• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latviešu fotogrāfijas vecmeistars par savu dzimtu un mums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1996., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Edgars Dunsdorfs un pārējie latviešu zinātnieki par Saldu un Saldum

Vēl šajā numurā

30.05.1996., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latviešu fotogrāfijas vecmeistars par savu dzimtu un mums

Bagāts maijs ir Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Nesen atvērtajā salonā pagājušajā nedēļā pulcējās Latvijas Profesionālo fotogrāfu asociācijas biedri, lai godinātu Augustu Upīti. Sirmais meistars bija mērojis tālo ceļu no Amerikas Savienotajām Valstīm, lai piedalītos brāļa — slavenā selekcionāra Pētera Upīša — 100 gadu jubilejas svinībās Dobelē.

Kā, uzrunājot klātesošos, atzīmēja asociācijas prezidents Gunārs Janaitis, Latvijā nav daudz tādu ģimeņu, kurās trīs brāļi kļūst par profesionāliem fotogrāfiem, kā tas ir Upīšu ģimenē. Tas uzskatāms par unikālu gadījumu. Pazīstamais selekcionārs Pēteris Upītis rosinājis pievērsties fotografēšanai jaunākos brāļus — Augustu un Valdemāru. Okupācijas laiks izšķīra brāļus. Augusts Upītis turpinājis savu dzīvi svešumā. Dodoties bēgļu gaitās, līdzi ņēmis arī fotoaparātu.

Profesionāla fotogrāfa iemaņas un viņa komunikablais raksturs palīdzēja Augustam ātrāk un labāk iedzīvoties Amerikā. Ilgus gadus nostrādājis Hudzonas elektrosabiedrībā, tomēr Poukepsijā, kur viņš dzīvo, atvēris savu “Upītis Color Studio”. 1973.gadā viņš iegūst fotogrāfijas meistara augstāko titulu “Master of Photography”. Piedalījies daudzos profesionālos konkursos, kuros guvis godalgas un atzinības balvas. Nepārtraukti pilnveidojis savu amata prasmi. Centies palīdzēt brāļiem, sūtot “Kodak” krāsu fotomateriālus.

Latvijas fotomākslas vēstures grāmatā gan nav apraksta par Augustu Upīti. Pie tā vainojama padomju laika cenzūra.

Taču brāļu fotogrāfu dzimta turpinās — Augusta Upīša dēls Alvis ir profesionāls fotogrāfs un cītīgi turpina tēva iesākto darbu ASV.

Augusts Upītis uzskatāms par latviešu fotogrāfijas ciltstēvu, līdzīgi kā Mārtiņš Buclers. Šoruden A.Upītis atzīmēs savu 90. dzimšanas dienu. Lai gan ir vēl gluži jauneklīgs un nerimtīgs. Arī šajās nedaudzajās viesošanās dienās centies iemūžināt Latvijas ainavas un senās lauku viensētas, uzskatot tās par lielu vērtību, ko itin ātri var arī zaudēt.

Todien Augustam Upītim tika pasniegts Latvijas Profesionālo fotogrāfu asociācijas goda biedra diploms par mūža ieguldījumu profesionālajā fotogrāfijā (attēlā pa labi).

Ar šādu diplomu apbalvota arī Līvija Blumfelde, bijusī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja direktore, kas daudz darījusi, lai palīdzētu tapt Latvijas Fotogrāfijas muzejam.

Trešo diplomu asociācijas vadība lūdza nosūtīt uz ASV Borisam Mangoldam, kurš sekmējis Latvijas fotogrāfijas popularizēšanu un ir Latvijas Fotogrāfijas muzeja pārstāvis ārvalstīs.

Uzrunājot klātesošos, Augusts Upītis teica: “Jūs nezināt, kas jums ir. Aizmirstiet krievu laikus, apariet zemi. Tikai uzartā zemē jūs varat ko jaunu sēt. Kreņķējoties par bijušo, jūs zaudējat laiku.”

Ingrīda Rumbēna,
“LV” nozares redaktore
Foto: Vilnis Auziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!