• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - pasaules ekonomikas forumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.1997., Nr. 180/181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

1997. gada maijs - jūnijs

Vēl šajā numurā

11.07.1997., Nr. 180/181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — Pasaules ekonomikas forumā

Aizvakar, 9.jūlijā, Zalcburgā rīkotajā Pasaules ekonomikas foruma un Austrijas federālā prezidenta kopīgās konferences ietvaros Valsts prezidentam Guntim Ulmanim bija atsevišķa tikšanās ar Austrijas Republikas federālo prezidentu Tomasu Klestilu. Abu valstu prezidenti draudzīgā un atklātā sarunā pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar gaidāmo ES paplašināšanos.

Latvijas Valsts prezidents informēja par Latvijas integrācijas sasniegumiem ES, raksturoja Latvijas ekonomikas attīstību un iepazīstināja ar tautsaimnieciskās pārstrukturēšanas procesa galvenajiem lielumiem, pasvītrojot pašreizējo Latvijas ekonomikas dinamiku, pieaugošās Latvijas ekonomiskās saites ar ES valstīm. G.Ulmanis uzsvēra, ka Latvijā mierīgi, konsekventi un politiski līdzsvaroti notiek saliedētas pilsoniskās sabiedrības veidošanās process. G.Ulmanis raksturoja arī Latvijas attiecības ar kaimiņvalstīm un Krieviju.

Abi prezidenti ES kontekstā pārrunāja arī gaidāmo Austrijas prezidentūru, kas sāksies nākamā — 1998. — gada otrajā pusē. Austrijas prezidents uzsvēra, ka Austrija gatavojas atklāt arī vēstniecību Rīgā, jo tad, kad Austrija būs prezidējošā valsts ES, vēstniecības darbs Rīgā būs ļoti nepieciešams. Latvijas Valsts prezidents uzaicināja Tomasu Klestilu apciemot Latviju, un ielūgums tika ar pateicību pieņemts.

T.Klestils raksturoja tās savas vizītes dažādās valstis, kurās uzsvars tiek likts arī uz ekonomisko saišu nostiprināšanu. G.Ulmanis teica, ka arī Latvija, ņemot vērā tās ekonomiskās pārveidošanas straujo dinamiku, varētu būt ļoti interesanta telpa Austrijas investētājiem un uzņēmējiem. Austrijas prezidents pastāstīja, ka ir bijis Austrijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē un tur ticies ar Latvijas vēstnieku, lai gan tajā laikā Latvija jau sen bija iekļauta PSRS. “Jūsu valstis ir kā brīnums mūsu kontinenta vēsturē,” sacīja T.Kleistils.

Sarunas nobeigumā abu valstu prezidenti īsumā pārrunāja tikko noslēgušos Madrides galotņu tikšanos un ar to saistītās eiroatlantiskās drošības telpas problēmas.

Vakar, 10.jūlijā, Zalcburgā rīkotajā Pasaules ekonomikas foruma un Austrijas federālā prezidenta kopīgās konferences ietvaros Guntis Ulmanis tikās ar Bulgārijas prezidentu Petaru Stojanovu. Saruna notika pēc Bulgārijas prezidenta iniciatīvas un noritēja abpusēji ļoti ieintersētā gaisotnē. Bulgārijas prezidents informēja par ekonomisko un politisko situāciju savā valstī. Bulgārija cenšas realizēt konsekventas ekonomiskās reformas un vēlas būt konkurētspējīga sastāvdaļa mūsdienu Eiropas ekonomiskajā telpā. Otrs svarīgs mērķis Bulgārijas politikā, kā to raksturoja Bulgārijas prezidents, ir tuvināšanās process NATO. Abu valstu prezidenti pārrunāja attiecības arī ar Krieviju.

Latvijas Valsts prezidents izteica pateicību par nesen saņemto uzaicinājumu ierasties vizītē Bulgārijā un savukārt ielūdza Bulgārijas prezidentu apmeklēt Latviju. G.Ulmanis, raksturojot Latvijas ekonomisko attīstību, par vienu no lielākajām prioritātēm nosauca Latvijas iestāšanos pasaules tirdzniecības organizācijā un lūdza Bulgāriju atbalstīt šo Latvijas vēlmi. Bulgārijas prezidents un Bulgārijas vicepremjers, ministrs, kurš piedalījās sarunā, savukārt izteica Bulgārijas atbalstu šādai Latvijas politikai.

G.Ulmanis teica, ka Latvija labprāt vēlētos noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar Bulgāriju. Tās ļautu izveidot liberālus un savstarpēji izdevīgus tirdzniecības ietvarus Bulgārijas un Latvijas sadarbībai. Latvijas priekšlikums tika atbalstīts. Sarunas tālākajā gaitā abi prezidenti pārrunāja pēdējos notikumus Eiropas drošības politikā un bija vienisprātis par šādas savstarpējās politiskās konsultācijas un politiskā dialoga nepieciešamību arī turpmāk.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!