• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mežs zaļotu visas Latvijas nākotnei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2003., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73400

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu lauku ļaudīm

Vēl šajā numurā

02.04.2003., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mežs zaļotu visas Latvijas nākotnei

Kopš 1928.gada Latvijā rīko Meža dienas. Šis pasākums aptvēra visu valsti, to atbalstīja toreizējā valdība, un norisei tika nodibināta īpaša Meža komiteja. Katrā pagastā vai pilsētā tika izveidota Meža dienu komisija. Tradīcija turpinājās arī padomju laikos, kad pavasara talkās tika stādīti koki. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, deviņdesmito gadu vidū, Meža dienas tika atjaunotas. Gan šobrīd, gan senāk šo dienu mērķis ir veicināt mūsu valsts nacionālās bagātības – mežu — dzīvotspēju un attīstību, apmežot lauksaimniecībā neizmantotās zemes, kopt un veidot parkus, papildināt dekoratīvo koku stādījumus šajās teritorijās.

Pēdējos trīs gadus Meža dienām katru reizi ir dots savs moto: 2000.gadā – “Veidosim jauno mežu!”, 2001.gadā — “Lai zaļo Latvija!”, bet 2002.gadā — “Uzzini vairāk par mežu!”. Šogad Meža dienu moto ir retorisks jautājums — “Vai tu iestādīji savu koku?”

Preses konferencē, kas pirmdien, 31.martā, notika Zemkopības ministrijā, ministrijas Meža politikas departamenta un Latvijas Meža konsultatīvās padomes pārstāvji iepazīstināja ar paredzētajiem pasākumiem Meža dienu laikā. Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Arvīds Ozols stāstīja, ka Meža dienas Latvijas mežos jau sākušās marta nogalē, bet to galvenais pasākums — “Meža dienas 2003” — Doma baznīcā un Doma laukumā notiks 12.aprīlī. Lai iecerētie pasākumi noritētu veiksmīgi, janvāra nogalē Latvijas Meža konsultatīvās padomes sēdē zemkopības ministrs Mārtiņš Roze aicināja visas ieinteresētās puses sadarboties un piedalīties īpaši šim nolūkam izveidotā darba grupā. Atsaucība bija liela, un preses konferencē piedalījās 2003. gada Meža dienu rīkotāji: Zemkopības ministrijas Meža politikas departaments, valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”, Valsts meža dienests, akciju sabiedrība “Latvijas finieris”, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultāte, Rīgas mežu aģentūra, Latvijas Kokrūpnieku federācija. Vēl Meža dienu pasākumos ir iesaistītas visas reģionālās virsmežniecības, interesi izrādījušas pašvaldības, privāto mežu apsaimniekotāji un arī meža izstrādātāji. A.Ozols pastāstīja, ka visa Latvijas valsts mežu teritorija ir sertificēta. Ar katru gadu pieaug iedzīvotāju un sabiedrības interese par šo pasākumu. Piemēram, pērn rīkotais bērnu zīmējumu konkurss guvis necerētu atsaucību un saņemti vairāki tūkstoši bērnu darbu, kas apliecina viņu izpratni par mežu.

Valsts meža dienesta pārstāve Baiba Rotberga pastāstīja, ka kopā ar virsmežniecībām visā Latvijā īpaša uzmanība tiks pievērsta tiem mežu īpašniekiem, kas līdz šim nav veltījuši vajadzīgo vērību mežu atjaunošanai un kopšanai. Ir iecerēti semināri, kuros sniegs informāciju par mežu atjaunošanu, paredzēta sadarbība ar skolām.

VAS “Latvijas valsts meži” komunikāciju daļas vadītājs Tomass Kotovičs uzsvēra: “Mums ir svarīgi ne vien pašiem darīt, bet arī sadarboties ar dažādām sabiedriskajām organizācijām un veidot sapratni par mežu nozīmību. Šogad esam paredzējuši atjaunot vairāk nekā 9500 hektārus valsts me?a, no tiem 3000 hektāru paredzēts atstāt dabiskai me?a atjaunošanai, pārējo stādīsim ar sēklu. Valsts mežos paredzēts iestādīt 21 miljonu stādu.” Par ļoti nozīmīgu Meža dienu sastāvdaļu tiek uzskatītas talkas. Katrā reģionā talkas notiek pēc sava scenārija. Daudz darba paredzēts ieguldīt Skrīveru Dendroloģiskā parka sakopšanā un savulaik ierīkoto pastaigu taku atjaunošanā. Skrīveros būs trīs sakopšanas talkas. Notiks arī kāpu zonu sakopšana, saldo ķiršu stādīšana mežā, lai iegūtu ne vien ķiršus, bet pēc gadiem arī augstvērtīgu koksni. Valsts mežos paredzēts izvietot putnu būrīšus.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultāte šā gada Meža dienas uzskata par iesāktām. Jau aizvadīta meža trofeju izstāde. Notikušas fakultātes atvērto durvju dienas, un radusies atziņa, ka interese par mežu nozari pieaug. No tradicionālajiem pasākumiem paredzēta ozolu stādīšanas akcija uz valsts robežas, kā arī mežu atjaunošanas darbi Jelgavas valsts mežos.

Jauns dalībnieks Meža dienu norisē ir Rīgas mežu aģentūra. Tās pārstāvis Andris Zariņš stāstīja, ka Rīga ir otrajā vietā valstī pēc mežu īpašumu piederības, ko reti kurš zina. Rīgas mežu īpašumi ir mērāmi 60 tūkstošos hektāru, un šis skaitlis ir lielākais starp citām Eiropas pilsētām. Diemžēl Rīgas meži ir netīri, pielūžņoti. Savukārt par galveno šā gada Meža dienu pasākumu Rīgas mežu aģentūra uzskata sabiedrības iesaisti meža īpašumu sakopšanā un stādīšanā. Ir iecerēts Rīgas skolās pasniegt dāvinājumu – grāmatas par mežiem, kokiem Latvijas ārēs, kā arī ieinteresēt skolēnus mežu attīrīšanas akcijā.

A/s “Latvijas finieris” ieguldījums Meža dienu rīkošanā ir mērāms piecu gadu garumā. Kā ierasts, arī šogad paredzēts rīkot akciju publikai – aicināt Latvijā pazīstamus cilvēkus ar uzvārdu Bērziņš piedalīties bērzu stādīšanā lauksaimniecībā neizmantojamajās zemēs. “Šogad bijām iecerējuši bērzu stādīšanu Tukuma rajonā, Zantē, 4.aprīlī, taču laika apstākļu dēļ, iespējams, to nāksies pārcelt.”

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Andrejs Domkins atzina, ka arī koku pārstrādātāji jūtas piederīgi Meža dienu pasākumiem, lai arī, kopš iestādīti federācijas pirmie koki, tie vēl nav izauguši un gatavi pārstrādei. Kā savu ieguldījumu federācija vērtē arī 3. starptautiskās mežsaimniecības un kokapstrādes izstādi “Mežs un koks”, kas no 3. līdz 6.aprīlim notiks izstāžu centrā Ķīpsalā.

Šā gada Meža dienu nozīmīgākais pasākums notiks 12.aprīlī ar svētbrīdi un koncertu Doma baznīcā un pasākumu Doma laukumā. Pasākuma režisore Dzidra Smiltēna stāstīja, ka Doma baznīcā paredzēts kora un solistu koncerts, kas veltīts Latvijas mežu atjaunošanā iesaistītajiem ļaudīm – darba veterāniem. Sadarbībā ar reģionālajām virsmežniecībām uz šo koncertu aicināti ierasties meža darbinieki – veterāni no visas Latvijas. Piedalīties aicinātas arī valsts amatpersonas un Latvijas vadošo meža nozares asociāciju vadītāji. Savukārt Doma laukumā uzstāsies vairāki kori, deju kolektīvi un ansambļi. Lai ieinteresētu sabiedrību, Doma laukumā darbosies tirdziņš, kurā varēs iegādāties koku stādus un no koka gatavotus priekšmetus. Bet bērni varēs rotaļāties rotaļu laukumā, kur būs iespēja arī pašiem kopā ar rūķiem no Zemgales novada izgatavot rotaļlietas no skaidām, čiekuriem, koku mizām. Visiem, kas apmeklēs šo pasākumu Doma laukumā, dāvanā tiks dota koka medaļa ar FSC simboliku.

Meža dienu rīkotāji pasākumu norisei galvaspilsētā ir iecerējuši tērēt 6 tūkstošus latu, no tiem 5 tūkstoši ir nozares uzņēmumu ziedojums.

Meža dienu ieguvumu to rīkotāji aicina mērīt ar iestādītajiem kokiem. Rīkotāji izteica pārliecību, ka kopīgi pasākumi ir svarīgi ikvienam to dalībniekam, jo īpaši laukos. Kā atzina Baiba Rotberga, Meža dienas ir palīgs mūsu ikdienas darbā. Tāpat rīkotāji izteica pārliecību, ka pasākums ar katru gadu vēršas plašumā. Nenosaucot konkrētus skaitļus, darba grupa atzina, ka arī privātajos mežos palielinās atjaunotās meža platības. Par to liecina fakts, ka pieprasījums pēc koku stādiem, neraugoties uz palielinātajiem audzēšanas apjomiem Latvijas valsts mežu audzētavās, pērn bijis lielāks par piedāvājumu.

Meža dienām nav konkrēta noslēguma datuma, pēc rīkotāju iecerēm, tās visā Latvijā noritēs līdz pat maija beigām.

Zaida Kalniņa, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!