un inkorporāciju PSRS. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas mūsu attiecības attīstījās un turpina attīstīties pozitīvā virzienā. Ir radīta līgumtiesiskā bāze pilna spektra starpvalstu attiecību attīstībai. No 1997. gada Lisabonā darbojas Latvijas vēstniecība. Portugāle plāno drīzumā atvērt savu vēstniecību Rīgā. Portu ļoti labi strādā Latvijas goda konsuls Auguštu Mašadu, kurš labi pazīstams Portugāles biznesa aprindās. Viņš deva lielu ieguldījumu Rīgas dienu organizēšanā Portu pērnā gada vasarā.

— Kādas ir mūsu attiecību prioritātes pēc NATO Prāgas un ES Kopenhāgenas sammitiem un ES Pievienošanās līguma parakstīšanas?

Portugāle vēlas redzēt Latviju kā pilntiesīgu NATO un ES dalībvalsti, un Portugāles Republikas parlamentā valda pilnīga vienprātība par to, ka pievienošanās līgumi NATO un ES ir jāratificē pēc iespējas drīz. Šajos divos jautājumos nav domstarpību starp pozīcijas un opozīcijas partijām — visai neparasta parādība. Līgumu ratifikācija Portugāles parlamentā notiks septembra beigās vai oktobra sākumā, kad būs izpildītas visas formālās procedūras.

— Kā jūs kopumā raksturotu Portugāles pašreizējo attieksmi pret Latvijas centieniem iestāties NATO un ES?

Portugālē, pavisam netālu no Lisabonas, atrodas Eiropas tālākais rietumu punkts — Cabo da Roca, Latvija savukārt pavisam drīz kontrolēs ES austrumu robežu. Bet mūsu valstis tikai ģeogrāfiski atrodas tālu viena no otras, jo nozīmīgos un problemātiskos Eiropas un pasaules politikas jautājumos mūsu viedokļi ir identi. Tā tas bija Irākas krīzes laikā, tā tas ir Eiropas konstitucionālā līguma būtiskākajos jautājumos, kas apliecina, ka attālumiem Eiropā vairs nav nozīmes.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!