• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patērētāju aizsardzību ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vizītē Portugāles prezidents

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patērētāju aizsardzību ES

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un kandidātvalstu ministri, lemjot par savstarpēju patērētāju aizsardzības politiku, identificējuši trūkumus. Par galveno trūkumu atzīti pārrobežu darījumi. Grieķijas pilsētā Eretrijā notiekošajā konferencē Latviju pārstāv ekonomikas ministrs Juris Lujāns.

“Pārrobežu darījumu jautājuma būtība aktualizējas brīdī, kad citā valstī iegādāta prece, patērētājam atgriežoties mītnes zemē, neatbilst kvalitātei. Patērētājam ir tiesības preci atdot atpakaļ vai saņemt kompensāciju. Šajā patērētājam saistošajā procesā ietekmi izjūt arī ražotājs. Sarežģītā procesa regulēšanai nepieciešamas kopējas ES valstu atbildīgo institūciju koordinētas direktīvas. Grieķijas konferences laikā mēs strādājam pie direktīvas priekšprojekta,” tā notiekošo konferenci no Grieķijas komentēja J. Lujāns.

Ministri apsprieduši arī jaunu ES likumu un normu veidošanas modeli. Tas paredz vienādas tiesības visām valstīm, aizstāvot savas pozīcijas patērētāju tiesību aizsardzībā. ES dalībvalstu un kandidātvalstu ministru diskusijā par patērētāju tiesību aizsardzības politiku galvenā uzmanība tikšanās laikā pievērsta diskusijai par netaisnīgu komerciālo darbību novēršanu ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs. ES ir atzinusi, ka ir jāizstrādā jauna direktīva, kas aizliegtu veikt netaisnīgas komerciālas darbības. Šobrīd netaisnīgas komerciālas darbības ES tiek reglamentētas tikai fragmentāri. Latvijā to nosaka Reklāmas likums, aizliedzot maldinošu un salīdzinošu reklāmu, tāpat aizliedzot bērniem adresētu reklāmu.

Latvijai kļūstot par ES pilntiesīgu dalībvalsti, šīs direktīvas pieņemšana būtu nozīmīga gan mūsu uzņēmējiem, gan patērētājiem. Uzņēmējiem tā nodrošinās godīgu konkurenci, savukārt patērētājiem – savu tiesību aizsardzību.

Iveta Balode, ekonomikas ministra padomniece preses un sabiedrisko attiecību jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!