• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par labticīgi maksātiem nodokļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2003., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu pieticīgajām naftas iegulām

Vēl šajā numurā

06.05.2003., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par labticīgi maksātiem nodokļiem

KETNERS2.JPG (14370 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Kārlis Ketners:

Kādu mantojumu saņēmāt no iepriekšējā ieņēmumu dienesta vadītāja?

Mantojums ir diezgan smags – ir aizkavējušies ļoti daudzi darbi, piemēram, uz valsts robežas īstenojamie projekti. Ja runājam par nodokļu ieņēmumiem, tad tie kopš pagājušā gada novembra pieaug.

Vai jūsu vadītajā iestādē pēc jaunā ģenerāldirektora stāšanās amatā no darba ir atbrīvoti neapzinīgi darbinieki?

Manas darbības laikā pēc savas iniciatīvas neesmu no darba atlaidis nevienu darbinieku. Tomēr kontrole notiek – nesen sākām dienesta izmeklēšanu par viena darbinieka rīcību saistībā ar krāpšanu pievienotās vērtības nodokļa atmaksas gadījumos.

Repšes kungs bija ļoti neapmierināts ar ēnu ekonomikas lielo īpatsvaru tautsaimniecībā un solīja nomainīt ieņēmumu dienesta vadītāju jau pirms tam, kad bija kļuvis par valdības vadītāju.

Ir dažādas metodes ēnu ekonomikas novērtējumam. Pēc mūsu metodes rēķinot, Latvijā tie ir 30–40 procenti no tiem nodokļiem, kurus samaksā valstij. Ēnu ekonomika nav izskausta nevienā valstī. Tās īpatsvara ziņā Latvija patlaban tuvinās Eiropas attīstīto valstu līmenim. kas veido aptuveni 15–20 procentus no visiem nodokļu ieņēmumiem.

Jūsu nosauktais skaitlis ir ļoti liels.

Situācijas raksturošanai es teiktu, ka valstī ir liels ēnu ekonomikas īpatsvars. To mēs redzam pēc masveidā maksātajām algām aploksnēs, pēc dažādām pievienotās vērtības atmaksas shēmām, kas ļauj izvairīties no šā nodokļa maksāšanas, un citiem rādītājiem.

Kādas iespējas jūs redzat nodokļu ieņēmumu palielināšanā? Cik lieli ir no ēnu ekonomikas teorētiski iegūstamie 25 procenti nodokļu ieņēmumu?

Ja runājam par teoriju, tad iegūt var visus 400 miljonus latu. Tad ēnu ekonomikas īpatsvars būtu nulle procentu. Ja runājam par praksi, tad tik daudz naudas iegūt nevarēs. Ieņēmumu dienests patlaban cīnās pret algu maksāšanu aploksnēs, tāpēc pieaug iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi un vairāk naudas saņem veselības aprūpes iestādes un pašvaldības. Finanšu policija katru dienu rīko reidus, ir uzlabojusies tās sadarbība ar ekonomikas policiju. Kopīgajās pārbaudēs piedalās arī ieņēmumu dienesta un Valsts darba inspekcijas pārstāvji.

Jūsu nosauktajām iestādēm šīs pārbaudes ir darba pienākums. Kā ir iecerēts cīnīties pret to, ka cilvēki labprāt saņem algu aploksnē? Vai jūs jūtat atbalstu no šiem cilvēkiem, kuriem šīs algas maksā?

Pēc atsauksmēm un komentāriem uz mūsu ziņām, kas tiek publicētas tīmeklī, var just, ka ir mainījusies sabiedrības attieksme pret ieņēmumu dienesta darbību. Mums vēstules raksta arī cilvēki no lauku rajoniem. Sabiedrība sāk saprast, ka visu nodokļos maksāto naudu tā no valsts saņem atpakaļ.

“LAUKU AVĪZE”; pēc U. Graudiņa, V. Krustiņa un J. Lorenca intervijas “Kārlis Ketners – Kā maksāsim nodokļus, tā dzīvosim.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!