• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tikšanās mākslā, dvēseļu dialogā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2003., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai mežs zaļotu visas Latvijas nākotnei

Vēl šajā numurā

02.04.2003., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tikšanās mākslā, dvēseļu dialogā

Rīgas Centrālajā bibliotēkā uz savu kopīgo izstādi aicina tekstilmāksliniece Edīte Paula–Vīgnere un Pauls Vīgners.

Šis ir mātes un dēla ceturtais dialogs mākslā. Domas, izjūtas un atskārsmes, kas izteiktas krāsās, līnijās, tēlos. Edīte Paula-Vīgnere lakoniskos vārdos raksturo savas jaunrades pamatus: “Daba -- mana iedvesma, mans brīnums. Krāsa -- mana mīlestība, kaislība. Cilvēks - noslēpums. Pateicos Radītājam!” Viņa pagājušā gada nogalē piedalījās Ķīnas otrajā starptautiskajā tekstilmākslas biennālē “No Lozannas līdz Beidzinai” un izstādē parāda savu Pekinā (Beidzinā) eksponēto lieldarbu “Gada ritmi” līdz ar šajā prestižajā skatē saņemto atzinības rakstu. Svešādie ķīniešu hieroglifi liek sajust tālas kultūras un tālas mākslas dimensiju, aizdomāties par izcilās latviešu tekstilmākslinieces gobelēnu tālo gaitu pasaulē.

Gada ritmi — tie ir tradicionālie četri gadalaiki, tā ir atmoda, ziedonis un aizmigšana, tās ir baltās un nebaltās dienas. Dzīves ritums.

Pauls savā uzrunā izstādes apmeklētājiem izsaka cerību uz savstarpēju sapratni: “Neesmu profesionālis, tāpēc vispirms tiecos atrast savu līniju. Vērtējiet droši — kā tas viss jums šķiet! Gribu, lai mani saprastu.” Dabas klātbūtne atbalsojas gleznās “Jūras mala”, “Siltums” un “Ripuļziedi”, jaunā mākslinieka domu pasaulē ieved tādi darbi kā “Mana raibā oāzīte”, “Vientuļā stihija” un “Zilā saule”. Ilgas pēc harmonijas pauž “Zeltainā ziemsētiņa” ar sētas stabiņiem kā ērģeļu stabulēm, siltu krāsziedu un visam pāri līstošu gaismu. Gleznu ir daudz, jo tā ir valoda, kādā Pauls tiecas sarunāties ar sevi un saviem laikabiedriem.

Izstāde iekārtota bibliotēkas lasītavā septītajā stāvā. Logi te uz visām četrām debess pusēm un aiz tiem — tuvāko namu jumti un Rīgas panorāma līdz pat apvārsnim, bet plašajā telpā — skolas bērni un jaunieši pie grāmatu —plauktiem, žurnāliem un datoriem. Kā saka galvenā bibliotekāre Natālija Hološa, lielajā lasītavas zālē vienmēr ir arī kāda izstāde. Savus darbus te regulāri parāda paši lasītāji, starp kuriem ir daudzi jaunie talanti. Notiek Mākslas akadēmijas studentu darbu skates. Un kā īsti svētki — tikšanās ar tādiem mākslas meistariem kā Edīte Paula-Vīgnere. Bērnus sevišķi saista tas, ka pazīstamā māksliniece izstādījusies kopā ar savu dēlu, kas vēl taču tikai mācās. “Es gribu, lai mani saprastu.” Tā raksta Pauls, un tāda jau ir mākslas sūtība.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!