• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par virtuālās dzīves sākumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Latvijas pūlēm un Dānijas atbalstu integrējoties Eiropā

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par virtuālās dzīves sākumu

SMIDRE.JPG (19995 bytes)
Foto: A.F.I.

Telekomunikāciju asociācijas prezidents, “Baltkom TV” ģenerāl-direktors Pēteris Šmidre:

Telekomunikācijas Latvijā mēs taisām pasaules līmenī, jo citādi vienkārši nevar un nedrīkst. Telekomunikāciju pakalpojumu cenas atbilst vidējām cenām pasaulē. Ja mēs varam nopirkt ārzemju automašīnu un ārzemju burbuļvannu, tad mēs arī varam runāt pa mobilo telefonu, sēžot vannā vai mašīnā.

Lielākais, kas šobrīd notiek telekomunikācijās, ir to pārtapšana no valsts aprūpētas monopoluzņēmējdarbības par uzņēmējdarbību tirgū. Visas Eiropas valstis iet to pašu ceļu, ko Latvija, kur telekomunikācijas vispirms attīstīja Sakaru ministrija, pēc tam – valstij piederošais “Lattelekom” un tagad – dažādos telekomunikāciju segmentos dažādā mērā – visi, kas vien spēj un grib ieguldīt naudu šajā nozarē. Daudzi telekomunikāciju pakalpojumi šodien tiek pārdoti kā tomāti tirgū – kura tomāts ir lielāks, skaistāks un lētāks, par to patērētājs samaksā. Telekomunikāciju cenu līmenis būs atkarīgs no tā, cik lielā mērā valsts iejauksies šajā tirgū.

Esmu pret absolūtu brīvību telekomunikāciju tirgū. Ja mēs gribam risināt valstiskas problēmas, piemēram, uzskatām par šādu problēmu lauku telefonizāciju, tad skaidrs, ka tā nekad neatmaksāsies no tirgus viedokļa. Latvijas valsts telekomunikāciju politika bija neveiksmīga tādā ziņā, ka “Lattelekom” monopoldarbības laikā no uzņēmuma vajadzēja daudz vairāk un stingrāk prasīt, lai tas izdara to, to un šito – ko tik valsts uzskatīja par vajadzīgu. Tagad daži cer, ka līdz ar “Lattelekom” monopoldarbības izbeigšanos viss atrisināsies pats no sevis, – nu tik visi nāks, attīstīs, konkurēs, un uzvarēs tas, kurš attīsta ātrāk un vairāk. Nē, nevinnēs tas, kurš attīstīs telekomunikācijas laukos.

Telekomunikāciju attīstību nosaka mūsu dzīvesveida izmaiņas – jo tālāk mēs ieejam virtuālajā pasaulē, jo vairāk būs vajadzīgas telekomunikācijas. Šodien mēs esam tikai pašā sākumā, kad es varu internetā nopirkt mašīnu vai laivu vai noklausīties un izvēlēties mūzikas diskus. Tas ir sākums virtuālajai dzīvei, bet tad, kad mēs nokļūsim veikalā ar diviem klikšķiem uz datora vai telefona tastatūras, bibliotēkā – ar trijiem un kinoteātrī – ar četriem klikšķiem, tad mēs būsim pa īstam iekrituši virtuālajā pasaulē.

Telekomunikāciju pakalpojumu cenas pazeminās, un to pieejamība palielinās ļoti strauji. Galvenais te nav tehnoloģiju attīstība, bet servisa un cilvēku sagatavotības līmenis. Pajautāsim cilvēkiem, kuri staigā ar mobilajiem telefoniem, vai viņi zina un izmanto visas sava telefona funkcijas. Es arī nezinu visu par savu telefonu un ieeju virtuālajā pasaulē tāpat kā katrs no jums.

 

“RĪGAS BALSS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!