• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zaļo vides tūrisma sertifikātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2002., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad katram atveras un kalpo informācijas tehnoloģiju pasaule

Vēl šajā numurā

05.04.2002., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zaļo vides tūrisma sertifikātu

Pagājušā gada martā Eiropas komisijas LIFE programmas komiteja apstiprināja trīs Latvijas iesniegtos dabas projektus, bet jūlijā – trīs vides projektus. Konkurence bija visai sīva – no 310 projektiem trīs mūsu dabas projekti iekļuva 94 finansēto projektu skaitā, bet no gandrīz 900 iesniegtajiem vides projektiem finansēti tika 116, starp tiem arī trīs mūsējie. Starp labākajiem bija arī vides projekts “Zaļā sertifikāta kritēriju izstrāde, ieviešana un kontrole tūrisma mītnēm lauku teritorijās un mazpilsētās”, kuru īsteno Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” sadarbībā ar projekta partneri – Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Līdzfinansētājs ir Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Latvijā strauji attīstās lauku tūrisms, pieaug tā kvalitāte un daudzveidība, šeit ir plašs piedāvājums tūristiem – daudzveidīga daba, kultūras un vēstures mantojums. Lauku tūrisma pirmsākumos deviņdesmito gadu sākumā uzņēmēji tūristiem pārsvarā piedāvāja brīvās telpas savās mājās. Šobrīd laukos tiek celtas tieši tūristiem domātas ēkas. Atšķirībā no citām Eiropas valstīm Latvijā vēl nav jācīnās ar masu tūrisma radītajām sekām.

Mācoties no citu pieredzes, ir jāparedz un jānovērš negatīvā ietekme, kas citviet radusies līdztekus tūrisma attīstībai – nesaudzīga dabas resursu izmantošana, atkritumu pārstrādes problēmas, līdz ar transporta kustības pieaugumu palielinās arī gaisa piesārņojums, neatgriezeniski tiek pārveidotas dabas ainavas. Par Latvijas zaļā sertifikāta projektu stāsta tā vadītāja Asnate Ziemele:

“Tā ir brīvprātīga sertificēšana pēc kritērijiem, kas ir individuāli katram uzņēmējam. Šis konkrētais projekts ir veltīts lauku tūrisma mītnēm – gan laukos, gan mazpilsētās. Sākot ar labām lauku mājām un beidzot ar viesu mājām, kempingiem un brīvdienu mājām.

Tāpat kā visa LIFE programma, arī šis ir demonstrācijas projekts. Tātad liela uzmanība tiek veltīta projekta vides aspektu demonstrācijai. Mūsu projekts sākās pagājušā gada oktobrī un turpināsies trīs gadus. Tas ir sadalīts septiņos posmos, un tā laikā tiks izstrādāti un ieviesti zaļā sertifikāta kritēriji lauku tūrismā iesaistītajām mītnēm, kā arī izveidota komisija un veikta atbilstoša kontrole. Zaļo sertifikātu ne tikai piešķirs, bet arī kontrolēs, vai visi kritēriji patiešām atbilst sertifikāta līmenim. Bez tam Vidzemē tiks izveidotas četras demonstrāciju vietas – reālas lauku tūrisma mītnes, kā mācību vieta tiem, kas vēlēsies iegūt zaļo sertifikātu.

Tā varētu būt viena viesu māja, viena lauku māja, kempings un brīvdienu māja. Vidzemi izvēlējāmies, jo tur ir vislielākais piedāvājums un tūristu skaits. Projekta gaitā veiksim arī aptaujas, lai vērtētu situāciju. Beigās sniegsim projekta pārskatu gan vides, gan ekonomikas jomā. Būs izstrādāts vides kontroles plāns, kas var tikt piemērots jebkuram lauku tūrisma uzņēmumam, kam būtu vēlēšanās iegūt zaļo sertifikātu arī pēc projekta beigām. Būs apzināti faktori, kas ietekmē vidi, kā arī to kontroles un samazināšanas iespējas – elektrība, kurināmais, ūdens, mazgāšanas līdzekļi, atkritumu daudzums.

Turklāt zaļais sertifikāts kļūs par populāru jēdzienu arī tūristu vidū. Jau tagad, veicot aptauju, noskaidrojās, ka ārzemju tūristiem tieši zaļais sertifikāts ir noteicošais, kāpēc viņi izvēlas to vai citu atpūtas vietu. Tiks izstrādāts arī ētikas kodekss tūristiem. Katrā no septiņiem projekta posmiem ir savi uzdevumi un rezultāti, kas jāpanāk. Līdzsvarota tūrisma attīstība tiks arvien vairāk popularizēta.

Kā pirmo pozitīvo iespaidu ārzemju tūristi nosauc skaisto dabu, jūru. Pēc tam ir miers, klusums, neatkarība, cilvēku kultūras tradīcijas, lauku darbi un… latviešu virtuve. Pārsvarā jau prasa tuvumu jūrai vai ezeriem. Vietas, kur ir skaista ainava. Ārzemnieki tiešām novērtē skaistu ainavu, ziedošas, nesabojātas pļavas, augus un dzīvniekus, kas pie mums joprojām ir sastopami brīvā dabā. Viņi saka, ka mūsu valsts ir tāda kā sala Eiropas vidū, kas joprojām saglabājusi savu bioloģisko un ainavu daudzveidību.”

 

“VIDES VĒSTIS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!