• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Uzņēmumu reģistra darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2003., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75920

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valstī pirmo iesalnīcu savam alum

Vēl šajā numurā

06.06.2003., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Uzņēmumu reģistra darbu

Trešdien, 4. jūnijā, Uzņēmumu reģistrs (UR) rīkoja preses konferenci, lai informētu plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus par tuvākajiem uzdevumiem saistībā ar Komerclikuma darbību un citiem jauninājumiem sakarā ar dažiem grozījumiem likumā “Par uzņēmējdarbību”. Preses konferencē piedalījās Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš un SIA “Lursoft” prezidents Ainars Brūvelis.

Ievadot sarunu, A. Endziņš teica: “Situācija ar Komerclikuma reformu ir tāda, ka nupat tuvojas pusceļš, jo Komerclikums darbojas jau pusotru gadu un skaitļi ir visai iepriecinoši. Ja skatām reģistrēto uzņēmumu skaitu, kuri pārreģistrējušies no uzņēmumu reģistra uz komercreģistru, salīdzinājumā ar pagājušā gada šo periodu tie ir pieauguši, un, cerams, jūnijā to skaits palielināsies vēl straujāk. Kas vēl ir ļoti būtiski pašlaik? Tuvojas 1. jūlijs, un tas ir tāds diezgan kritisks datums attiecībā uz Komerclikuma pārejas posmu. Un konkrēti — līdz 1. jūlijam ir jāiesniedz reģistrācijas pieteikumi tiem uzņēmumiem, kurus skar vienādo nosaukumu problēmas. Tam, kas savulaik pirmais reģistrējies uzņēmumu reģistrā, pieder pirmtiesība uz šo nosaukumu, ja vien otrajam vēl agrāk nav reģistrēta šāda preču zīme. Taču, ja šie uzņēmumi neiesniegs pārreģistrācijas pieteikumu līdz šā gada jūnija beigām, tie zaudēs pirmtiesības. Taču jāuzsver, ka tas attiecas tikai uz tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri tika iekļauti vienādo nosaukumu sarakstā. Tas publicēts “Latvijas Vēstneša” 2002. gada 24. aprīļa numurā. Pārējiem, kuri ir reģistrējuši savu nosaukumu “vecajā “ reģistrā vēlāk nekā pirmais, tas būs jāmaina jebkurā gadījumā.”

Otrais jautājums, par ko runāja J. Endziņš, skāra atbilstoši pārejas posmam Komerclikumā paredzēto uzņēmumu pārreģistrēšanos komercreģistrā. Visiem tiem uzņēmumiem, kuri vēl nav pārreģistrējušies komercreģistrā, ir iespējas līdz 1. jūlijam sakārtot sabiedrības statūtus, veikt citas izmaiņas, piemēram, mainīt amatpersonas līdzšinējā kārtībā un līdzšinējā reģistrā. Taču te ir atsevišķi izņēmumi, un viens no tiem skar sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA). Proti, likums paredz, ka tām SIA, kas grozīs statūtus ar šā gada 1. jūliju, tūlīt būs jāpārreģistrējas komercreģistrā. Tātad — ja gadījumā tiks iesniegts pieteikums par statūtu vai citiem grozījumiem pēc šā gada 1. jūlija, sekos atteikums, ja nebūs iesnieguma par pārreģistrēšanos komercreģistrā.

Preses konferencē tika sniegta informācija un skaidrojumi par nupat nesen — 21. maijā — spēkā stājušamies grozījumiem likumā “Par uzņēmējdarbību”. Tie paredz būtiskas izmaiņas, no kurām svarīgākais ir šāds: UR būs tiesīgs bez vēršanās tiesā izslēgt no uzņēmumu reģistra tos uzņēmumus, kuri gada laikā pēc reģistrācijas nebūs sākuši savu darbību, atkārtoti nebūs iesnieguši UR gada pārskatus un nebūs sameklējami juridiskajā adresē. (Par to sīkāk – “LV” 29. maija numurā.)

SIA “Lursoft” prezidents A. Brūvelis savukārt informēja par gada pārskatu iesniegšanas dinamiku, kas uzlabojusies, taču vairāk nekā puse uzņēmumu to nav izdarījusi (tiesa, noteiktais termiņš vēl nav beidzies). Viņš minēja pieteikumu un citas informācijas elektronisko nodrošinājumu, lai gan likums par elektroniskajiem dokumentiem sāks darboties tikai nākamgad, jo nav pieņemti Ministru kabineta noteikumi. Taču tehnoloģiski “Lursoft” un Uzņēmumu reģistrs ir gatavs šim darbam, iemēģinot tā dēvēto pilotprojektu elektronisko parakstu izsniegšanas sistēmā.

Pēc tam tika sniegtas atbildes uz žurnālistu jautājumiem. Piemēram, cik ilgi UR gaidīs, ja uzņēmums nebūs noteiktajā laikā iesniedzis gada pārskatu. Atbilde — tiks sūtīts brīdinājums un publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, tad pēc trim mēnešiem, kā paredz likums, ja trūkumi nebūs novērsti, UR valsts notārs pieņems lēmumu par uzņēmuma izslēgšanu no uzņēmumu reģistra. Tas skar vienkāršoto likvidāciju. Klātesošie interesējās arī par to, vai pirmtiesību uz firmu var nodot kādam citam. Tādā gadījumā jānoslēdz vienošanās pie zvērināta notāra. Šo pirmtiesību var arī zaudēt, ja uzņēmums nav sasniedzams savā juridiskajā adresē, un to dzēš tiesa, ja šis uzņēmums nepiesaka savas tiesības triju mēnešu laikā arī pēc tiesas uzaicinājuma. Līdz 2003. gada 31. decembrim UR nepārbaudīs, vai pārreģistrācijai pieteikta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums sakrīt ar kāda cita uzņēmuma nosaukumu. Tomēr, ja šajā laikā komercreģistrā būs ierakstīti vairāki komersanti ar vienādu firmu, pēc šā datuma UR cels prasību tiesā par firmas maiņu pret komersantiem, kuriem nebūs pirmtiesības uz firmu. Kā jau sākumā tika minēts, pirmtiesība šādā gadījumā būs komersantam, kura firma savā laikā pirmā reģistrēta uzņēmumu reģistrā, ja vien attiecīgais uzņēmums būs pārreģistrējies komercreģistrā līdz 2003. gada 1. jūlijam. Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) līdz šim datumam nebūs iesniedzis pieteikumu par pārreģistrāciju komercreģistrā, tas zaudēs pirmtiesību.

Rita Belousova, “LV” tieslietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!