• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimā - poļu kopienu vadītājs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1997., Nr. 100/101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43099

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirms kārtējās Baltijas asamblejas sesijas

Vēl šajā numurā

22.04.1997., Nr. 100/101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimā — poļu kopienu vadītājs

Piektdien, 18. aprīlī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Polijas Republikas Senāta bijušo maršalu Andžeju Steļmahovski.

Saeimas priekšsēdētājs apliecināja cieņu un pateicību poļu viesim par ieguldījumu, ko viņš personiski ir devis Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas procesā. Abi sarunas dalībnieki atcerējās 1991. gada notikumus, kad Steļmahovskis, būdams viens no Polijas Republikas vadītājiem, tikās ar Latvijas parlamenta vadību viesnīcā “Rīdzene” laikā, kad OMON vienība ieņēma Iekšlietu ministrijas telpas.

Bijušais Senāta maršals, kurš patlaban ir poļu ārvalstu kopienu asociācijas priekšsēdētājs, vērsa A. Čepāņa uzmanību uz apstākli, ka poļu minoritāte Latvijā, līdzīgi Baltijas tautām, ir cietusi Molotova–Ribentropa pakta darbības rezultātā, tāpēc uz to būtu attiecināmi tādi paši naturalizācijas atvieglinājumi, kādus atšķirībā no pēckara imigrantiem bauda lietuvieši un igauņi. Turklāt poļi ir pierādījuši savu lojalitāti Latvijas valstij gan barikāžu laikā, gan arī vēlākajā posmā; viņu integrācija arī sekmētu Latvijas un Polijas attiecību turpmāko attīstību kopīgajā ceļā uz Eiropas Savienību un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs, pilnībā piekrītot sarunas biedram, iepazīstināja viņu ar darbu, ko veic gan viņš pats, gan Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcija, lai panāktu jautājuma pozitīvu risinājumu Saeimā. Šim risinājumam starp citu būtu arī sava nozīme, apliecinot Latvijas labo gribu aktivizēt savu politiku nepilsoņu problēmu jomā. Tomēr citu politisko spēku pārstāvji, bloķējot jebkādus grozījumus Pilsonības likumā un naturalizācijas kārtībā, šo procesu padara visai sarežģītu. A. Čepānis apsolīja gādāt, lai pirms Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizītes Varšavā jautājums tiktu vēlreiz virzīts izskatīšanai. A. Čepānis pasniedza A. Steļmahovskim sudraba medaļu ar Saeimas nama un Latvijas valsts ģerboņa attēlu, kas tika ar pateicību pieņemta.

Ar A. Steļmahovski tikās arī Saeimas sekretārs Imants Daudišs, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Indulis Bērziņš, Latvijas un Polijas parlamentārās atbalsta grupas priekšsēdētājs Jānis Jurkāns, kā arī frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” priekšsēdētājs Jānis Straume. Poļu minoritātes naturalizācijas problēma bija visu šo tikšanos centrālais jautājums. Savu principiālo atbalstu A. Steļmahovska viedoklim izteica visi sarunu dalībnieki, izņemot “Tēvzemei un Brīvībai” frakcijas pārstāvjus, kuri pēc tikšanās sagatavoja savu paziņojumu.

Saeimas preses dienests

Par vizīti Saeimas TB frakcijā — 13.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!