• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ropažu novada domes 2024. gada 24. janvāra saistošie noteikumi Nr. 8/24 "Par Ropažu novada pašvaldības budžetu 2024. gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2024., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/op/2024/24.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 3/2024

Grozījumi Salaspils novada domes 2023. gada 9. novembra saistošajos noteikumos Nr. 9/2023 "Salaspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti"

Vēl šajā numurā

02.02.2024., Nr. 24

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ropažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 8/24

Pieņemts: 24.01.2024.

OP numurs: 2024/24.15

2024/24.15
RĪKI

Ropažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 8/24

Ulbrokā 2024. gada 24. janvārī

Par Ropažu novada pašvaldības budžetu 2024. gadam

APSTIPRINĀTI
ar Ropažu novada pašvaldības domes
2024. gada 24. janvāra sēdes lēmumu Nr. 3012
(prot. Nr. 85/2024)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu,
48. pantu, likuma "Par pašvaldību budžetiem" 16. pantu,
likuma "Par budžetu un finanšu vadību" 6. pantu
un 48. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Ropažu novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta un aizņēmumu apmēru, kā arī budžeta izpildītāju pienākumus un atbildību.

2. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības konsolidēto pamatbudžetu 2024. gadam saskaņā ar Pielikumu Nr. 1, t.sk.:

2.1. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta ieņēmumus 82 528 249 euro.

2.2. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta izdevumus 85 270 696 euro.

2.3. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžeta finansēšanu 2 742 447 euro, t.sk.:

2.3.1. naudas līdzekļi (atlikums uz gada sākumu – atlikums gada beigās) 1 774 030 euro;

2.3.2. aizņēmumi (saņemts–atmaksāts) 968 417 euro.

3. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības 2024. gada pamatbudžetu iestādēm (pirms konsolidācijas) saskaņā ar Pielikumu Nr. 2.

4. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības saistību (aizņēmumus, galvojumus) apmēru 2024. gadam un nākamajiem gadiem saskaņā ar Pielikumu Nr. 3.

5. Apstiprināt Ropažu novada pašvaldības autoceļu un ielu uzturēšanai paredzamās mērķdotācijas izlietojuma programmu (2024. gads – 2026. gads) (Pielikums Nr. 4).

6. Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs tiesīgs neparedzētiem gadījumiem no pašvaldības budžeta rezerves fonda ar rīkojumu piešķirt finanšu līdzekļus līdz 1000 euro.

7. Ropažu novada pašvaldība 2024. gadā nodrošina pašvaldību aizņēmumu pamatsummas atmaksu un kredītu procentu samaksu saskaņā ar noslēgtajiem aizņēmumu līgumiem un budžetā šim mērķim plānotajiem līdzekļiem.

8. Noteikt, ka struktūrvienības vai iestādes vadītājs atbild, lai rīcība ar pašvaldības mantu un finanšu līdzekļiem būtu likumīga, lietderīga un pareiza.

9. Noteikt, ka iestāžu vadītāji ir personīgi atbildīgi par šo saistošo noteikumu ievērošanu, ciktāl tie skar attiecīgo budžeta izpildītāju.

10. Saistošie noteikumi par pašvaldības budžeta apstiprināšanu un budžeta grozījumiem stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās laiks, tiem jābūt brīvi pieejamiem pašvaldības domes ēkā un tie publicējami pašvaldības mājas lapā internetā.

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

 

Pielikumi

 

Paskaidrojuma raksts
par Ropažu novada pašvaldības 2024. gada budžetu

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājas ievadziņojums

Ropažu novads ir Pierīgas pašvaldība, kurā notiek ilgtspējīga un sabalansēta attīstība visā novada teritorijā, balstoties iedzīvotāju vajadzībās un uzņēmējdarbības attīstības iespējās. 2023. gadā novadā turpināja pieaugt iedzīvotāju skaits un attīstīties uzņēmējdarbība, kā arī aktīvi darbojās nevalstiskais sektors.

2023. gadā tika turpināts darbs pie pakalpojumu saņemšanas iespēju paplašināšanas iedzīvotājiem – papildus diviem esošajiem Valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem (VPVKAC) Stopiņu un Ropažu pagastā, tika atvērti vēl divi jauni VPVKAC – Garkalnes pagastā un Vangažu pilsētā, līdz ar to novada iedzīvotājiem visa novada administratīvās teritorijas teritoriālajās vienībās ir iespēja saņemt valsts un pašvaldības pakalpojumus.

Turpinot infrastruktūras attīstību un palielinot izglītības iestāžu pieejamību, kā arī aktīvās atpūtas iespējas, kā lielākie 2023. gadā pabeigtie investīciju projekti jāmin piebūves būvniecības pabeigšana Stopiņu pamatskolai, kur uzbūvēta plašizklaides halle un virtuve ar ēdamzāli; Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolai pabeigta vecā skolas korpusa rekonstrukcija; veikti energoefektivitātes uzlabošanas darbi pašvaldības ēkai Ulbrokā, Acones ielā 4, kurā atrodas trīs pašvaldības iestādes; Upesleju sākumskolā izremontētas telpas trīs jaunu pirmsskolas izglītības grupu atvēršanai, atjaunotas vairākas mācību klašu telpas un izbūvēta stāvvieta; Muceniekos izbūvēts jauns sporta laukums; Garkalnes pagastā veikta Mārtiņrožu ielas pārbūve un Sporta ielas pārbūve, Ziedu un Parka ielā Upesciemā izbūvēti ūdens, kanalizācijas un lietus ūdens tīkli; Vangažu kultūras namam izbūvēta āra skatuves terase; Ropažu vidusskolas pirmsskolas izglītības grupas Zaķumuižā paplašinātas ar divām jaunām moduļu ēkām četrām grupām un izbūvēti jauni moderni rotaļu laukumi. Vairāku projektu realizācijā piesaistīts Eiropas fondu un Ziemeļvalstu projektu līdzfinansējums.

2023. gadā turpinājās Ulbrokas vidusskolas sākumskolas piebūves būvniecība, Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas ēkas energoefektivitātes uzlabošanas darbi, ielu pārbūves un jaunu objektu projektēšana.

2024. gadā plānots pabeigt Ulbrokas vidusskolas piebūves būvniecību; turpinās projektēšana un tiks uzsākta būvniecība gājēju un velosipēdu ceļam gar valsts autoceļu P4 un valsts autoceļu P5, piesaistot Atveseļošanās fonda līdzfinansējumu. Tiks uzsākta projektēšana Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās pamatskolas piebūvei un Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas jaunā korpusa būvniecībai. Piesaistot ES līdzfinansējumu, tiks uzsākta jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība Garkalnē. Garkalnes pagastā tiks veikta Priežu ielas pārbūve. Ropažos tiks veikta gājēju tilta pār Mazo Juglu būvniecība un Ropažu ambulances ēkas rekonstrukcija. Vangažu pilsētā plānots pabeigt Siguldas ielas posma pārbūvi un uzsākt Dārzu, Saules un Parka ielas posmu pārbūvi.

Pašvaldība, īstenojot ilgtermiņa finanšu politiku, turpinās darbu pie Eiropas Savienības struktūrfondu un citu finanšu instrumentu līdzekļu piesaistes infrastruktūras sakārtošanai un pilnveidošanai, lai varētu īstenot novadam un tā attīstībai nozīmīgus projektus.

Aktīvi darbojas Iedzīvotāju konsultatīvās padomes un Uzņēmēju konsultatīvā padome. 2023. gadā sabiedrības līdzdalības budžeta ietvaros, apstiprināti 9 projekti – 4 Ropažu pagastā, 2 Garkalnes pagastā un 3 Stopiņu pagastā. Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli, organizētas vairākas iedzīvotāju aptaujas, kā arī pašvaldības vadība un speciālisti tikās ar iedzīvotājiem klātienē katrā pagastā un Vangažu pilsētā.

Izstrādājot pašvaldības budžetu 2024. gadam, pašvaldība turpina uzsākto ilgtermiņa finanšu politikas īstenošanu, plānojot sabalansētu un ilgtspējīgu attīstību visā novada teritorijā, balstoties uz izstrādāto Ropažu novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un Ropažu novada Attīstības programmu. 2024. gada pašvaldības budžetu būtiski ietekmē ģeopolitiskā situācija, augstās aizņēmumu procentu likmes, minimālās algas un pirmsskolas pedagogu atalgojuma būtisks palielinājums, pakalpojumu, izejvielu un energoresursu sadārdzinājums. Iedzīvotāju skaita pieaugums palielina pakalpojumu pieprasījumu izglītībā, slodzi publiskās infrastruktūras nodrošināšanā, sociālajos un komunālajos pakalpojumos, drošības jautājumos. Budžeta plānošanas procesā tika ņemtas vērā visu jomu, nozaru un sabiedrības grupu vajadzības – pieejamie finanšu līdzekļi ir sabalansēti tā, lai pašvaldība spētu sniegt kvalitatīvus pakalpojumus, veikt uzlabojumus, pabeigt iesāktos projektus un uzsākt jaunus pašvaldībai, iedzīvotājiem un uzņēmējiem kopumā svarīgās jomās.

Sociāli ekonomiskās situācijas raksturojums Ropažu novadā

Attēls Nr. 2 (Avots: Ropažu novada dome)

2023. gadā turpināja pieaugt iedzīvotāju skaits un attīstīties uzņēmējdarbība, aktīvi darbojās nevalstiskais sektors.

Attēls Nr. 1 (Avots: Ropažu novada dome)

Ropažu novadā turpinās stabils iedzīvotāju skaita pieaugums visās pagastu teritorijās, Vangažu pilsētā vērojams neliels iedzīvotāju skaita samazinājums. Iedzīvotāju dabiskā pieauguma un migrācijas saldo saglabājās pozitīvi. Reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās iepriekšējā gada robežās.

2023. gadā pieaudzis reģistrēto komersantu skaits novadā salīdzinoši ar iepriekšējo gadu – 2022. gadā Ropažu novadā bija reģistrēti 2564, 2023. gadā – 3086 komersanti.

Aktīvi darbojās nevalstiskais sektors – 2023. gadā Ropažu novadā savu darbību bija reģistrējušas 450 nevalstiskās organizācijas.

2023. gadā tika pieņemts lēmums par pašvaldības kapitālsabiedrību reorganizāciju, lai efektīvāk izmantotu pašvaldības budžeta līdzekļus novada infrastruktūras apsaimniekošanā un pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem.

Pašvaldības ekonomiskā attīstība ir tieši atkarīga no ekonomiskās situācijas valstī un pasaulē. 2023. gadā strauji paaugstinājās banku kredītprocentu likmes, kas tieši ietekmēja uzsākto projektu izmaksas novadā. Sekojot līdzi situācijai, rūpīgi tika izvērtētas pašvaldības budžeta iespējas, veikti grozījumi, lai plānotu efektīvu līdzekļu izlietojumu noslēgto līgumsaistību izpildei, jo līgumu pārtraukšana pašvaldībai varētu radīt daudz būtiskākus zaudējumus ilgtermiņā.

2023. gadam pieejamie resursi budžetā tika plānoti atbilstoši novada attīstības prioritātēm, nodrošinot visu pašvaldības iestāžu darbību, attīstību veicinošu investīciju projektu ieviešanu un realizāciju. Par budžeta prioritārajām jomām 2023. gadā tika noteikta izglītības jomas attīstība un sabiedriskās infrastruktūras uzlabošana.

Ropažu novadā ir 16 pašvaldības izglītības iestādes un 10 privātās izglītības iestādes. Pašvaldība nodrošina vidusskolas izglītību 3 izglītības iestādēs, profesionālās ievirzes izglītību 3 mūzikas un mākslas skolās, un 2 pamatskolās ar profesionālo ievirzi mūzikā un mākslā. Pirmsskolas izglītību var apgūt 5 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs iestādes, 4 vispārējās izglītības iestādēs, pie kurām darbojas pirmsskolas izglītības grupas, un 8 privātās pirmsskolas izglītības iestādēs. Pirmsskolas izglītība pieejama piecpadsmit novada apdzīvotajās vietās. 2024. gadā plānots attīstīt sadarbību ar vēl 2 privātās pirmsskolas izglītības nodrošinātājiem Garkalnes pagastā.

Sākot ar 2024. gadu novadā darbojas 7 bibliotēkas – Ulbrokā, Garkalnē, Upesciemā, Vangažos, Sauriešos, Ropažos, Zaķumuižā.

Novadā aktīvu kultūras dzīvi nodrošina četri kultūras centri – Ulbrokā, Berģos, Vangažos un Ropažos ar filiāli Zaķumuižā. Ropažu novada kultūras centros darbojas 43 amatiermākslas kolektīvi, kopā 964 dalībnieki, no kuriem 28 kolektīvi ir Dziesmusvētku kustības dalībnieki (740). Kultūras dzīvi un novadpētniecības darbu papildina Jāņa Jaunsudrabiņa piemiņas istaba Garkalnē.

Pašvaldībā darbojas četras sporta iestādes, kuras apsaimnieko pašvaldības sporta infrastruktūru un organizē sporta dzīvi pagastos un Vangažu pilsētā.

Iedzīvotājiem ir pieejama arī kvalitatīva primārā veselības aprūpe ģimenes ārstu praksēs un PA "Stopiņu ambulance".

2024. gadā plānots turpināt novada infrastruktūras attīstību, nodrošināt finansējumu kvalitatīvai izglītības iestāžu sistēmas nodrošināšanai, ielu un ceļu uzturēšanai un uzlabošanai, dzīvojamo teritoriju, nekustamo īpašumu un izglītības un citu iestāžu infrastruktūras sakārtošanai un uzturēšanai, ēku siltināšanai, sociālo atbalstu maznodrošinātajai sabiedrības daļai, finansējumu kultūras un sporta pasākumu norisei, veselības aprūpes nodrošināšanai, sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai.

Informācija par budžeta ieņēmumu kopapjomu un galvenajiem ieņēmumu avotiem

Ropažu novada pašvaldības 2024. gada budžeta konsolidētie ieņēmumi plānoti 82 528 249 EURO apjomā. Budžeta plānā iekļauti Ropažu novada pašvaldības, aģentūras "Stopiņu ambulance" un aģentūras "Saimnieks" Gaismas pamatskolas ieņēmumi. (Saistošajos noteikumos konsolidēti (izslēgti) – savstarpējie transferti ieņēmumu un izdevumu daļā par 3 190 742 EURO).

2024. gada ieņēmumu plāns, salīdzinot ar 2023. gadā apstiprinātā budžeta ieņēmumu plānu, ir samazinājies par 14 644 220 EURO. Ieņēmumu samazinājums saistīts ar to, ka samazināti plānotie ieņēmumi no īpašumu pārdošanas, ieņēmumu no Eiropas struktūrfondiem samazinājumu un valsts mērķdotāciju samazinājums. 2024. gada ieņēmumos pedagogu atalgojumam plānoti 8 mēnešu apjomā.

Ieņēmumus veido nodokļu ieņēmumi, nenodokļu ieņēmumi (no uzņēmējdarbības, nodevām, sodiem un sankcijām), pārējie nenodokļu ieņēmumi (no pašvaldības īpašuma iznomāšanas un pārdošanas), ieņēmumi no iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi, kā arī transferti (mērķdotācijas, kas tiek saņemtas no atsevišķām ministrijām un pašvaldībām un paredzētas galvenokārt pedagogu darba samaksai, kā arī ES fondu finansēto projektu īstenošanai un pašvaldību maksājumiem par izglītības pakalpojumiem).

Ropažu novada pašvaldības un aģentūru pamatbudžeta kontu atlikums uz 2024. gada 1. janvāri ir 2 174 030 EURO, savukārt plānotais naudas līdzekļu atlikums uz 2024. gada 31. decembri ir 400 000 EURO.

Ropažu novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānoto būtiskāko ieņēmumu sadalījums

Attēls Nr. 3 (Avots: Ropažu novada dome)

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 2024. gadā plānots 51 702 060 EURO apmērā, kas ir par 5 640 400 EURO vairāk nekā 2023. gada.

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) prognoze – 4 587 955 EURO, kas ir par 89 164 EURO vairāk nekā plānots 2023. gadā, bet par 87 328 EURO mazāk nekā 2023. gada faktiskā izpilde.

Dabas resursu nodokļa ieņēmumi plānoti 7 206 745 EURO apmērā.

Pašvaldību saņemtie transfērti no valsts budžeta plānoti 11 825 675 EURO apmērā, t.sk., lielākie:

• Valsts mērķdotācija autoceļu uzturēšanai 638  773 EUR;

• Valsts mērķdotācija pedagogu darba samaksai un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām gada pirmajiem astoņiem mēnešiem, arī profesionālās ievirzes pedagogu atalgojumam un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī uzturēšanas izdevumiem, ir plānota 8 046 094  EURO apmērā.

• asistentu pakalpojumu nodrošināšanai – 1 122 131 EURO;

• 1.–4. klases ēdināšanas izdevumiem – 418 788 EURO;

• Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam – 325 360 EURO;

• Mērķdotācija veselības aizsardzības pasākumiem – 351 597 EURO;

• Finansējums projektu īstenošanai no Eiropas struktūrfondiem un valsts budžeta plānots 529 824 EURO apmērā.

Nenodokļu ieņēmumus veido valsts un pašvaldības nodevas, naudas sodi un sankcijas 213 700 EURO apmērā, kā arī 500 000 EURO plānotie ieņēmumi no pašvaldības īpašumu pārdošanas.

Ieņēmumi no citām pašvaldībām funkciju nodrošināšanai plānoti 3 884 094 EURO apmērā, (saistošajos noteikumos tiek izslēgti savstarpējie ieņēmumi un izdevumi starp Ropažu novada pašvaldību, aģentūrām un Gaismas pamatskolu – 2 684 094 EURO).

Maksas pakalpojumus un citus pašu ieņēmumus 5 798 762 EURO  apmērā veido maksa par izglītības pakalpojumiem 296 125 EURO, ieņēmumi par nomu un īri 363 654 EURO, maksa par ārstniecības pakalpojumiem 50 000 EURO, ieņēmumi par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem 4 507 535 EURO, ieņēmumi par biļešu realizāciju 97 500 EURO, ieņēmumi par pārējiem sniegtajiem maksas pakalpojumiem 471 883 EURO (saistošajos noteikumos tiek izslēgti savstarpējie ieņēmumi un izdevumi starp Ropažu novada pašvaldību, aģentūrām un Gaismas pamatskolu – 506 648 EURO)

Informācija par budžeta izdevumu kopapjomu un galvenajām izdevumu kategorijām

Budžeta konsolidētie izdevumi plānoti 85 270 696 EURO apmērā (neieskaitot Valsts kases aizņēmumu pamatsummas atmaksas). Tas ir par 5 002 309 EURO vairāk nekā 2023. gada izpilde, bet par 18 281 394 EURO mazāk nekā 2023. gada konsolidētais plāns. 2024. gada izdevumu plānā valsts finansētu pedagogu atlīdzība plānota 8 mēnešu periodam, kā arī 2023. gadā pašvaldība īstenoja vairākus infrastruktūras projektus gan no aizņemtajiem līdzekļiem, gan Eiropas struktūrfondu līdzfinansētus projektus.

2024. gadā būtisks izdevumu pieaugums ir kredītu procentu maksājumu izdevumiem, pedagogu atalgojumam.

Ropažu novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānoto izdevumu sadalījums pa funkcionālajām kategorijām

Attēls Nr. 4 (Avots: Ropažu novada dome)

Vispārējie valdības dienesti

Izdevumi plānoti 16 827 422 EURO apmērā un tie paredzēti pašvaldības darbības nodrošināšanai – vadībai, finanšu vadībai un klientu apkalpošanai. Kopējais plānotais līdzekļu apjoms šajā funkcijā ir par 2 758 457 EURO lielāks nekā 2023. gada izpilde, t.sk. kredītu procentu maksājumu pieaugums par 599 032 EURO un iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā par 1 525 329 EURO. Vispārējo valdības dienestu funkcijā tiek plānoti sekojoši:

o Deputātu darba samaksa, t.sk. vadība – 524 745EURO;

o Domes izveidoto pastāvīgo komisiju izdevumi – 166 855 EURO;

o Sabiedrisko attiecību nodaļa – 508 381EURO;

o Attīstības, īpašumu un investīciju departaments – 360 440 EURO;

o Juridiskais, publisko iepirkumu un personālvadības departaments – 1 076 105 EURO;

o Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju departaments – 641 617 EURO;

o Finanšu un grāmatvedības departaments – 1 167 889 EURO;

o Kanceleja un Valsts un pašvaldību vienotie klientu apkalpošanas centri – 472 820 EURO;

o Teritoriālās pārvaldes – 656 479 EURO;

o Ropažu novada pašvaldības administrācija – 399 558 EURO;

o Pašvaldības iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 9 272 878 EURO apmērā, kas ir par 6% vairāk nekā 2023. gadā;

o Kredītu apkalpošanas un procentu maksājumi – 1 398 645 EURO;

o Izdevumi neparedzētiem gadījumiem (rezerves fonds) – 181 010 EURO.

Sabiedriskā kārtība un drošība

Plānoti izdevumi pašvaldības policijas darba nodrošināšanai 1 958 392 EURO, dzimtsarakstu nodaļas darbības nodrošināšanai – 184 423 EURO.

Pašvaldība plānojusi arī turpmāk atbalstīt Inčukalna un Krimuldas brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības piešķirot dotāciju 2023. gada apmērā – 29 160 EURO.

Kopā sabiedriskajai drošībai un kārtībai plānots tērēt par 7 % vairāk, nekā 2023. gadā tika faktiski iztērēts.

Ekonomiskā darbība

Ekonomiskās darbības funkcijas nodrošināšanai plānoti izdevumi 4 861 494 EURO apmērā. No tiem:

o Ielu un ceļu uzturēšanai kopā plānoti 1 266 539 EURO. No tiem autoceļu fonda līdzekļi ir 638  773 EURO, pašvaldības līdzekļi 627 766 EURO.

o Turpināsies darbi pie investīciju projektiem ielu/ ceļu sakārtošanai par kopējo summu 1 492 597 EURO, no tiem saņemtie vai plānotie aizņēmuma līdzekļi 1 075 207 EURO.

o Būvniecības uzraudzības funkciju nodrošina Ropažu novada pašvaldības Būvvalde kurai budžetā paredzēti – 917 400 EURO.

o Tūrisma jomas kopējie izdevumi – 162 144 EURO, t.sk. tūrisma speciālistu atalgojums un tūrisma jomas aktivitātes.

o Uzņēmējdarbības atbalstam plānoti 96 562 EURO, t.sk. 20 000 EURO Sabiedrisko iniciatīvu projektu konkurss "Sabiedrība ar dvēseli", 8000 EURO konkursam "Reemigrācijas atbalsta pasākums – uzņēmējdarbības atbalsts", kā arī atbalsts novada uzņēmēju biedrībām un to aktivitātēm.

o Attīstības, īpašumu un investīciju departamenta Attīstības plānošanas nodaļas izdevumi – 591 457 EURO, tai skaitā vairāk kā 220 tūkstoši dažādu plānojumu izstrādei.

o Turpinot iesākto iniciatīvu, plānots atbalsts iedzīvotāju kopienām – 160 000 EURO.

o Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru plānoti nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā jauniešiem no 15–18 gadu vecumam par kopējo summu 71 356 EURO.

o Ropažu novada pašvaldības Centrālā administrācijas kapitāldaļu pārvaldības izmaksas – 60 503 EURO.

Ekonomiskās darbības izdevumi, salīdzinot ar 2023. gada faktisko izpildi, pieauguši par 40 %.

Vides aizsardzība

Kopējie izdevumi vides aizsardzības funkcijas nodrošināšanai plānoti 676 354 EURO apmērā:

o Pašvaldības izdevumi decentralizētās kanalizācijas apsaimniekošanai plānoti 128 103 EURO apmērā;

o Pašvaldības aģentūras "Saimnieks" atkritumu apsaimniekošanas un asenizācijas pakalpojumi – 548 251 EURO.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

Izdevumi plānoti 10 875 145  EURO apmērā, t.sk.:

o Ielu apgaismojuma uzturēšanai un rekonstrukcijai – 555 451 EURO, t.sk. izdevumiem par ielu apgaismojuma elektroenerģiju un uzturēšanas darbiem – 419 957 EURO un kapitālajiem izdevumiem – investīciju plāna projektiem 135 494 EURO;

o Pašvaldības teritoriju sakopšanai un uzturēšanai – 2 075 092 EURO. Izdevumos iekļauti teritorijā savākto atkritumu izvešana, koku zāģēšana, zāles pļaušana, kapu apsaimniekošana, esošo labiekārtojumu elementu apsaimniekošana un atsevišķu teritoriju labiekārtošana.

o Plānoti 40 000 EURO līdzfinansējumi saistošo noteikumu izpildei, kas saistīti ar teritorijas un mājokļu apsaimniekošanu.

o Pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai – 1 314 163 EURO, t.sk. ēku, kuras tiek izmantotas dažādiem mērķiem uzturēšana, īpašumu uzmērīšana, vērtēšana un tml. Izdevumos iekļauti Nekustamā īpašuma nodaļas izdevumi.

o Pašvaldības īpašumā esošā dzīvojamā fonda uzturēšanas izmaksas plānotas 157 233 EURO apmērā;

o Investīciju projekti, kas saitīti ar teritorijas labiekārtojumu un ēku uzlabošanu plānoti 1 506 566 EURO apmērā.

o Pašvaldības aģentūras "Saimnieks" dzīvokļu apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu sniegšanas izdevumi – 5 130 990 EURO.

Pašvaldības finansējums (neskaitot Pašvaldības aģentūras "Saimnieks") pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas funkcijā salīdzinot ar 2023. gada faktisko izpildi pieaudzis par 9 %.

Veselība

Lielākie izdevumi plānoti pašvaldības aģentūrai "Stopiņu ambulance" 583 847 EURO apmērā, no kuriem 42 800 EURO finansē pašvaldība. Novada veselības veicināšanas pasākumi, kurus īsteno Izglītības departamenta darbinieki plānoti 5300 EURO apmērā.

Atpūta, kultūra, sports un reliģija

Izdevumi plānoti 6 225 590 EURO apmērā, t.sk.:

o Kultūras un sporta nodaļas darba nodrošināšanai – 133 490 EURO;

o Kultūras centru darbības nodrošināšanai – 1 170 856 EURO, t.sk. iestāžu darbinieku atalgojumam, ēku uzturēšanai un labiekārtošanai;

o Kultūras pasākumu organizēšanas izdevumi – 613 174 EURO;

o Pašvaldības amatieru kolektīvi – 562 534 EURO;

o Bibliotēku darbības nodrošināšanai – 673 679 EURO;

o Sporta iestāžu darbības nodrošinājums 2 391 541 EURO, t.sk. sporta pasākumi, un dotācijas sporta organizācijām;

o Multifunkcionālo centru, radošo attīstības centru un dienas centru darbības nodrošināšana – 681 952 EURO.

Kultūras un sporta iestādēs tiks atjaunota un papildināta materiāli tehniskā bāze vārāk kā par 200 000 EURO. Plānoti telpu remonti un teritoriju labiekārtošanas darbi par kopējo summu 431 523 EURO, t.sk. lielākie darbi plānoti pabeidzot Upesciema basketbola laukumu un Zaķumuižas sporta laukuma pārbūvi, nogāzes nostiprināšana Upesciema stadionā, Dienas centru Garkalnē un Upesciemā telpu remonti.

Izglītība

Izdevumi plānoti 36 204 399 EURO apmērā, no kuriem valsts dotācijas līdzekļi – 8 549 930 EURO, maksas pakalpojumiem – 332 327 EURO, citu pašvaldību finansējuma – 1 200 000 EURO, pašvaldības finanšu līdzekļiem 24 422 142 EURO un plānotais aizņēmums 1 700 000 EURO.

o Valsts finansēto pedagogu atlīdzībai izmaksas plānotas 8 790 419 EURO, vispārējās, pirmsskolas un profesionālās ievirzes pedagogu atlīdzība plānota 8 mēnešu periodam.

o Pašvaldības finansēto pedagogu atlīdzībai plānoti 6 250 036 EURO (12 mēnešu periodam).

o Pirmsskolas izglītības iestāžu uzturēšana, t.sk. tehnisko darbinieku atlīdzība – 3 379 065 EURO.

o Vispārējās izglītības iestāžu uzturēšana, t.sk. tehnisko darbinieku atlīdzība – 7 025 825 EURO.

o Profesionālās ievirzes izglītības iestāžu uzturēšana, t.sk. tehnisko darbinieku atalgojums – 392 319 EURO.

o Ropažu novada pašvaldības Izglītības departamenta izdevumi – 578 885 EURO.

o Izdevumu par citu pašvaldības izglītības iestāžu, privāto pirmsskolas iestāžu un aukļu pakalpojumiem plānoti 5 022 280 EURO apmērā.

o Izglītības atbalsta pasākumiem plānoti 2 305 463 EURO, t.sk. – ēdināšanai – 1 909 941 EURO, t.sk. ārpakalpojumi, pārtikas produkti iestādēs, kas pašas nodrošina ēdināšanas pakalpojumu; skolēnu pārvadājumiem – 395 522 EURO .

o Turpinās investīciju plāna projekti izglītības jomā par 2 289 849 EURO.

Izglītības iestādēs plānoti līdzekļi ERSMUS + projektu īstenošanai.

Izglītības iestādēs tiks atjaunota un papildināta materiāli tehniskā bāze vārāk kā par 700 000 EURO.

Pirmsskolas izglītības iestādēs plānoti remonti par kopējo summu 490 577 EURO, t.sk. lielākie darbi plānoti Vangaži PII "Jancis" – 1. un 4. grupas ieejas kāpņu remonts 1. un 4. grupas rotaļlaukumu renovācija, vecā korpusa kāpņu telpas apdares remonts jumta kapitālais remonts; Ropažu PII "Annele" – vienas grupas telpu remonts un fasādes remonts un pabeigta rotaļlaukumu izbūves 2. kārta; Langstiņu PII "Čiekuriņš" – tiks pabeigta jumta siltināšana un remonts, Mediķu ielā 4 radiatoru nomaiņa, kosmētiskais remonts, tiks pabeigts bērnu āra laukums; Garkalnes PII "Skudriņas" – ugunsdrošības signalizācijas projekta izstrāde, teritorijas apgaismojuma izveidošana; Ulbrokas PII "Pienenīte" – jaunā korpusa fasādes un jumta remonts, atsevišķu telpu kosmētiskais remonts.

Skolās plānoti līdzekļi remontiem 454 352 EURO apmērā, t.sk. lielākie darbi plānoti: Vangažu vidusskolā – kāpņu telpu, tualešu, mansarda, ventilācijas sistēmas remonts, ugunsdrošo durvju uzstādīšana; Ropažu vidusskolā – bruģētā laukuma izbūve pie PII moduļa Zaķumuižā, jumtu remontdarbi un tiks pabeigta rotaļlaukuma labiekārtošana 2. kārta – nojumes; Berģu mūzikas un mākslas pamatskolā – projekta izstrāde jumta, mansarda pārbūvei, vājstrāvu sistēmu projekta izstrāde, lietus kanalizācijas sakārtošana, skolas darba telpu pārplānošana, jaunā korpusa 1. stāva kosmētiskais remonts; Ulbrokas vidusskolā – tiks uzsākts ķīmijas kabineta un laboratorijas remonts, kā arī centrālās ēkas ieejas mezgla rekonstrukcija; Upesleju sākumskolai paredzēti līdzekļi apkures sistēmas sakārtošanai.

Sociālā aizsardzība

Sociālās aizsardzības funkcijai pašvaldībā plānoti 6 832 670 EURO, kas ir par 40 % vairāk nekā 2023. gada izpilde.

o Bāriņtiesas darba nodrošināšanai plānoti izdevumi 601 758 EURO apmērā;

o Pašvaldības pabalsti un pakalpojumi, ko sniedz Sociālais dienests – 3 330 745 EURO;

o Sociālā dienesta (iestādes) uzturēšana visā novadā – 1 365 886 EURO;

o Asistentu pakalpojumi – 1 110 888 EURO;

o Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem – 314 180 EURO;

o Pašvaldības atbalsts sabiedriskajām organizācijām – 25 213 EURO;

o Projekta "Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumiem personām ar invaliditāti un bērniem" turpināšana – 84 000 EURO.

Izdevumi sociālās aizsardzības funkcijai pieauguši par 1.9 milj. EURO salīdzinot ar 2023. gada faktisko izpildi. Palielinās plānotie izdevumi par sociālajiem pabalstiem un pakalpojumiem – piegums 65 % apmērā. Pabalstu izdevumos iekļauti plānotie izdevumi skolēnu un PII audzēkņu ēdināšanai 932 271 EURO, saskaņā ar izmaiņām saistošajos noteikumos par pašvaldības brīvprātīgajam iniciatīvām.

Ropažu novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānoto izdevumu sadalījums pēc ekonomiskās klasifikācijas

Attēls Nr. 5 (Avots: Ropažu novada dome)

Lielākie pašvaldības izdevumi 2024. gadā plānoti atlīdzībai – 44 % no kopējiem izdevumiem, kas ir vairāk kā 37 milj. EURO. No tā vairāk kā puse tiek maksāta izglītības jomā – 20.9 milj. EURO. 2024. gada atlīdzības izdevumos nav plānota darbinieku un deputātu algu palielināšana, izņemot valstī noteikto minimālo darba algu un pedagogu atlīdzību, kas tiek palielināta saskaņā ar Pedagogu darba samaksas noteikumiem un attiecīgajiem Ropažu novada domes lēmumiem.

Preču un pakalpojumu izdevumos plānots palielinājums 3.6 milj. EURO apmērā, par 0.6 milj. EURO pieauguši procentu maksājumi par saņemtajiem aizdevumiem un par 1.5 milj. EURO izdevumi sociāla rakstura maksājumiem. Samazinājušies plānotie kapitālie izdevumi par 5.6 milj. EURO un par 1.9 milj. EURO palielinājušās dotācijas (iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā par 1,5 milj. EURO).

Informācija par kārtējā saimnieciskajā gadā plānoto pašvaldības saistību un sniegto galvojumu apjomu un ieguldījumu pašvaldības komersantu pamatkapitālā

Saskaņā ar noslēgtajiem aizņēmumu līgumiem ar Valsts kasi, 2024. gadā pašvaldībai jāatmaksā aizņēmumu pamatsummas 2 792 694 EURO apmērā, bet pašvaldība ir plānojusi izmantot likuma "Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam" 38. panta nosacījumus par iespēju atlikt pamatsummas maksājumu 499 033 EURO apmērā, līdz ar to kopējā atmaksājamā pamatsumma pašvaldības budžetā plānota 2 293 661 EURO.

Kopējais saistību apjoms, t.i. pamatsummu atmaksa kopā ar apkalpošanas maksu un procentu maksājumiem, 2024. gadā sastāda 4 191 339 EURO (t.sk. rezerve procentu pieaugumam 107 000 EURO), kas ir 6.8 % no plānotajiem pamatbudžeta ieņēmumiem (bez plānotajiem transferta ieņēmumiem no valsts budžeta noteiktam mērķim), un tuvākajos 3 gados šo saistību apjoms ir 6 % – 8 % robežās.

Ieguldījumi pašvaldības komersantu pamatkapitālā 2024. gadā nav plānoti.

Saistību atmaksa pret 2024. gada budžeta ieņēmumiem, EURO (bez transfertiem)

Attēls Nr. 6 (Avots: Ropažu novada dome)

Pašvaldības 2024. gada budžetā plānotie aizdevumi (jau noslēgti līgumi):

• Asfaltbetona seguma izbūve Priežu ielā, Garkalnē,

• Siguldas ielas posma pārbūve.

Pašvaldības 2024. gada budžetā plānoti aizdevumi:

• Ropažu pagasta ambulances ēkas rekonstrukcija, Rīgas ielā 4a, Ropažos (prioritārais projekts 2022. g.),

• Ulbrokas vidusskolas piebūve (ēdnīca, sākumskola) (aizdevums izglītības iestādes investīciju projektu īstenošanai),

• Mārtiņrožu ielas asfaltēšana Sunīšos (aizdevums ceļu būvniecības projektiem),

• Ziedu un Parka ielu asfaltbetona seguma izbūve Upesciemā (aizdevums ceļu būvniecības projektiem).

Pašvaldības 2024. gada budžetā neplānotie aizdevumi:

• Gājēju tilta rekonstrukcija Ropažos (prioritārais projekts)

• Pagalmu pārbūve Silakrogā Priedes 1,2 (prioritārais projekts)

• Garās ielas, Deiliņos, Stopiņos pagasts gājēju celiņa izbūve (aizdevums ceļu būvniecības projektiem)

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!