• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Edgars Dunsdorfs un pārējie latviešu zinātnieki par Saldu un Saldum. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1996., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40391

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par apkures sezonu - kas beigusies un kas tuvojas

Vēl šajā numurā

30.05.1996., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Edgars Dunsdorfs un pārējie latviešu zinātnieki par Saldu un Saldum

“Zinātnei nav dzimtenes, bet zinātniekiem tāda ir.” Šos Luija Pastēra vārdus ir apliecinājis Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) goda loceklis, izcilais vēsturnieks Edgars Dunsdorfs Austrālijā, Melburnā izdodams savu darbu — “Grāmata par Saldu”.

Dziļā vecumā, gultai piesaistīts, viņš ir atradis spēkus un enerģiju uz Latviju nosūtīt savu grāmatu, kuru ar lielu prieku saņēma Zinātņu akadēmija, lai nodotu tālāk tiem, kam nepieciešamas Latvijas vēstures un sava novada zināšanas. Vairāk nekā 1 500 grāmatas eksemplāru šinīs dienās saņēma Saldus pilsētas dome, kas tās tālāk sadala pilsētas un rajona skolām — kopskaitā 30, kā arī 237 šī gada vidusskolu absolventiem. Protams, grāmatas saņems arī rajona kultūras iestādes.

Šo dāvinājumu pilsētas domei nodeva LZA prezidents Tālis Millers un akadēmiķis Ēvalds Mugurēvičs, kurš, savas zinātnieka gaitas sākot, ir veicis arheoloģiskus izrakumus Saldū. Grāmata par Saldu ir tapusi, pateicoties Latvijas zinātnieku ciešajiem kontaktiem ar Edgaru Dunsdorfu, jo no Latvijas uz Austrāliju ir sūtīts daudz nozīmīgu vēsturisku materiālu. Daudz te ir palīdzējuši akadēmiķis Jānis Stradiņš, akadēmiķis Ēvalds Mugurēvičs, kā arī literatūrzinātnieks un rakstnieks Valdemārs Ancītis un citi.

Tikties ar zinātniekiem, kā arī ar Valdemāru Ancīti, kurš dzīvo Saldū, bija ieradušies muzeju, skolu un bibliotēku darbinieki.

Grāmata par Saldu nebija vienīgā, kas sevi pieteica šinī tikšanās reizē. Tikko kā no tipogrāfijas saņemta arī Valdemāra Ancīša grāmata “Cieceres, Ventas un Vadakstes krastos”. Šis izdevums ir jau trešā grāmata ciklā par Saldus novada kultūras vēsturi, un to izdevusi Saldus pilsētas dome. Kā izteicās Saldus pilsētas domes priekšsēdētājs Aidis Herings, jāmeklē līdzekļi nākošajām grāmatām par novada vēsturi, jo Valdemārs Ancītis jau ir sagatavojis jaunus manuskriptus.

Saldū tāpat kā visur šodien ir problēmas, un tomēr ne tik smagas kā citur — dezdarba līmenis nav liels, pilsētā atrasta vieta rūpniecības zonai. Pašlaik Saldus pilsēta sevi ir pierādījusi kā tirdzniecības centrs, kur ļaudis brauc iepirkties no tuvākas un tālākas apkārtnes.

Saldus grib paplašināt savas robežas. 13 000 saldinieku šogad augustā sagaidīs savas pilsētas 140 gadu jubileju. Un ar viņiem kopā ir arī viņu izcilais novadnieks Edgars Dunsdorfs tālajā Austrālijā.

Helēna Grīnberga,
LZA preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!