• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu visu veselība uz jaunā gadsimta sliekšņa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.1997., Nr. 296/297 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Oskara nakts fotogrāfijā", kur suminās Latviju

Vēl šajā numurā

13.11.1997., Nr. 296/297

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu visu veselība uz jaunā gadsimta sliekšņa

Papildus

1.lpp.

Vakar, 12. novembrī, Ministru kabinetā notika Ministru kabineta, Labklājības ministrijas un Pasaules veselības organizācijas (PVO) organizēts seminārs, kur apsprieda PVO Eiropas reģionālās komitejas izstrādātās stratēģijas “Veselību visiem XXI gadsimtā” (“ Health for All in the 21st Century ”) projektu.


Labklājības ministrs Vladimirs Makarovs un Veselības valsts ministrs Viktors Jaksons semināra laikā 12.novembrī. Foto: Arnis Blumbergs, “LV

Seminārā piedalījās Ministru prezidents Guntars Krasts, labklājības ministrs Vladimirs Makarovs, veselības valsts ministrs Viktors Jaksons, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas loceklis Andrejs Požarnovs, Valsts slimokases direktore Ināra Bluķe, Veselības veicināšanas centra direktore Ineta Pirktiņa, Labklājības ministrijas departamentu direktori un citas veselības aprūpes vadošas amatpersonas. PVO seminārā pārstāvēja Eiropas reģionālās komitejas veselības ekonomikas un politikas analīzes eksperts Herberts Colners un PVO Latvijas pārstāvniecības vadītāja Aiga Rūrāne.

Latvija ir PVO locekle jau kopš neatkarības atgūšanas 1991. gadā un kopā ar 50 citām dalībvalstīm mūsu valsts darbojas PVO Eiropas reģionālās komitejas ietvaros. Kā “Latvijas Vēstnesi” vēl pirms stratēģijas apspriešanas Latvijā informēja Aiga Rūrāne, topošais stratēģiskais dokuments ir jau trešā PVO Eiropas reģionālās komitejas šāda veida programma. Pirmā tika izstrādāta 1984. gadā, bet pašlaik spēkā esošā PVO Eiropas komitejas dalībvalstu kopējā mērķprogramma – 1991. gadā.

Katra nākamā veselības aprūpes stratēģija balstās uz iepriekšējā izvirzīto uzdevumu izpildes analīzi, tāpēc arī pašlaik, PVO Eiropas komitejas dalībvalstīm apspriežot projektu “Veselību visiem XXI gadsimtā”, tiek arī analizēta iepriekšējās programmas izpilde. Pašlaik spēkā esošā programma satur 38 svarīgākos uzdevumus, jaunajā projektā “Veselību visiem XXI gadsimtā” Eiropas komitejas dalībvalstu kopējā stratēģija formulēta koncentrētāk — 26 mērķu veidā. Jau tradicionālajam virsuzdevumam — nodrošināt Eiropas iedzīvotāju veselību — jaunajā projektā klāt nākusi arī vēlme pēc iespējas mazināt krasās atšķirības iedzīvotāju veselības aprūpē Eiropas rietumu un austrumu daļā.

Veids, kādā PVO Eiropas reģionālās komitejas ekspertu periodiski atjaunotās stratēģiskās programmas tiek iedzīvinātas, ir tajās izvirzīto mērķu atspoguļojums katras dalībvalsts veselības aprūpes attīstības koncepcijā. Tādēļ, kā to semināra atklāšanā, sveicot klātesošos, uzsvēra labklājības ministrs Vladimirs Makarovs, tik svarīga ir dalībvalstu, to skaitā Latvijas, aktīva līdzdalība PVO jaunās stratēģijas veidošanā. Turklāt, kā atzīmēja V. Makarovs, veselības jēdziens šīs programmas izpratnē ir paplašināts — veselības aprūpe ir pasākumu kopums, kas nodrošina iespējami aktīvu indivīda iekļaušanos sabiedrībā. Un no tā, cik ātri Latvija ne tikai ar veselības aprūpes, bet arī visu citu tautsaimniecības nozaru palīdzību būs spējīga nodrošināt savu iedzīvotāju veselību atbilstoši šādai veselības aprūpes izpratnei, pēc V. Makarova domām, būs atkarīga valsts patiesā iekļaušanās Eiropā.

Iedzīvotāju veselību kā sabiedrības labklājības pamatu par vienu no valsts svarīgākajiem mērķiem, uzrunājot semināra dalībniekus, nosauca arī Ministu prezidents Guntars Krasts ( runas teksts — 1.lpp.).

Savukārt PVO Eiropas komitejas eksperts Herberts Colners, iepazīstinot klātesošos ar projekta “Veselību visiem XXI gadsimtā” pamatkoncepciju, uzsvēra būtisku pavērsienu veselības aprūpes izpratnē pasaulē — iedzīvotāju veselība tiek izvirzīta par vienu no svarīgākajiem valsts ekonomiskās attīstības vērtējuma kritērijiem. H. Colners skaidroja arī formulējuma “veselība visiem” izpratni — tā ir iespējami uzlabota iedzīvotāju veselība un dzīves kvalitāte no piedzimšanas līdz pat mūža galam neatkarīgi no vecuma, dzimuma un sociālā stāvokļa.

Kaut arī PVO ir politiski neitrāla, tomēr, kā uzsvēra H. Colners, savas prioritātes tā pasludina nepārprotami — topošās programmas “Veselību visiem XXI gadsimtā” centrā ir cilvēks un tā dzīves kvalitātes nodrošinājums — sabiedrības veselības stāvoklim jākļūst par visu sociāli ekonomiskajā sfērā notiekošo procesu vērtības mēru.

Dina Gailīte,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktore”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!