• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Itālijas sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2003., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76012

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Polija ir teikusi "jā" Eiropas Savienībai

Vēl šajā numurā

11.06.2003., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Itālijas sadarbību

Otrdien, 10.jūnijā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons tikās ar Itālijas Republikas Veneto reģionālās padomes prezidentu Enriko Kavaljēri un viņa vadīto delegāciju.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), kā arī divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs sveica Itālijas pārstāvju delegāciju Saeimā un uzsvēra Itālijas nozīmi eirointegrācijas procesa kontekstā. Ē.Jēkabsons informēja par neseno Latvijas un Itālijas parlamentu sadarbības grupas deputātu vizīti Itālijā un izteica patiesu gandarījumu par Itālijas amatpersonu ieinteresētību abu valstu savstarpējo attiecību intensificēšanā. “Viesošanās Itālijā, tur notikušās sarunas, kā arī jūsu delegācijas vizīte Latvijā skaidri parāda, ka Latvijas un Itālijas attiecību paplašināšanas potenciāls ir liels,” teica Ē.Jēkabsons. Viņš arī pateicās Itālijai par atbalstu Latvijas neatkarības atzīšanā un virzībā uz dalību ES.

Itālijas Veneto reģionālās padomes prezidents pastāstīja, ka delegācijas viesošanās Latvijā noslēdz vizīšu sēriju Baltijas valstīs (pirms neilga laika apmeklēta Lietuva un Igaunija), kā arī uzsvēra abu reģionu stratēģisko nozīmi Eiropas kartē. E.Kavaljēri pastāstīja, ka drīz stāsies spēkā izmaiņas reģiona konstitucionālajā likumdošanā, kas noteiks Veneto lielāku autonomiju pārvaldes jomā. “Tas mums dos iespēju būt patstāvīgākiem reģiona politisko, ekonomisko un kultūras sakaru veidošanā,” teica Itālijas delegācijas vadītājs. Viņš arī norādīja, cik būtisks ir fakts, ka Eiropa tiek veidota kā tautu, ne valstu savienība, jo tas garantē katras tautas identitātes un vērtību saglabāšanu un nostiprināšanu. E.Kavaljēri arī informēja par gatavību sniegt Latvijai atbalstu ES finansiālo resursu izmantošanā, piedaloties mērķprojektu izstrādē, piemēram, infrastruktūras attīstības jomā.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedrs pastāstīja par 20.septembrī plānoto referendumu par Latvijas iestāšanos ES, kā arī norādīja, ka mūsu valsts iedzīvotāju vidū nav daudz eiroskeptiķu – vairāk ir tādu, kas nav izdarījuši savu izvēli, baidoties, ka pēc iestāšanās ES Latvija varētu zaudēt savu identitāti. “Tomēr”, sacīja Ē.Jēkabsons, “jūsu teiktais par reģionu sadarbības paplašināšanu liecina par to, ka katras tautas kultūra un savdabība ir vērtības, kuras mēs spēsim saglabāt.”

Arī Eiropas lietu komisijas pārstāvji vakar tikās ar Itālijas Republikas Veneto reģionālās padomes prezidentu Enriko Kavaljēri un viņa vadīto delegāciju.

Sarunas gaitā puses pārrunāja Latvijas un Itālijas sadarbības iespējas reģionālajā līmenī un ar integrāciju Eiropas Savienībā saistītos jautājumus.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Oskars Kastēns iepazīstināja Itālijas Republikas Veneto reģionālās padomes prezidentu E.Kavaljēri ar komisijas darbu.

O.Kastēns raksturoja Latvijas integrācijas procesu ES un ar to saistītos jautājumus. Viņš pastāstīja par vēl veicamajiem darbiem, lai nodrošinātu Eiropas Komisijas noteikto kritēriju izpildi līdz mūsu valsts pilntiesīgai dalībai ES. Lai nodrošinātu pozitīvu Eiropas Komisijas novērtējumu novembra monitoringa ziņojumā, īpaša uzmanība tiek pievērsta tādām jomām kā struktūrfondu izmantošana un muitas un nodokļu informācijas tehnoloģiju sistēmu savietojamība. Kā svarīgu darbu pirms referenduma par Latvijas iestāšanos ES, kas paredzēts 20.septembrī, O.Kastēns uzsvēra sabiedrības informēšanas kampaņu, kā arī atzinīgi novērtēja valdības piešķirto finansējumu – aptuveni 1,6 miljoni eiro – informācijas kampaņas darbu veikšanai. O.Kastēns informēja arī par reģionālo reformu Latvijā.

Veneto reģionālās padomes prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas darbu virzībai uz integrāciju ES, kā arī lēmumu tieši Latvijas tautai izvēlēties, kļūt vai nekļūt Latvijai par ES dalībvalsti. E.Kavaljēri atzina, ka nākotnes Eiropas Savienībā būtu svarīgi ievērot visu dalībvalstu līdztiesību un uzklausīt arī mazo valstu viedokli. Viņš izteica cerību, ka nākotnes Eiropa būs vienots organisms ar iekšējās vērtības spēku.

Itālijas delegācija arī pastāstīja par Veneto reģionu – tas ir kultūras, ekonomikas, tradīciju un jauninājumu centrs.

Abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību aktivizēt Latvijas un Itālijas sadarbību dažādās jomās.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!