• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu valstis vieno kopīgas vērtības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2003., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas līdzdalību PHARE programmās

Vēl šajā numurā

18.02.2003., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu valstis vieno kopīgas vērtības

No 16. līdz 19.februārim Latvijas Valsts prezidente ir vizītē Vašingtonā, kur vakar, 17.februārī, notika divpusējās sarunas ar ASV prezidentu

BUSS.JPG (18036 bytes)
ASV prezidents Džordžs Bušs Foto: A.F.I.
V.JPG (22559 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 17. februārī, Vašingtonā, Baltā nama Ovālajā kabinetā, tikās ar ASV prezidentu Džordžu Bušu.

ASV1.JPG (24974 bytes)
Vakar, 17.februārī, Vašingtonā, pie Baltā nama: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ar pavadoņiem pēc tikšanās ar ASV prezidentu Džordžu Bušu atbild uz žurnālistu jautājumiem
Foto: A.F.I.

Sarunā abas puses, pārrunājot situāciju pasaulē, bija vienisprātis, ka miers Irākā šobrīd ir atkarīgs no Sadama Huseina un no valsts apņemšanās izpildīt ANO rezolūcijas un atbruņoties. Abas puses runāja par to, ka nevar runāt par mieru situācijā, kad totalitārs režīms, kāds šobrīd valda Irākā, uzkrāj lielu apjomu masu iznīcināšanas ieroču, kas ir drauds ne tikai pašas valsts iedzīvotājiem, bet arī reģionam un pasaulei kopumā.

ASV prezidents augstu novērtēja un izteica savu sirsnīgāko pateicību Latvijai un Baltijas valstīm par izprotošo un principiālo nostāju Irākas atbruņošanas jautājumā. Dž.Bušs sacīja prezidentei, ka Irākai ir jāatbruņojas un ka šiem termiņiem ir jābūt ļoti īsiem, jo nevar bezgalīgi turpināt ļaut S.Huseina režīmam apbruņoties ar masu iznīcināšanas un citiem ieročiem.

Pārrunājot NATO jautājumus un NATO lomu nākotnē, Dž.Bušs sacīja, ka NATO ir jākļūst vēl spēcīgākai organizācijai, kurā arvien lielāku nozīmi iegūst ātrās reaģēšanas vienības un to specializācija. Viņš atzīmēja, ka arī mazām valstīm ir vienlīdz liela nozīme, un atzinīgi novērtēja to, ka Latvija domā par savu specializāciju NATO spēkos. Viņš arī sacīja, ka pavasarī aicinās ASV Senātu ratificēt Latvijas un Baltijas valstu iestāšanās līgumu NATO. ASV prezidents sacīja, ka Baltijas valstu atbalsts ASV Kongresā šobrīd ir nozīmīgs, tas ticis augstu novērtēts ASV, un Baltijas valstīm ir lielas izredzes attiecībā uz NATO ratifikāciju ASV Kongresā. Pārrunāta arī drošības situācija pasaulē kopumā.

ASV prezidents sacīja, ka augstu novērtē Latvijas prezidentes izpratni un sacīto par brīvības, demokrātijas un cilvēktiesību jautājumiem. Viņš uzsvēra, ka tikai cilvēks, kas ir izgājis cauri totalitāriem režīmiem un to radītajām sekām, kā Latvijas prezidente, var pilnībā izprast brīvības un demokrātijas ideālu nozīmību.

Dž.Bušs apliecināja V.Vīķei–Freibergai, ka Latvija un Baltijas valstis var rēķināties ar ASV draudzību, atbalstu un sadarbību.

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!