• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vizītē Portugāles prezidents. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vizītē Portugāles prezidents

PORTUGALE1.JPG (20317 bytes)Šodien, 13.maijā, valsts vizītē ierodas Portugāles prezidents Žorži Sampaiju

Šodien, 13. maijā, pēc Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ielūguma Latvijā valsts vizītē ierodas Portugāles prezidents Žorži Sampaiju (Jorge Sampaijo).

Rīgā augstais viesis ielidos četros pēcpusdienā un vēl šovakar apmeklēs Latvijas okupācijas muzeju. Oficiālā sagaidīšanas ceremonija notiks rīt, 14. maijā, Rīgas pilī. Pēc abu valstu prezidentu un dzīvesbiedru sarunas, kā arī prezidentu un delegāciju sarunas un preses īssaieta Portugāles prezidents noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Vizītes laikā augstajam viesim paredzētas arī tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu. Portugāles prezidents arī uzrunās studentus Latvijas Universitātē un Stokholmas Ekonomikas augstskolā, kā arī piedalīsies biznesa seminārā Rīgas biržā un Portugāles vīnu izstādes atklāšanā. No Rīgas Ž.Sampaiju aizlidos ceturtdien agrā pēcpusdienā.

Žorži Sampaiju dzimis 1939. gada 18. septembrī Lisabonā. Bērnībā ar ģimeni dzīvojis arī ASV un Lielbritānijā. 1961. gadā beidzis jurisprudences studijas Lisabonas universitātē. Jau studiju gados pievērsies sabiedriskajai darbībai, 1960. un 1961. gadā bijis Juridiskās fakultātes studentu apvienības prezidents, bet 1961. un 1962. gadā Studentu asociāciju federācijas ģenerālsekretārs. Aktīvi piedalījies pretošanās kustībā. 1974. gada revolūcijas laikā veicinājis dialogu ar mēreno spārnu (Bruņoto spēku kustību) un aktīvi atbalstījis “Deviņu grupu”, kas iestājās par pāreju uz demokrātiju. 1975. gada martā ievēlēts par ārējās sadarbības ministra vietnieku un nodibinājis politiķu un intelektuāļu asociāciju “Sociālistu intervence”. 1978. gadā pievienojies Sociālistu partijai. Pēc gada ievēlēts parlamentā un partijas nacionālajā sekretariātā. Ievēlēts parlamentā arī 1980., 1985., 1987. un 1991. gadā. 1987. un 1988. gadā bijis Sociālistu partijas parlamentārās grupas vadītājs, bet no 1989. līdz 1991. gadam Sociālistu partijas ģenerālsekretārs. 1991. gadā iecelts valsts padomē. 1989. gadā ievēlēts par Lisabonas mēru, atkārtoti ievēlēts arī 1993. gadā. No 1990. līdz 1995. gadam bijis Portugāliski runājošo pilsētu savienības prezidents.

1996. gada 14. janvārī ievēlēts par Portugāles prezidentu. Atkārtoti augstajā amatā ievēlēts 2001. gada 14. janvārī.

Par Latvijas un Portugāles attiecībām

Latvijas un Portugāles diplomātiskajām attiecībām ir ilga vēsture. Portugāle atzina Latvijas valsts neatkarību 1921. gada 19. februārī. Laikā pirms Otrā pasaules kara un Latvijas okupācijas mūsu valsts sūtņi Francijā bija akreditēti arī Portugālē. Rīgā darbojās Portugāles ģenerālkonsulāts.

1939. gada 18. oktobrī tika akreditēts pirmais Portugāles sūtnis Latvijā Sūza Mendess. Latvijai Portugālē bija arī savs goda konsuls. Portugāle neatzina Baltijas valstu okupāciju un inkorporāciju Padomju Savienībā. Latvijas neatkarības atjaunošanu Portugāle kopā ar citām Eiropas Kopienas valstīm atzina 1991. gada 27. augustā.

Mūsu diplomātiskās attiecības tika atjaunotas tā paša gada 2. oktobrī. Kopš 1993. gada Portugālei Latvijā bijuši jau četri vēstnieki. Kopš 2002. gada 22. janvāra Portugāles intereses mūsu valstī pārstāv vēstnieks Žoāo Pedru Zanati, vēstnieks rezidē Stokholmā. Portugāles valdība nolēmusi līdz 2005. gadam Rīgā atvērt Portugāles vēstniecību, kas varētu būt arī reģionālā vēstniecība Baltijas valstīs.

Savukārt Latvijas vēstnieks Portugālē Ints Upmacis nupat, 9. maijā, Lisabonā iesniedza akreditācijas vēstuli Portugāles prezidentam Žorži Sampaiju. Portugāles prezidents apsveica mūsu vēstnieku sakarā ar Latvijas veiksmīgo integrāciju ES un NATO, kā arī izteica pārliecību par ciešāku turpmāko abu valstu attiecību attīstību un sadarbību ES un NATO ietvaros. Ints Upmacis ir otrais Latvijas vēstnieks Portugālē kopš mūsu vēstniecības atklāšanas Lisabonā 1997. gadā. Latvijai Portugālē ir arī goda konsuls Auguštu Fereira Mašadu.

Abu valstu parlamentos darbojas draudzības grupas. Latvijas un Portugāles parlamentārās sadarbības grupa Saeimā tika izveidota 1999. gadā un atjaunota 2002. gada novembrī, grupas priekšsēdētāja ir Silva Bendrāte. Portugāles Republikas Nacionālajā sapulcē Latvijas un Portugāles draudzības grupu vada Roza Marija Albernaža, nupat 3. maijā viņai pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis.

1994. gada oktobrī notika Portugāles Republikas prezidenta Mario Suareša vizīte Latvijā, bet 1995. gada maijā Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis bija vizītē Portugālē. 2000. gada maijā notika Saeimas priekšsēdētāja Jāņa Straumes un Saeimas delegācijas, kā arī Saeimas Eiropas lietu komisijas vizīte Portugālē. Latvijas puse ir izteikusi ielūgumu arī Portugāles Nacionālās sapulces prezidentam apmeklēt Latviju.

Latvija ir ieinteresēta arī regulārās militāri politiskās konsultācijās ar Portugāli. Portugāles amatpersonas tiek regulāri informētas par gadskārtējā Rīcības plāna dalībai NATO sagatavošanu un izpildi.

Starp Latviju un Portugāli noslēgti Līgums par ieguldījumu savstarpēju veicināšanu un aizsardzību, Līgums par abpusēju vīzu režīma atcelšanu, Nolīgums par pasažieru un kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu, Līgums par sadarbību izglītībā, kultūrā, zinātnē un tehnoloģijā, Līgums par tādu personu atpakaļuzņemšanu, kuras ieceļo un uzturas nelikumīgi un Konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem. Tiek sagatavoti Klasificētās informācijas aizsardzības līgums, Līgums par sadarbību terorisma, nelikumīgo narkotisko līdzekļu tirdzniecības un organizētās noziedzības apkarošanā un Līgums par divpusējiem kontaktiem un sadarbību aizsardzības jomā.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!