• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu pieticīgajām naftas iegulām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2003., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pašapzinīgu, aktīvu, stingru Latviju

Vēl šajā numurā

06.05.2003., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu pieticīgajām naftas iegulām

Iegūt naftu — tas nav burkānus pavasarī iesēt un rudenī novākt, jautāts par naftas iegulu un ieguves perspektīvām Latvijā, Valsts ģeoloģijas dienesta direktors Māris Segliņš uzsver, ka Latvijā iegūt naftu esot dārgi un sarežģīti, jo nafta atrodas pat līdz kilometram dziļos iežos. Turklāt neesot konkrētu aplēšu, vai naftas ieguve Latvijā ir ekonomiski izdevīga, proti, vai izsūknējamās naftas apjoms, pārstrādes iespējas un pārdošanas cena spēj segt ieguves izmaksas. Interesi par naftas perspektīvām valsts teritorijā uzjundījis fakts, ka valdība tikko veikusi grozījumus noteikumos par ogļūdeņražu izpētes, ieguves darbu licencēšanas kārtību, kas rada juridisku pamatu šiem darbiem sauszemē. Līdz ar grozījumiem rosība jau sākusies Gudenieku pagastā.

Pēc valsts neatkarības atjaunošanas nav veikta detalizēta izpēte, jo tam trūcis finansējuma — viens naftas dziļurbums maksā miljons dolāru. Izmaksas var būt arī lielākas un sasniegt pat trīs miljonus dolāru, jo tas atkarīgs no urbšanas tehnoloģijas un iežu cietības. Vērtējumi par Latvijas naftas perspektīvām balstās uz padomju laika pētījumiem. Nevar noliegt, ka nafta ir vienīgajā līdz šim plašāk zināmajā atradnē Kuldīgas rajona Gudeniekos. Taču iegūstamais apjoms varot būt gan lielāks, gan mazāks, nekā lēsts, atzīst M. Segliņš. Viņš uzsver: Latvijā nevar runāt par milzu naftas ieguves industriju un «jaunu Norvēģiju» (tur nozīmīgākās atradnes tika atklātas tikai pirms 30 gadiem). Taču nafta varot kļūt par resursu, kuras ieguve tautsaimniecībai dod papildu spēku. Attīstot ieguvi, uzlabotos arī infrastruktūra, sekmētos nodarbinātība.

No aplēsēm izriet, ka sauszemē prognozēti 63 miljoni barelu naftas, kas ir aptuveni 1,57 miljardi ASV dolāru jeb miljards latu, ja nafta maksā 25 dolāri par barelu.

Ekonomikas ministrijas naftas un gāzes rūpniecības nodaļas vadītāja Maija Vimba atzīst, ka aprēķinos ministrija ņēmusi vērā Valsts ģeoloģijas dienesta informāciju. Dati esot provizoriski.

Par labu ieguvei var kalpot Lietuvas pieredze, jo tās atradnēs naftu sekmīgi iegūst jau vairākus gadus. Gandrīz 100% droši M. Segliņš zina teikt, ka valsts sauszemes teritorijā nafta ir tikai Kurzemes piekrastē. Runas par Latgales naftas ezeriem viņš sauc par mītiem, jo Latgalē neesot bijuši labvēlīgi ģeoloģiskie apstākļi, lai tās dzīlēs veidotos nafta.

Gudenieku pagasta padome paziņojusi, ka maija vidū izsolē piedāvās 47,8 hektārus sev piederošās zemes, kas arī nosacīti veido izpētīto naftas atradņu kontrolpaketi. Izsoles sākumcena — pusmiljons latu. Interesi līdz šim izrādījuši vairāki pretendenti. Pagasta padomes priekšsēdētāja Daina Bērende uzsver, ka pagasts par savu atradni grib saņemt pasaules cenām atbilstošu un tūlītēju samaksu. Izsoles iznākumu D. Bērende neprognozē, taču pārliecinoši teic, ka tajā iegūto varētu izlietot pagasta ļaužu interesēs, pirms nav notikusi teritoriālā reforma un nauda nav aizplūdusi Gudeniekiem gar degunu.

Naftas iegulas Baltijas jūras piekrastē

* Naftas meklēšana un izpēte Latvijas rietumu un centrālajā daļā sākās piecdesmito gadu beigās. Ar seismiskām metodēm un urbjot dziļurbumus no 1958. līdz 1972.gadam tika atklāti vairāki desmiti lokālo pacēlumu, tā sauktie naftas slazdi. Daļai no tiem tika veikta detalizēta seismiskā izpēte, taču tie netika pietiekami izpētīti.

* Līdz šim valstī atklāta viena neliela naftas atradne netālu no Kuldīgas un vairākas nelielas naftas iegulas ordovika nogulumos.

* Kuldīgas naftas atradne atrodas kembrija smilšakmeņos. Izpētītie naftas krājumi atradnē noteikti 770 tūkstošu tonnu apjomā, no tiem iegūstamie krājumi — ap 150 tūkstoši tonnu jeb gandrīz miljons (943 396) barelu.

* Naftas meklēšana atsākta 1986.gadā, jo Lietuvas ziemeļrietumos netālu no Latvijas robežas atklāja jaunu naftas atradni. Līdz 1994.gadam veiktajos darbos tika precizēta vairāku agrāk zināmo «naftas slazdu» uzbūve, izurbti seši dziļurbumi, tomēr jaunas naftas atradnes atklāt nav izdevies.

“DIENA”; pēc B. Rulles un J. Tropa raksta “Naftas miljoni — tikai vīzijās”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!