• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizsardzības ministru tikšanos Vācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2002., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tīru gaisu visiem netālu no Mažeiķiem

Vēl šajā numurā

17.04.2002., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizsardzības ministru tikšanos Vācijā

Berlīnē 15.aprīlī sākās trīs Baltijas valstu aizsardzības ministru un Vācijas aizsardzības ministra sanāksme par Eiropas drošības jautājumiem

Pirmdien, 15.aprīlī, Berlīnē sākās trīs Baltijas valstu aizsardzības ministru — Ģirta Valda Kristovska, Igaunijas aizsardzības ministra Svena Miksera un Lietuvas aizsardzības ministra Lina Antana Linkeviča — un Vācijas aizsardzības ministra Rūdolfa Šarpinga sanāksme par Eiropas drošības jautājumiem.

Sarunu pirmajā dienā aizsardzības ministri pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar NATO paplašināšanās procesu, NATO efektivitātes paaugstināšanu, kā arī jautājumus, kas saistīti ar starptautisko cīņu pret terorismu. Pārrunājot NATO paplašināšanās jautājumu attīstību, visi aizsardzības ministri bija vienprātīgi, ka paplašināšanās process ir ļoti nozīmīgs Baltijas jūras reģiona un Eiropas drošības kontekstā. Baltijas valstu un Vācijas aizsardzības ministri uzsvēra, ka NATO paplašināšanās procesam jābūt efektīvam un jāstiprina alianses kopējās militārās spējas. R. Šarpings īpaši atzīmēja, ka NATO paplašināšanās procesam pēc Prāgas sammita jābūt ātram un efektīvi pabeigtam, ņemot vērā to, ka par paplašināšanos alianse runā jau ilgi un tagad ir nepieciešams skaidrs rezultāts. Klātesošie bija vienisprātis, ka nākotnē NATO nedrīkst zaudēt savu pamatvērtību — augstās militārās spējas, kas ilgus gadus ir bijis drošības garants Eiropā, — iepretim mēģinājumiem pārvērst aliansi par politisku diskusiju arēnu.

Ministri pauda viedokli, ka ir jāturpina dialoga attīstība ar Krieviju, taču jāsaglabā NATO spēja pieņemt lēmumus neatkarīgi. Vienas no ietekmīgākajām NATO dalībvalstīm — Vācijas — aizsardzības ministrs uzsvēra, ka nevar būt runas par Krievijas iespaidu uz NATO lēmumiem formātā “19+1”. Viņš uzsvēra, ka formāts “20” ir dialogs ar Krieviju plašāku drošības jautājumu risināšanā.

Sarunas laikā četru valstu ministri pārrunāja arī pašreizējo situāciju cīņā pret globālo terorismu un pasākumus, kuri veikti Vācijā un Baltijas valstīs, lai padarītu efektīvākas savu valstu spējas pretoties jaunajiem apdraudējumiem.

Otrdien, 16. aprīlī, aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis tikās ar Bundesvēra Operatīvo spēku pavēlnieku ģenerālleitnantu Frīdrihu Ričmanu un apmeklēja Bundesvēra Operāciju vadības centru.

Centrs izveidots pagājušajā gadā, un tam uzdota visu Vācijas miera uzturēšanas spēku ārvalstīs operatīvā vadība. Operāciju vadības centrā aizsardzības ministrs un Latvijas delegācija tika informēti par pašreizējo situāciju Afganistānā, kā arī vēroja videokonferenci ar Vācijas bruņoto spēku pārstāvjiem, kas izvietoti šajā valstī. Pēc tam aizsardzības ministrs devās uz Slovēniju, kur Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas oficiālās delegācijas sastāvā šodien, 17. aprīlī, sāks valsts vizīti šajā valstī. Vizītes laikā Ģ.V.Kristovskim paredzēta tikšanās ar Slovēnijas aizsardzības ministru Antonu Grizoldu un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem. Abu valstu delegācijas parakstīs Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Slovēnijas Republikas Aizsardzības ministrijas vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā.

Baltijas valstu aizsardzības ministri martā līdzīgā vizītē kopīgi apmeklēja Vašingtonu, kur tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Donaldu Ramsfeldu, sekretāra vietnieku Polu Volfovicu, kā arī vairākām citām atbildīgām amatpersonām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!