• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar cēlu misiju, ar dāsnu sirdi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1998., Nr. 157/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51370

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baznīca - neatņemama sabiedrības sastāvdaļa

Vēl šajā numurā

29.05.1998., Nr. 157/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar cēlu misiju, ar dāsnu sirdi

Turpinājums no 1.lpp.

Tātad ikviens, kurš nopirks "Maigumu" ar "Palīdzi mazai sirsniņai!" uzlīmi, arī atbalstīs šo ļoti vajadzīgo projektu. Jāpiebilst, ka kārbu ar uzlīmi un bez cena nemainīsies. Šo ultraskaņas aparatūru — ehokardiogrāfu — iecerēts iegādāties no "Hewlett — Packard" (ASV) ražotājuzņēmuma, jo, kā teica profesors Aris Lācis , šīs firmas tehnika ir viena no precīzākajām, bez tam tā nav tik kaprīza kā citos uzņēmumos ražotie analogi un ļauj iekārtu arī pārvietot no reanimācijas nodaļas uz intensīvās terapijas palātām un citur slimnīcas robežās. Realizējot projektu, paredzēta ne tikai iekārtas iegāde un uzstādīšana, bet arī pēcgarantijas apkope un remonts, iekārtas papildināšana ar nepieciešamām papildu ierīcēm un arī personāla apmācīšana.

Šobrīd Bērnu kardioloģijas centra rīcībā ir portatīvais ehokardiogrāfs, kas pilnībā neļauj noteikt precīzu diagnozi, kaut arī slimnīcā ir izcili speciālisti, kuri ārvalstīs stažējoties apguvuši nepieciešamās zināšanas un iemaņas darbam ar ehokardiogrāfu. Ik gadu Bērnu kardioloģijas centrā tiek veikts vairāk nekā 1000 ehokardiogrāfisku izmeklēšanu, un gadā stacionārā ir 700 pacientu — bērnu ar smagām sirds saslimšanām. Taču speciālistu zināšanas vien bez precīzas aparatūras nedod vēlamo rezultātu, un tas ir sāpīgi, teica profesors. Zinot pašlaik valstī esošo demogrāfisko situāciju, biedē smago sirdsslimnieku skaits bērnu līdz 1 gada vecumam vidū: no katriem 1000 izdzīvojušajiem jaundzimušajiem 7 — 10 jau ir sirdsslimnieki. Ik gadu jāoperē 150 — 200 bērnu, lai viņi paliktu dzīvi un būtu pilnvērtīgi cilvēki. Tādēļ ir vajadzīgs krāsu ehokardiogrāfijas aparāts, jo lielākā daļa pacientu, kuriem laikus noteikta diagnoze un sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība, izārstējas un daudzi kļūst pat par izciliem sportistiem.

— Sadarbība ar "Laimu" jau ilgst divus gadus,— teica Aris Lācis,— un šis uzņēmums mūsu centram ir palīdzējis tikt pie asins elektrolītu analizatora, operāciju lampas un galda un, ceru, tiksim ar lielu uzņēmuma atbalstu arī pie krāsu ehokardiogrāfa. Līdz šim "Laima" mūsu centram ir palīdzējusi ar 6000 latu naudas summu un rīt vēl mūsu kontā ieskaitīs 8000 latu tieši ehokardiogrāfa pirkšanai. No iepriekšējiem "Laimas" ziedojumiem šajā projektā tiks izmantoti 3000 latu. Pavisam — gan ar "Laimas", gan citu lielu sponsoru — "Grindex", "Auto Rīga", lidosta "Rīga" — un mazāku atbalstu ehokardiogrāfa nopirkšanai esam savākuši 50 000 ASV dolāru, bet šī tik ļoti nepieciešamā iekārta maksā 227 781 dolāru. Taču ceram, ka varēsim ar šo iekārtu veiktās procedūras sniegt bez maksas. Nekur pasaulē tas tā nav, bet mēs gribam to darīt un ticam, ka izdosies.

Akciju sabiedrības "Laima" valdes priekšsēdētājs Ivars Kalvišķis teica:

— Viss labais sākās no savstarpējas iepazīšanās "Hanza Rotari" klubā, kur sākām šīs problēmas iepazīt. Un kopīgi sākām domāt, kādā veidā varētu mazajiem slimniekiem palīdzēt. Vispirms palīdzējām nopirkt operāciju galdu un lampu, jo mūsu mediķi ir gatavi veikt sirds operācijas, taču bez operāciju galda to darīt, protams, nav iespējams. Ar to arī sākās mūsu sadarbība, un ik pa brīdim atrodam iespējas atbalstīt Bērnu kardioloģijas centru. Cik es saprotu, ehokardiogrāfs ir ļoti svarīga un nozīmīga iekārta. Ja sarežģītas sirds operācijas veic citur Eiropā un mūsu pacientus, kuri spējīgi tās apmaksāt, ved uz turieni, kaut tajā pašā laikā mūsu mediķi spēj un prot strādāt tikpat efektīvi, kāpēc gan lai tepat Latvijā nebūtu viss nepieciešamais. Mums visiem ir bērni, un nekad mēs nevaram paredzēt, kas notiks, kad būs vajadzīga palīdzība. Demogrāfiskā situācija Latvijā iet uz leju. Jā, 200 000 dolāru ir liela nauda un to savākt ir problemātiski, taču nauda nedrīkstētu kļūt šķērslis iespējai glābt bērna dzīvību. Trīs mēnešos jau ir izoperēti 40 bērnu, no kuriem lielākā daļa no slimnīcas aiziet veseli. Es domāju, ka šī summa dzīvības priekšā vairs nav būtiska. Tādēļ mēs sākam šo kopīgo labdarības akciju "Palīdzi mazai sirsniņai!". "Maigums" ir labs nosaukums, tas ir maigums, kas ļoti nepieciešams ikvienam bērnam. Tāpēc tieši zefīram šokolādē "Maigums" būs uzlīmītes un no katras kastes, ko pārdos, pieci santīmi tiks ieskaitīti Bērnu kardioloģijas centra kontā šīs aparatūras iegādei. Un es aicinu arī citus — gan juridiskās, gan fiziskās personas — piebiedroties, padomāt un ieskaitīt kaut nedaudz naudas šajā kontā. Kopīgi mēs varēsim palīdzēt mūsu bērniem.

— Emblēmā uz balta un skaidra fona redzamā sarkanā mazā pacienta sirsniņa, ko ieskauj zaļās lapiņas — ticība, cerība un vitalitāte, simbolizē mūsu palīdzību mazajiem slimniekiem,— teica "Laimas" Dizaina un reklāmas daļas vadītāja Iveta Krauja. — Un mēs gribētu, lai pircēji iegādātos tieši tās kārbas, kuras rotās šī uzņēmumā "Kvadrapak" izveidotā emblēmiņa. Mēs gribam tai pievērst uzmanību.

Akciju sabiedrības "Ave Lat Grupa" sabiedrisko attiecību menedžere Rita Voronkova izteica cerību, ka būtu labi šīs akcijas nobeigumā satikt tos cilvēkus, kuri pārņemtu un turpinātu akciju. Tas darītu laimīgus, jo mēnesi pēc mēneša, pārņemot "Palīdzi mazai sirsniņai!" citam atbalstītājam pēc cita, iesāktais nepaliktu pusratā.

Varbūt tas varētu būt Tu, lasītāj?

Rūta Bierande,

"LV" lauksaimniecības

redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

B3.JPG (14079 BYTES)
Valsts Bērnu kardioloģijas centra vadītājs, profesors Aris Lācis

B1.JPG (12393 BYTES)
A/s "Laima" Dizaina un reklāmas daļas vadītāja Iveta Krauja

B2.JPG (12629 BYTES)
Akciju sabiedrības "Laima" valdes priekšsēdētājs Ivars Kalvišķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!