• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Baltijas valstīm - brīvās tirdzniecības līgums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.1995., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Divi jauni bīskapi un diecēzes

Vēl šajā numurā

08.12.1995., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Baltijas valstīm — brīvās tirdzniecības līgums

Vakar, 7.decembrī, notika EBTA (Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas) valstu — Islandes, Lihtenšteinas, Norvēģijas un Šveices — un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas brīvās tirdzniecības līgumu parakstīšana. Līgumu parakstīšanas ceremonija notika Cermatē (Zermatt), Šveicē, EBTA Padomes kārtējās ministru tikšanās laikā. No Latvijas puses piedalās LR valsts ministrs Eiropas Savienībā un ārējās tirdzniecības jautājumos Oļģerts Pavlovskis.

Minētie brīvās tirdzniecības līgumi tika parafēti šī gada novembrī Ženēvā. Latvijas — EBTA valstu brīvās tirdzniecības līgums paredz brīvās tirdzniecības režīmu rūpniecības precēm, kā arī importa muitas tarifu samazinājumu noteiktai apstrādātās lauksaimniecības produkcijas daļai (pēc pusēm izdevīgiem nosacījumiem), zivju un citiem jūras produktiem. Ņemot vērā Latvijas zvejnieku intereses, līgumā tika iekļauts speciāls aizsargmehānisms, kas četru gadu pārejas periodā aizsargās Latvijas tirgu no Norvēģijas lašu importa ietekmes. Tirdzniecības ar neapstrādātām lauksaimniecības precēm režīms tiks atrunāts atsevišķos divpusējos līgumos.

Visi trīs brīvās tirdzniecības līgumi ietver atsevišķus noteikumus attiecībā uz strukturālajiem pārkārtojumiem. Tos Latvija, Lietuva un Igaunija drīkst ieviest jaunattīstītā ražošanā vai sektoros, kas tiek pakļauti restrukturācijai vai nokļuvuši grūtībās ar sociālu efektu. Šie līgumi ir moderni tirdzniecības līgumi, kuros ievērotas nesenās izmaiņas starptautiskās tirdzniecības režīmā. Tie ietver arī noteikumus attiecībā uz konkurenci, intelektuālā īpašuma aizsardzību, valsts pasūtījumu, valsts monopolu un valsts atbalstu.

Papildus iepriekšminētajam šie līgumi satur arī t.s. līguma attīstības atrunu, kas pieļauj līgumslēdzējām pusēm attīstīt un padziļināt sadarbību, iekļaujot arī citas jomas. Šāda attīstība jau ir paredzama pakalpojumu un investīciju jomā.

Līgumi stāsies spēkā pēc to ratifikācijas līgumslēdzējpušu parlamentos.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!