• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad divas dienas Rīgā tiks būvēts kopības tilts uz Prāgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai kopā esam un ejam uz ES un NATO

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad divas dienas Rīgā tiks būvēts kopības tilts uz Prāgu

Par gaidāmo NATO kandidātvalstu premjerministru sanāksmi “Rīga 2002: tilts uz Prāgu”

NATO.JPG (19368 bytes)
Foto: A.F.I.
Vakar, 27.jūnijā, preses konferencē: Rīgas domes izpilddirektora vietniece Vita Zablovska, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube un Ārlietu ministrijas Valsts sekretārs Māris Riekstiņš

Jau nākamnedēļ, 5. un 6. jūlijā, Rīgā risināsies šogad lielākais starptautiskais pasākums — Viduseiropas un Austrumeiropas desmit valstu jeb tā sauktā Viļņas desmitnieka premjerministru tikšanās. Šī būs pēdējā NATO kandidātvalstu (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Slovākijas, Slovēnijas, Rumānijas, Bulgārijas, Albānijas, Maķedonijas un Horvātijas) premjerministru tikšanās jeb tā sauktais sammits pirms izšķirošās NATO valstu vadītāju sanāksmes Prāgā šā gada novembrī, kur tiks paziņots lēmums par alianses nākamo paplašināšanās kārtu. Tieši no šā apstākļa izriet arī gaidāmās sanāksmes nosaukums “Rīga 2002: tilts uz Prāgu”.

Kā vakar, 27. jūnijā, preses konferencē žurnālistiem pastāstīja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, sanāksmes uzraudzības komitejas priekšsēdētājs Māris Riekstiņš, sakarā ar nākamajā nedēļā gaidāmo sanāksmi Latvijā ieradīsies neredzēti liels skaits ārvalstu valdību un parlamentu pārstāvju, diplomātu un žurnālistu. Pasākumam pieteikušies jau 214 ārvalstu delegāciju pārstāvji un vairāk nekā 150 masu mediju pārstāvji.

Bez minētajiem desmit valstu valdību vadītājiem Latvijā ieradīsies arī Latvijas, Igaunijas un Polijas prezidenti, Beļģijas, Horvātijas, Luksemburgas, Somijas, Turcijas un Zviedrijas aizsardzības ministri, Maķedonijas un Rumānijas ārlietu ministri. Latvijā sagaidāma arī līdz šim lielākā ASV Senāta delegācija piecu senatoru sastāvā, kuru vadīs Senāta republikāņu līderis Trents Lots. Latvijā ieradīsies arī vairākas citas Eiropas valstu un ASV augstākās amatpersonas un liels skaits nevalstisko organizāciju pārstāvju, akadēmiķu un diplomātu. Viņu vidū būs gan ASV NATO komitejas priekšsēdētājs Brūss Džeksons, bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts, pazīstamais politologs Zbigņevs Bzežinskis u.c.

Komentējot gaidāmās 5. un 6. jūlija sanāksmes darba kārtību, M. Riekstiņš informēja, ka paredzētas divas galvenās diskusijas. Pirmā no tām būs par vispārējām demokrātiskām vērtībām un cilvēktiesībām NATO kontekstā, otrā diskusija paredzēta par jaunajiem izaicinājumiem un drošības aspektiem Eiropā un pasaulē pēc pagājušā gada 11. septembra notikumiem ASV.

5.jūlija rītā notiks atsevišķa premjerministru diskusija ar ASV senatoriem. Paredzēta arī ASV prezidenta Džordža Buša uzruna sanāksmes dalībniekiem videoformātā.

6. jūlija rītā paredzēta diskusija ar nevalstisko organizāciju un akadēmisko aprindu pārstāvjiem par to, kas notiks pēc Prāgas sammita un kādi ir NATO turpmākie uzdevumi.

Kā vakar žurnālistiem pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube, sanāksmes laikā arī NBS plāno informēt sabiedrību par savu vienību gatavību pievienoties NATO. Vairākās Latvijas pilsētās būs izvietoti informatīvie stendi par virzību uz NATO, piemēram, Kuldīgā uzturēsies NBS kājnieku bataljons un iedzīvotāji varēs uzdot karavīriem un virsniekiem jautājumus. Būs arī paraugdemonstrējumi un atvērto durvju dienas uz kuģiem.

Līdztekus nozīmīgajai politiskajai sanāksmei Rīgā paredzēta plaša kultūras pasākumu programma pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, preses konferencē pastāstīja Rīgas domes izpilddirektora vietniece Vita Zablovska.

5.jūlijā Doma laukumā no pulksten 15 līdz 23 būs ritmiskās mūzikas festivāla mazo grupu priekšnesumi, Doma baznīcā — ērģeļmūzikas festivāls. Laukumā pie Pēterbaznīcas no pulksten 18 līdz 19 uzstāsies muzikālās kapelas un tautas mūzikas mākslinieki, bet visas dienas garumā darbosies lietišķi dekoratīvās un tautas mākslas tirdziņš.

Arī Jāņa sētā uzstāsies ritmiskās mūzikas festivāla mazās grupas, savukārt pie Latvijas Nacionālās operas un pie Rīgas Kongresu nama strūklakām no pulksten 12 līdz 14 muzicēs džeza grupas. Mazās ģildes dārzā, Vērmanes dārzā un Bastejkalnā no pulksten 15 līdz 19 skanēs pūtēju orķestru koncerti.

Pie Brīvības pieminekļa no pulksten 18 līdz 19 notiks Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra un Jūras spēku orķestra defilē.

Dienas izskaņā Rātslaukumā no pulksten 19.45 līdz 23 plānots koncerts, kurā piedalīsies arī Eirovīzijas šā gada konkursa uzvarētāja Marija Naumova.

Sestdien, 6. jūlijā, turpināsies tirdziņš un priekšnesumi pie Pēterbaznīcas. 11. novembra krastmalā no pulksten 9.45 līdz 16.30 notiks Nacionālo bruņoto spēku vienību paraugdemonstrējumi. Tāpat krastmalā no pulksten 18 līdz 22 būs koncerti, kuru noslēgumā no pulksten 22 paredzēta pusotru stundu ilga “Prāta vētras” uzstāšanās. Bet Rīgas Kongresu namā no pulksten 19 līdz 21.30 notiks galā koncerts, kurā uzstāsies ansamblis “The New York Voices”.

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktorsa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!