• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirms juristu nozīmīgas sarunas (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.1995., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Baltijas valstīm - brīvās tirdzniecības līgums

Vēl šajā numurā

08.12.1995., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms juristu nozīmīgas sarunas

Aivars Borovkovs, Latvijas Juristu biedrības viceprezidents,— "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

Atmodas laikā un neatkarības pirmajos gados daudzas problēmas tika apspriestas un risinātas kopīgi. Pašlaik daudzi mūsu kolēģi cīnās ar savām problēmām vieni paši.

Akcentējot daudzu valstiski svarīgu jautājumu juridisko nesakārtotību, Juristu biedrība šobrīd par vienu no saviem pamatuzdevumiem uzskata sabiedriskās juridiskās domas veidošanu uz tiesiskuma pamatiem. LJB šajā virzienā ir nopietns darba lauks — veidot šo sabiedrisko domu un vispirms tieši juristu vidū, nostiprinot apziņā daudzas jo daudzas, nu jau krietni apbružātas idejas un pamatnostādnes par tiesisku valsti. Sākot no tā, ka Saeimā, pieņemot jaunus likumus, būtu strikti jāievēro likumu pieņemšanas procedūra, lai šis darbs nebūtu haotisks, lai jauni pieņemtie likumi nebūtu pretrunā ar jau pastāvošajiem un iekļautos vispārējā tiesību sistēmā. Jāveido situācija, ka valsts pilsoņiem un iedzīvotājiem ir pieejami spēkā esošie likumi, lai katrs zinātu savas tiesības un pienākumus šajā valstī. Jāpanāk, lai beidzot likumi būtu pilsoņiem, bet instrukcijas — ierēdņiem. Juristu galvenais spēks ir un var būt tikai profesionālisms. Tāpēc ir svarīgs jau nosauktais LJB darbības virziens — profesionāla tiesisko jautājumu apspriešana un izskaidrošana, iesaistīšanās likuma jaunradē, mūsu sabiedrības tiesisko attiecību stabilizēšanas procesā. Juristiem pašiem ir jāietekmē šie procesi. Būtu naivi cerēt, ka visas ar tiesiskas valsts izveidošanu saistītās problēmas atrisināsies pašas no sevis.

Latvijas Juristu biedrības darbu vada tās Prezidijs, kurš jau septīto gadu sanāk ik trešdienas vakaru. Prezidija sēdes visu šo laiku ir bijušas atklātas, un tur ir gaidīts ikviens jurists, kuram ir kādas problēmas, neskaidri jautājumi vai kurš vienkārši vēlas satikt savus kolēģus.

Septiņos pastāvēšanas gados ir izveidojusies tradīcija — pirms kāda lēmuma pieņemšanas par lielākām un nopietnākām problēmām — sarīkot vispirms iekšēju diskusiju biedrībā, bet pēc tam šos jautājumus ierosināt apspriešanai un lēmumu pieņemšanai LJB kolēģijās, kas ir profesionāli un pārstāvniecības ziņā respektablākais LJB veidojums.

LJB kolēģijā ir iekļauti Latvijas ievērojamākie juristi, neatkarīgi no viņu piederības biedrībai. LJB kolēģijas un citi juristu forumi vienmēr ir pulcējuši labākos Latvijas tiesību speciālistus. Kolēģijas nolēmumi, kuriem ir rekomendācijas raksturs, vienmēr tiek nodoti Saeimai un Ministru kabinetam. Juristu loma sabiedriskās dzīves sakārtošanā, stabilizēšanā ir ļoti nozīmīga. LJB kolēģijās ir apspriesti jautājumi par tiesību sistēmu, juridisko izglītību; īpaši gribas pieminēt 1995.gada 11.februāra kolēģiju valststiesībās, kas bija veltīta Latvijas Satversmei, jautājumiem par tās grozīšanas nepieciešamību, par Satversmes likumu izveidošanu un valstī esošo likumu hierarhijas piramīdu. Juristu vidū atsaucību ir guvusi tā sauktā paneļdiskusija, kas tika organizēta šā gada septembrī un bija veltīta jauno Kriminālkodeksa un Kriminālprocesa kodeksa apspriešanai.

Rīt — 9.decembrī — sanāk Juristu biedrības kārtējais kongress. Tajā apspriedīsim LJB svarīgākos uzdevumus, turpmākās darbības virzienus un formas, izvēlēsimies juristus, kuriem uzticēt biedrības turpmāko vadību. Pēc kongresa būs tradicionālā Latvijas juristu balle, kur varēs atpūsties un tikties ar dažādiem juristiem, saviem kolēģiem.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!