• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Latvijas pūlēm un Dānijas atbalstu integrējoties Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63939

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad divas dienas Rīgā tiks būvēts kopības tilts uz Prāgu

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Latvijas pūlēm un Dānijas atbalstu integrējoties Eiropā

Vakar, 27.jūnijā, Rīgā darba vizītē uzturējās Dānijas ārlietu ministrs Pērs Stīgs Mellers

C02.JPG (19334 bytes)
Vakar, 27.jūnijā, Ārlietu ministrijā: Dānijas ārlietu ministrs Pērs Stīgs Mellers un Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 27.jūnijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Dānijas ārlietu ministru Pēru Stīgu Melleru, kurš uzturējās Latvijā darba vizītē. Tikšanās laikā pārrunāta ES iestāšanās sarunu gaitu un Dānijas ES prezidentūras prioritātes, kā arī NATO paplašināšanās jautājumi.

Apspriežot iestāšanās sarunu gaitu, I.Bērziņš informēja Dānijas ārlietu ministru par Latvijas nostāju lauksaimniecības jautājumā, uzsverot nepieciešamību iegūt Latvijas interesēm atbilstošu ražošanas kvotu apjomu, kā arī vienlīdzīgas konkurences un attīstības nosacījumu nodrošināšanu kopīgajā tirgū vietējiem zemniekiem. Ministrs pauda pārliecību, ka iestāšanās sarunas sekmīgi izdosies pabeigt līdz gada beigām. I.Bērziņš arī apliecināja, ka valdības prioritātes pirmspievienošanās periodā ir administratīvās kapacitātes un tiesu sistēmas nostiprināšana, cīņa ar korupciju un sabiedrības integrācija.

P.S.Mellers pauda Dānijas ieinteresētību, lai visas kandidātvalstis, kuras ir gatavas, varētu noslēgt iestāšanās sarunas līdz gada beigām. Dānijas ārlietu ministrs informēja par Dānijas prioritātēm, prezidējot ES, — ES paplašināšanās, cīņa ar starptautisko terorismu, pārtikas drošība, imigrācijas jautājumi, programmu izstrāde attiecību veidošanai ar jaunajām ES kaimiņvalstīm, Ziemeļu dimensijas projekta attīstīšana, jaunas ES zivsaimniecības politikas formulēšana.

Sarunās Dānijas ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto minoritāšu jautājumu risināšanā. Pārrunāts arī NATO paplašināšanās jautājums, un Dānijas ārlietu ministrs pauda atbalstu, lai Latvija kļūtu par pilntiesīgu NATO dalībvalsti.

Dānija kā nākamā Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts cer, ka ar visām kandidātvalstīm līdz šā gada beigām tiks pabeigtas iestāšanās sarunas un jau decembrī būs iespējams nosaukt tās valstis, kuras jau tuvākajā laikā tiks uzņemtas ES, vakar, 27. jūnijā, preses konferencē vizītes laikā Latvijā sacīja Dānijas ārlietu ministrs Pērs Stīgs Mellers.

P.S. Mellers uzsvēra, ka Dānija ir ieinteresēta, lai visi sarežģītākie jautājumi tiktu atrisināti un paplašināšanās notiktu. Un Dānija ir īpaši ieinteresēta, lai Baltijas valstis pēc iespējas drīzāk kļūtu par ES un NATO dalībvalstīm, kā arī lai visas kandidātvalstis, kuras tam pietiekami gatavas, varētu noslēgt sarunas līdz gada beigām.

C01.JPG (23804 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Vakar, 27.jūnijā, Rīgā pie Ārlietu ministrijas: Latvijas Republikas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš sagaida savu Dānijas kolēģi Pēru Stīgu Melleru

Arī Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš izteica cerību, ka ar Latvijas pūlēm un Dānijas atbalstu Latvijai izdosies slēgt sarunas līdz gada beigām un ierindoties labāko kandidātvalstu starpā.

Dānijas ārlietu ministrs pastāstīja, ka visi jautājumi, kas nav saistīti ar budžetu, tiks risināti jau jūlijā un augustā, bet sarežģītākā daļa, kas skar jutīgos budžeta jautājumus, tiks risināta septembrī un oktobrī. Bet novembrī sāksies divpusējās sarunas ar visām kandidātvalstīm, kurās jāpanāk galējās vienošanās par visiem jautājumiem.

Izvērtējot Latvijas progresu integrācijas procesā, Dānijas ārlietu ministrs uzteica Latvijas paveikto, atzinīgi novērtēja pēdējos grozījumus likumdošanā, minoritāšu jautājuma risināšanu un citus aspektus.

Abu valstu ārlietu ministri pārrunājuši arī ar finansēm saistītos jautājumus. Neraugoties uz Dānijas un Latvijas teicamajām savstarpējām attiecībām, ir skaidrs, ka lielāku finansējumu no ES Latvijā nevarēs saņemt un būs jāstrādā ar to, kas piešķirts un noteikts pašlaik, teica P. S. Mellers. Tomēr viņš atzina, ka tieši divpusējo sarunu laikā manevrēšanas iespējas pastāv, līdz ar to Latvija varētu būt arī lielāka ieguvēja.

P. S. Mellers uzsvēra, ka Dānijai, kura pārņems ES prezidentūru jau 1. jūlijā, pirmā prioritāte būs paplašināšanās jautājumi. Bet kā nākamo svarīgāko uzdevumu viņš minēja darbu pie tā, lai ES sevi pozitīvi parādītu pasaules kontekstā un aktīvāk iesaistītos pasaules aktuālo problēmu risināšanā, kas ietver ne tikai terorismu, bet arī labklājības nevienlīdzības problēmas u. c. Dānijas ārlietu ministrs atzina arī to, ka aktīvāk jāstrādā pie programmas attiecību veidošanai ar jaunajām Eiropas kaimiņzemēm, valstīm, ar kurām nākotnē robežosies ES, piemēram, Moldovu, Ukrainu, Baltkrieviju un Krieviju.

I. Bērziņš, tiekoties ar žurnālistiem, atzina, ka viņam ir patiess prieks par Dānijas prezidentūru šajā laikā, jo Dānija ļoti labi pazīst Latviju ar visiem tās sasniegumiem un trūkumiem, līdz ar to abpusējā sadarbība notiek pilnīgā atklātībā. Latvija ir ieinteresēta sniegt visu informāciju un runāt par visiem smagajiem jautājumiem saistībā ar uzņemšanas procesu, īpaši tādā jutīgā nozarē kā lauksaimniecība.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!