• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu valstīm ārpolitiskās intereses kopīgas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2002., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61292

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizsardzības ministru tikšanos Vācijā

Vēl šajā numurā

17.04.2002., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu valstīm ārpolitiskās intereses kopīgas
TT01.JPG (18963 bytes)
oto: Māris Kaparkalējs, “LV”
RIGA1.JPG (21417 bytes)
Foto: A.F.I
Vakar, 16.aprīlī, valsts vizītes pēdējā dienā: Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Bērziņš un Turcijas Republikas prezidents Ahmets Nedždets Sezers
(augšējā attēlā); Ahmets Nedždets Sezers un Rīgas domes priekš-sēdētājs Gundars Bojārs (apakšējā attēlā)

Vakar noslēdzās Turcijas prezidenta divu dienu valsts vizīte Latvijā

Vizītes pirmajā dienā, 15. aprīlī, Turcijas Republikas prezidents Ahmets Nedždets Sezers tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi.

Abu valstu augstās amatpersonas pārrunāja Latvijas un Turcijas divpusējās attiecības, ārpolitiskos mērķus un sadarbību politiskajā, ekonomikā un militārajā jomā.

Sveicot augsto viesi mūsu valsts parlamentā, Saeimas priekšsēdētājs atzina, ka šī tikšanās notiek Latvijai ļoti nozīmīgā laikā, kad tuvojas noslēgumam iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā (ES) un pastāv iespēja saņemt uzaicinājumu dalībai NATO. Viņš arī apliecināja, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt divpusējos politiskos, ekonomiskos un kultūras kontaktus, kurus neapšaubāmi veicinātu abu valstu vēstniecību atvēršana Latvijā un Turcijā. Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka starp Latvijas un Turcijas parlamentiem veidojas laba sadarbība — Saeimā darbojas Latvijas un Turcijas parlamentu sadarbības grupa. Turcijas prezidents atzinīgi novērtēja abu parlamentu centienus dibināt savstarpējus kontaktus, jo parlaments, viņaprāt, ir vissvarīgākā un demokrātiskākā valsts institūcija, kas pauž tautas gribu. Viņš arī sacīja, ka Latviju un Turciju vieno kopīgas vērtības — demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas ievērošana.

Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Turcijai ir kopīgi ārpolitisko interešu saskares punkti — Latvijas virzība uz NATO un abu valstu centieni

integrēties Eiropas Savienībā. “Latvijai ļoti būtisks ir Turcijas kā NATO dalībvalsts atbalsts, īpaši tagad, kad gada beigās izšķirsies jautājums par mūsu valsts uzaicināšanu dalībai Ziemeļatlantijas aliansē,” sacīja J. Straume. Savukārt A.N. Sezers izteica savas valsts atbalstu Latvijas integrācijai Ziemeļatlantijas aliansē un pauda gatavību sniegt nepieciešamo palīdzību šā mērķa sasniegšanā. J. Straume pozitīvi novērtēja abu valstu sadarbību militārajā jomā un uzsvēra, ka Turcijas ilggadējā pieredze aliansē Latvijai ir sevišķi noderīga.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī Latvijas un Turcijas virzību uz Eiropas Savienību, kurā lielāka pieredze savukārt ir Latvijai. J. Straume informēja augsto viesi par ES iestāšanās sarunu gaitu, kā arī parlamenta, valdības un sarunu vadītāju ciešo sadarbību, sagatavojot mūsu valsts ES iestāšanās sarunu pozīcijas. Viņš pauda Latvijas parlamenta gatavību nodot savu eiro integrācijas pieredzi Turcijas politiķiem.

Sarunas dalībnieki sprieda arī par ES un NATO nākotnes perspektīvām un bija vienisprātis, ka šīs struktūras nepārtraukti pilnveidojas, to mērķiem un uzdevumiem mainoties atbilstoši jaunajiem apstākļiem, kas ir pozitīvs to attīstības faktors.

 

Saeimas preses dienests

 

TT05.JPG (29134 bytes) TT07.JPG (26657 bytes)
Vakar, 16.aprīlī, Cēsīs Turku kapu apmeklējuma laikā: Turcijas prezidents Ahmets Nedždets Sezers un Cēsu pilsētas domes izpilddirektors Andris Mihaļovs
TT08.JPG (20695 bytes) TT04.JPG (29129 bytes)

Vakar, 16.aprīlī, Semra Sezeras kundze un Turcijas prezidents Ahmets Nedždets Sezers, iepazīstot Vecrīgu, pie Konventa sētas Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

RIGA2.JPG (23531 bytes)
Turcijas Republikas prezidents ar kundzi (centrā) un Turcijas delegācija, atvadoties no Rīgas, vakar 16.aprīlī Foto: A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!