• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latviju un Eiropu tuvinātu tautsaimnieciski. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2002., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68597

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas cilvēku Latvijā

Vēl šajā numurā

21.11.2002., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latviju un Eiropu tuvinātu tautsaimnieciski

Prof. Eduards Bruno Deksnis, Eiropas Komisijas vecākais administrators, — “LV”

Tuvojoties nu jau piektā Eiropas cilvēka Latvijā nominēšanas brīdim, “Latvijas Vēstnesis” savas domas par šā titula nozīmi un nākotnes attīstību aicināja izteikt pirmo, 1998. gada, Eiropas cilvēku Latvijā – Eiropas Komisijas vecāko administratoru, zinātnieku un publicistu Eduardu Bruno Deksni.

— Ko jums nozīmēja gada Eiropas cilvēka titula iegūšana?

— Jāteic, ka par šādu Eiropas kustības Latvijā iniciatīvu nominēt gada Eiropas cilvēku Latvijā uzzināju tikai nepilnu dienu pirms paša pasākuma, kad kāds draugs mani brīdināja, ka šāds gods man “draud”. Galvenokārt preses pārstāvji sāka izrādīt lielu interesi par toreizējo Latvijas virzību uz dalību Eiropas Savienībā (ES). Pateicoties manai darbībai ES institūcijās, cilvēki gribēja dzirdēt manu viedokli par ES iestāžu darbību un dažādiem paziņojumiem. Vēlāk pēc titula iegūšanas šad tad tiku aicināts sniegt intervijas un uzstāties publikas priekšā.

— Kurš, jūsuprāt, šo titulu iegūs šogad?

— Šogad, kad esam nonākuši tik ļoti tuvu iestāšanās procesa noslēgumam, ir atšķirīga situācija nekā pirms gada vai četriem gadiem. Ja vērtējam iestāšanās procesu, jāteic, ka šo goda nosaukumu varētu būt pelnījuši tie daži redzamie un publiski mazāk redzamie valsts institūciju pārstāvji, kuri palīdzējuši samierināt ES prasības ar Latvijas patiesajām spējām uzņemties atbildību un izmantot pieejamās iespējas.

— Kā šo gadu laikā mainījusies Eiropas cilvēka titula nozīme? Vai, tuvojoties dalībai ES, šāda nominācija nezaudē savu aktualitāti?

— Eiropa, ja arī mēs to saprotam tikai kā ES, nākamo desmit gadu laikā būtiski mainīsies. Tāpēc vienmēr būs nozīme atzīt tos, kuri Eiropas procesus tuvina Latvijas iedzīvotājiem, un otrādi.

Es personīgi ceru, ka nākamajā gadā par Eiropas cilvēku Latvijā kļūs kāds, kurš daudz darījis, lai ekonomiskā ziņā tuvinātu Latviju un Eiropu.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!