• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļā uz vienotu Baltijas elektrības tirgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2002., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu valstīm ārpolitiskās intereses kopīgas

Vēl šajā numurā

17.04.2002., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļā uz vienotu Baltijas elektrības tirgu

REGULATORI.JPG (23240 bytes)
Pirmdien, 15.aprīlī, Baltijas valstu regulatoru un pārvades sistēmu operatoru forumā, Baltijas valstu enerģētikas regulatoru kopējās tikšanās laikā: Lietuvas Nacionālās cenu un enerģijas komisijas vadītājs Vidmants Jankausks, Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja Inna Šteinbuka un Igaunijas Enerģijas tirgus inspekcijas direktors Merts Otss
Foto: A.F.I.

Sarunas par vienotu Baltijas elektrības tirgu jau vairākkārt ir notikušas politiskā līmenī, tiekoties Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību vadītājiem un ekonomikas ministriem. Taču aizvakar, 15.aprīlī, Baltijas valstu regulatoru un pārvades sistēmu operatoru foruma laikā, tiekoties Baltijas valstu enerģētikas regulatoriem, tika sperts pirmais reālais solis šī mērķa sasniegšanai — apspriests Lietuvas sagatavotās vienošanās projekts, kas paredz visu triju valstu sadarbību un vienotas politikas realizēšanu elektrības tirgū.

“Lietuvas sagatavotais vienošanās uzmetums ir labs pamats līgumam, kurā tiks formulēta visu triju Baltijas valstu enerģētikas regulatoru attieksme un rīcība vienota Baltijas elektrības tirgus mērķu sasniegšanā,” žurnālistiem atzina Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja Inna Šteinbuka. Gan atzīmējot, ka līguma teksts vēl tiks papildināts un rediģēts ministriju līmenī, I.Šteinbuka pauda apmierinātību par to, ka svarīgākajos jautājumos, piemēram, par elektrības tarifu aprēķināšanas principiem, būtisku domstarpību nav bijis. Pēc viņas domām, līdz šā gada jūnija vidum visas trīs puses būs vienojušās par līguma galaredakciju un tas būs gatavs parakstīšanai.

Galvenie ieguvumi pēc līguma parakstīšanas būs godīgas konkurences veicināšana, izvēles brīvības nodrošināšana elektroenerģijas patērētājiem un apgādes drošības saglabāšana. Lai arī sākotnēji brīvi izvēlēties elektroenerģijas ražotāju varēs tikai lielie patērētāji, pakāpeniski šāda iespēja būs visiem klientiem. Gan I.Šteinbuka, gan Lietuvas Nacionālās cenu un enerģijas komisijas vadītājs Vidmants Jankausks atzina, ka vienota Baltijas elektroenerģijas tirgus izveide kopumā būs patērētājiem izdevīga un pakalpojumu cenas samazināsies.

Vienota starpvalstu elektroenerģijas tirgus veiksmīgi piemēri rodami Skandināvijas valstīs, līdzīgas tendences vērojamas arī Eiropas Savienībā. V.Jankausks atzīmēja, ka vienas Baltijas valsts tirgus ir pārāk šaurs, lai varētu pretendēt uz nopietnu konkurenci, bet vienots tirgus jau ir vērā ņemams lielums.

Baltijas valstu enerģētikas regulatoru tikšanās laikā parakstīta vienošanās par informācijas apmaiņu starp Lietuvas, Latvijas un Igaunijas regulatoriem. Šādai sadarbībai ir liela nozīme, jo tā ļauj, balstoties uz citas valsts pieredzi un izmantoto metodoloģiju, labāk izprast un analizēt situāciju savā valstī.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!