• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija Gruzijai var būt labs paraugs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2002., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu tauta zina, kāda vērtība ir brīvībai

Vēl šajā numurā

10.12.2002., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija Gruzijai var būt labs paraugs

Rīgā uzturas Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze

GR1.JPG (19279 bytes)
Pirmdien, 9.decembrī, tikšanās laikā: Gruzijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze un Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 9.decembrī, oficiālā vizītē Latvijā ieradās Gruzijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze un viņas vadītā delegācija.

Dienas pirmajā pusē Gruzijas parlamenta vadītāja tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri.

Tikšanās gaitā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas.

Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja pateicās par iespēju tikties ar Latvijas parlamenta vadītāju un pauda cerību, ka sadarbība starp abām valstīm varētu intensificēties. N.Burdžanadze informēja, ka Gruzijas ārpolitiskie mērķi ir integrācija Eiropas un transatlantiskajās struktūrās, tāpēc ir ļoti būtiska Latvijas pieredze šo jautājumu risināšanā.

“Prāgas sammits bija sekmīgs ne tikai tām valstīm, kas saņēma uzaicinājumu pievienoties aliansei; tas ir cerīgs arī mums un mūsu vēlmei nākotnē kļūt par NATO dalībvalsti,” teica N.Burdžanadze.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre atzinīgi novērtēja līdzšinējās Latvijas un Gruzijas savstarpējās attiecības. Lai arī tās uzskatāmas par sekmīgām gan parlamentu, gan valdību, gan arī starptautisko organizāciju ietvaros, to potenciāls vēl nebūt nav izsmelts. Ieguldījumu kontaktu intensificēšanā varētu dot līgumtiesiskās bāzes paplašināšana, it īpaši ekonomikā un kultūrā.

Runājot par pieredzes pārņemšanu jautājumos, kas skar integrāciju Eiropas Savienībā un NATO, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka būtisks aspekts ir iedzīvotāju informēšana par šīm organizācijām, jo tas veicina sabiedrības izglītošanu par šiem jautājumiem un sava viedokļa veidošanu. I.Ūdre sacīja, ka Latvija atbalsta Gruzijas ārpolitiskos centienus. “Nav mazu un lielu valstu, ir mazas un lielas teritorijas. Jo vairāk valstu būs gatavas un kļūs par šo organizāciju dalībniecēm, jo lielāku drošību un stabilitāti tas garantēs pasaulē,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Tikšanās gaitā N.Burdžanadze pastāstīja, ka Gruzijas parlamentā pašlaik darbojas piecpadsmit frakcijas un gandrīz visas paudušas atbalstu valsts integrācijai Eiropas Savienībā. Vairākums frakciju atbalsta arī Gruzijas pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei. Aktīvs darbs tiek veikts, lai nodrošinātu parlamenta kontroli pār izpildvaru, tādējādi veicinot pieņemto lēmumu reālu izpildi.

GR2.JPG (23561 bytes)
Pirmdien, 9.decembrī, tikšanās laikā: Gruzijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze un Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pārrunāti arī jautājumi, kas skar Gruzijas un Krievijas divpusējās attiecības, kā arī Gruzijas iekšpolitisko situāciju.

Gruzijas parlamenta vadītāja N.Burdžanadze uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju I.Ūdri oficiālā vizītē apmeklēt Gruziju.

Arī Saeimas Ārlietu komisijas deputāti Ēriks Jēkabsons (LPP), Aigars Pētersons (JL) un Rihards Pīks (TP) tikās ar Gruzijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Nino Burdžanadzi.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta jautājumiem, kas skar Latvijas un Gruzijas sadarbības iespējas un perspektīvas nākotnē, kā arī Gruzijas galvenās ārpolitikas prioritātes – virzību uz Eiropas Savienību un NATO.

Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas veiksmīgo darbu ceļā uz integrāciju Eiropas un transatlantiskajās struktūrās, kas var būt Gruzijai labs un teicams piemērs. Gruzija ir paudusi atklātu un skaidru izvēli ārpolitikā, kas orientēta uz dalību Eiropas Savienībā, kā arī izteikusi vēlmi iestāties NATO, un šajā ceļā ir svarīgs Latvijas atbalsts un padoms. N.Burdžanadze uzsvēra Prāgas sammita vēsturisko nozīmi NATO paplašināšanā, kas paver ceļu uz šo organizāciju arī tādai valstij kā Gruzija.

Runājot par Latvijas un Gruzijas divpusējās sadarbības iespējām, abas puses akcentēja to padziļināšanas nepieciešamību parlamentu līmenī, kā arī ekonomikas, kultūras un tūrisma jomā. Svarīga ir arī līgumtiesiskās bāzes paplašināšana.

Sarunas gaitā mūsu parlamentārieši arī uzklausīja informāciju par Gruzijas un Krievijas attiecībām.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!