• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts valodu un Daugavpili. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2002., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zaļo vides tūrisma sertifikātu

Vēl šajā numurā

05.04.2002., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts valodu un Daugavpili

EIGIMS.JPG (18221 bytes)
Foto: A.F.I.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims:

Valsts valodas situācija nav viennozīmīga un bieži vien tiek interpretēta tendenciozi. Valsts valodas komisija atbrauca, parunājās un aizbrauca. Tālāk nesekoja nekas – klusums. Vai tad ar tādu attieksmi var darīt darbu? Turklāt atbildes nesaņēmām arī uz mūsu uzdotajiem jautājumiem – kur atrast finansējumu latviešu valodas apmācībai, kur ir grāmatas, pēc kurām mācīties. Vaicājām arī, kāpēc 5. klases latviešu valodas grāmatās kartē nav atzīmēta Daugavpils, pilsētas vārds nav pat pilsētu sarakstā. Vai tā ir normāla attieksme pret latviešu valodu? Līdz šim jautājums vēl nav atrisināts, un bērni pēc tādām grāmatām turpina mācīties.

Uzskatu, ka ne jau Saeima stāv sardzē par latviešu valodu, bet gan mēs. Tā ir Daugavpils dome, kas jau gadu dod iespēju visiem bez maksas apgūt latviešu valodu, un līdz šim šo iespēju izmantojuši vairāk nekā 300 cilvēku, kas veiksmīgi nokārtojuši sertifikāciju. Partija “Latgales gaisma” jau pirms tam veica latviešu valodas bezmaksas apmācību. Cilvēki uz kursiem brauc arī no Preiļiem un citām pilsētām. Uzskatām, ka patiesībā šādi kursi būtu jāfinansē no valsts budžeta, bet apzinoties problēmu, mēs savu iespēju robežās to risinām.

Uzsvēršu, ka jaunais domes sasaukums ir ļoti latvisks, visas sēdes norit latviešu valodā. Kāpēc vēl pirms pāris gadiem, kad domē valdīja krievu valoda, neviens par to neinteresējās?

Latviešu valodu pilsētā nevar ieviest viena gada laikā, šeit ir izveidojušās zināmas tradīcijas, un, pasakiet, kāpēc krievam ar krievu būtu jārunā latviski? Viņi to nedarīs principa pēc. Latviešu valoda ir jāmāca jau no bērnības, sākot ar bērnudārzu. Kad izaugs šī jaunā paaudze, tad arī varēsim pilnībā pāriet uz skolām ar latviešu valodas apmācību utt. – pašlaik esam pārejas posmā, un tas ilgs vairākus gadus.

Uzskatu, ka visa šī ažiotāža ar valsts valodu ir politiskas spēles, un, ja tā nav, tad pierādiet man to.

Par lielāko sasniegumu uzskatu bezdarba samazināšanos no 11 uz 8,8 procentiem. Turklāt ziemā bezdarbnieku parasti ir vairāk, vasarā ļaudis vairāk tiek nodarbināti laukos, tātad varam cerēt, ka bezdarbnieku skaits vēl vairāk saruks. Jaunas darba vietas pilsētas dome ir radījusi, ekspluatācijā nododot asfaltbetona rūpnīcu, kas ir 100% pašvaldības īpašums. Par šīs rūpnīcas lietderību ir bijis daudz strīdu, tomēr uzskatu, ka tas ir veiksmīgs risinājums. Asfaltbetona rūpnīcā investēti apmēram 2 miljoni latu, un tajā darba ir apmēram 100 cilvēkiem, turklāt jāņem vērā, ka darbs būs arī tiem cilvēkiem, kas strādās ceļu būvēšanā un remontēšanā. Rūpnīca ir tikai pirmais posms, kas radīs arvien jaunas darba vietas.

Uzsākta arī konservu ceha celtniecība, un tuvākajā laikā sāksies boulinga kafejnīcas projektēšana un būvniecība. Tās gan ir privāto uzņēmēju iniciatīvas, tomēr Daugavpilij ļoti nozīmīgas. Uzņēmējiem izvirzīta prasība, lai boulinga zāle atbilstu visām starptautiskajām prasībām, lai tajā varētu rīkot ne tikai Eiropas, bet arī pasaules čempionāta posmus. Nedrīkst notikt tā, kā ir iznācis ar ledus halli, ka pasaules čempionāta vajadzībām tā neatbilst.

Runājot par ledus halles izmantošanu – tiek veidota hokeja internātskola, kurā varēs mācīties jaunie hokejisti. Uzsvēršu, ka no valsts budžeta ir atrasti līdzekļi šādas skolas izveidošanai un uzturēšanai, tātad arī tie bērni, kas vēlas nodarboties ar šo sporta veidu, bet viņu vecāki nav spējīgi sūtīt bērnu maksas pulciņos, varēs pilnveidot un attīstīt savus talantus. Jau 1. septembrī hokeja internātskolā mācības uzsāks apmēram 100 jauno hokejistu, bet plānojam, ka ar laiku audzēkņu skaits palielināsies. Domāju, ka no Daugavpils hokeja skolas audzēkņiem noteikti izaugs kāda “zvaigzne”, un ir zināma pieredze, ka, pareizi motivējot bērnus, varam gūt labus rezultātus. Jau komandas “Stalkers” jaunieši pierādījuši, ka Daugavpilī var sagatavot augsta līmeņa hokejistus. Šomēnes notiek pasaules čempionāts hokejā jauniešiem, un no 22 Latvijas izlases dalībniekiem 18 ir “Stalkers” sportisti. Esmu pārliecināts, ka ar laiku kāds no “Stalkers” komandas pārstāvēs Latviju arī pasaules hokeja čempionātos. Hokejs pilsētā ir ļoti populārs, uz spēlēm ierodas vairāk nekā 3000 skatītāju, un tas jau par kaut ko liecina. Domājam attīstīt arī daiļslidošanu. Pagaidām tā turas tikai uz vecāku entuziasmu, un šie cilvēki ir pelnījuši pateicību.

Svarīgi, lai cilvēka audzināšana un redzesloka paplašināšana sāktos jau bērnībā, tieši tāpēc par bērnu labklājību un iespējām domājam vispirms. Lai valsts attīstītos plānveidīgi un likumsakarīgi, tajā pilnvērtīgiem ir jābūt visiem posmiem, tāpat kā kāpnēm ar visiem pakāpieniem. Šobrīd Latvijā ir vairākas labi attīstītas sfēras, bet ir arī vājie posmi.

Pilsētas turpmākai attīstībai ir daudz iestrādņu, plānu un projektu, bet to īstenošanai vajadzīgs laiks.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!