• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents:- preses konferencē ar ES komisāru un Zviedrijas ekspremjerministru- pēc biznesa foruma- tiekoties ar Ekonomiskās sadarbības organizācijas ģenerālsekretāru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2001., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību

Vēl šajā numurā

02.10.2001., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— preses konferencē ar ES komisāru un Zviedrijas ekspremjerministru

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

ES4.JPG (27201 bytes) ES1.JPG (25119 bytes)
Piektdien, 28.septembrī, viesnīcā “Reval Hotel Latvija”: Eiropas Savienības komisārs uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju jomā Erki Likonens, Ministru prezidents Andris Bērziņš un Zviedrijas ekspremjerministrs Karls Bilds

— pēc biznesa foruma

Piektdien, 28. septembrī, beidzās Baltijas jūras reģiona e-biznesa forums, kas tika rīkots pēc Latvijas valdības iniciatīvas un pulcēja vienkopus vairāk nekā četrsimt dalībnieku no divdesmit trīs valstīm.

Par foruma nozīmīgumu liecina tas, ka tajā piedalījās septiņdesmit astoņi augsta līmeņa referenti no Eiropas un ASV, kuri dalījās pieredzē un izteica ierosinājumus par to, kā veidot harmonizētu e-biznesa vidi Baltijas jūras reģionā, iztirzāja valsts un privātā sektora partnerattiecību lomu e-biznesa vides un e-pārvaldes izveides veicināšanā, analizēja informācijas sabiedrības īstermiņa un ilgtermiņa attīstības iespējas Eiropas un globālās jaunās ekonomikas kontekstā.

Īpašās sesijās par nozaru aktualitātēm informācijas un komunikāciju tehnoloģiju kontekstā sprieda banku, brokeru sabiedrību, apdrošināšanas kompāniju, mārketinga un reklāmas sabiedrību speciālisti.

Paralēli e-biznesa forumam apspriedās arī Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) dalībvalstu par informācijas sabiedrību veidošanu atbildīgie ministri. Tās galvenais uzdevums bija pieņemt kopēju paziņojumu par sadarbību informācijas tehnoloģiju jomā Ziemeļu e-dimensijas projekta ietvaros.

Noslēguma preses konferencē Ministru prezidents Andris Bērziņš informēja par to, ka apspriedē tika pieņemts Ziemeļu e-dimensijas rīcības plāns. Vienpadsmit valstu ministriju pārstāvji apstiprināja septiņus galvenos uzdevumus: attīstīt ātrgaitas pētniecības tīklus, vairot informācijas un komunikāciju sistēmu drošību, izglītot reģiona studentus atbilstoši digitālās ekonomikas prasībām, sekmēt e-biznesa risinājumu izmantošanu mazajos un vidējos uzņēmumos, apmainīties ar informāciju par e-valdības pakalpojumiem katrā valstī, veidot izpratni par salīdzinošo datu nepieciešamību, lai varētu kontrolēt sākotnējos datus par informācijas tehnoloģiju izmantošanu BJVP dalībvalstīs, nostiprināt e-vidi kopumā. Premjerministrs atzina ministru tikšanās lielo nozīmi un pauda cerību, ka e-lietu forumi kļūs par tradīciju un tiks rīkoti ja ne katru gadu, tad vismaz reizi divos gados noteikti.

Kā pastāstīja A.Bērziņš, apspriedē tika iztirzāti arī vairāki problēmjautājumi, kuriem kopsaucējs pagaidām vēl nav atrasts. Pirmkārt, tas ir jautājums, kas saistīts ar plašāku e-paraksta ieviešanu Eiropā un atbilstošās likumdošanas saskaņošanu. Otrkārt, aktuāls ir jautājums par elektronisko dokumentu arhivēšanu un glabāšanu.

Eiropas Savienības komisārs uzņēmumu un informācijas sabiedrības lietās Erki Likonens uzsvēra, ka ministru un ministriju pārstāvju tikšanās ir apliecinājums valdību vēlmei veicināt informācijas sabiedrības veidošanos un atbalstīt e-biznesa sektora attīstību. Parakstot dokumentu, politiķi ir vienojušies par atbalstu un koordinētu rīcību projekta “e-Eiropa” nostādņu īstenošanā.

Vērtējot darbu forumā, E. Likonens norādīja, ka tikšanās bijusi koncentrēta un mērķtiecīga, skaidri definētas vadošās valstis un iezīmēti virzieni turpmākai sadarbībai.

Savukārt “Nordic Venture Network” priekšsēdētājs, bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts uzsvēra, ka konference ir nozīmīga ar to, ka tā ir pirmā lielākā starptautiskā sanāksme pēc 11.septembra traģiskajiem notikumiem Amerikā, kad pasaules finansu tirgū joprojām valda neziņa. Foruma norise ļauj izdarīt divus svarīgus secinājumus: pirmkārt, pasaule turpina darboties, neraugoties uz notikušo, otrkārt, interneta revolūcijā ir iezīmējies tikai sākums. Mēs esam piedzīvojuši pirmo fāzi, kurai sekos nākamās — daudz spēcīgākas —, kas sniegs jaunas iespējas gan privātā biznesa sektora, gan valstu jaunās ekonomikas attīstībai kopumā. K. Bilts atzina, ka Baltijas valstu attīstība informācijas tehnoloģiju jomā ir vērtējama kā lieliska, jo tās ir paveikušas lielu darbu informācijas tehnoloģiju ieviešanā.

Runājot par e-valdību izveides gaitu, A. Bērziņš norādīja, ka līdere neapšaubāmi ir Eiropas Komisija. Tai seko Igaunija, kas veiksmīgi īsteno e-valdības projektu. Arī Latvijas valdība var pretendēt uz e-valdības statusu, jo visi dokumenti jau patlaban ir pieejami elektroniskā formātā, atzina premjerministrs.

Marika Līdaka, “LV” tautsaimniecības  redaktore

ES2.JPG (20539 bytes) ES3.JPG (21486 bytes)
Piektdien, 28.septembrī, viesnīcā “Reval Hotel Latvija”: Eiropas Savienības komisārs uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju jomā Erki Likonens un Zviedrijas ekspremjerministrs Karls Bilds, noslēdzoties Baltijas jūras reģiona e-biznesa forumam

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

— tiekoties ar Ekonomiskās sadarbības organizācijas ģenerālsekretāru

Pagājušo piektdien, 28.septembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) ģenerālsekretāru Donaldu Džonstonu.

Ministru prezidents pateicās D.Džonstonam par organizācijas Baltijas speciālās reģionālās programmas finansēšanu, kuras ietvaros Latvijai ir sniegti ieteikumi pensiju reformas, finansu tirgus attīstības un nodokļu sistēmas veidošanas jautājumos.

D.Džonstons augstu novērtēja Latvijas progresu pēdējos gados, īpaši uzsverot makroekonomisko rādītāju stabilitāti. Sarunas gaitā Ministru prezidents informēja viesi par stabilo ekonomisko attīstību, kā arī sabiedrības integrāciju.

Valdības preses departaments

EDSO1.JPG (20978 bytes)
Piektdien, 28.septembrī, Valdības ēkā, Latvijas Ministru prezidenta un Eiropas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ģenerālsekretāra tikšanas laikā: Eiropas sadarbības un attīstības organizācijas ģenerālsekretārs Donalds Džonstons un Latvijas Ministru prezidents Andris Bērziņš

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!