• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baznīca - neatņemama sabiedrības sastāvdaļa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1998., Nr. 157/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51367

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baznīca - neatņemama sabiedrības sastāvdaļa (turpinājums)

Vēl šajā numurā

29.05.1998., Nr. 157/158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baznīca — neatņemama sabiedrības sastāvdaļa

Vakar beidzās Latvijas ev.lut. Baznīcas 19. Sinode

Par vienu no būtiskākajām izmaiņām Baznīcas struktūrā tika uzskatīts jaunais Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Konsistorijas sastāvs. Līdz šim Konsistorijas locekļi bija tikai ordinēti garīdznieki, taču, lai veiksmīgi risinātu Baznīcas juridiskos un finansiālos jautājumus, jaunajā Konsistorijā (10 cilvēku) puse no tās locekļiem ir laji — draudžu locekļi, kuri nav ordinēti. Starp tiem ir ekonomists, zvērināts advokāts un citi.

19. Sinodē tika pieņemtas divas rezolūcijas — par Diakonijas padomi, Diakonijas centru un prāvestu iecirkņu un draudžu diakonijas centriem. Diakonijas galvenais uzdevums ir gan praktiskas, gan garīgas rūpes par cilvēku — virtuve trūcīgajiem, uzticības telefons, krīzes centrs. Otra Sinodes rezolūcija bija par pretkājnieku mīnu lietošanas, uzglabāšanas, ražošanas un pārvietošanas aizliegšanu un to iznīcināšanu.

Savu rezumējumu par Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas 19. Sinodi izteica arhibīskaps Jānis Vanags :

— Es varētu mēģināt to ietērpt pavisam īsos vārdos ar citātu no Bībeles, kur par Baznīcu un Kristus mācekļiem ir sacīts, ka viņi vienlaicīgi ir no pasaules un vienlaicīgi nav no tās. Šie divi aspekti Baznīcai ir jāsaglabā arī uz priekšu. Tas unikālais un speciālais ir tas, ka Baznīca glabā un cauri gadu tūkstošiem ir glabājusi Dieva atklāsmi Kristū. Tas arī ir Eiropu padarījis īpašu. Drīz mēs svinēsim, arī Rīgā, kristietības divtūkstošgadi. Mēs Kristus atklāsmi glabājam tīru, dzīvu un, galvenais, pieejamu. No otras puses, Baznīca, protams, ir no pasaules. Mūsu turpmākajā darbībā es ļoti gribētu veicināt un sasniegt to, lai padomju laika priekšstats par Baznīcu kā pilnīgi no sabiedrības izolētu veidojumu izzustu no mūsdienu Latvijas sabiedrības apziņas. Mūsu leksikā bieži ir dzirdams izteikums — Baznīca un sabiedrība.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!