• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Salaspils novada domes 2024. gada 25. janvāra saistošie noteikumi Nr. 3/2024 "Grozījumi Salaspils novada domes 2023. gada 9. novembra saistošajos noteikumos Nr. 9/2023 "Salaspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2024., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/op/2024/24.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2

Par Talsu novada domes 2021. gada 29. jūlija saistošo noteikumu Nr. 3 "Par Talsu novada domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Vēl šajā numurā

02.02.2024., Nr. 24

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Salaspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 3/2024

Pieņemts: 25.01.2024.

OP numurs: 2024/24.16

2024/24.16
RĪKI

Salaspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 3/2024

2024. gada 25. janvārī

Grozījumi Salaspils novada domes 2023. gada 9. novembra saistošajos noteikumos Nr. 9/2023 "Salaspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti"

Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2024. gada 25. janvārī
(prot. Nr. 2, 1. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
un Izglītības likuma
60. panta trešo daļu

Izdarīt Salaspils novada domes 2023. gada 9. novembra saistošajos noteikumos Nr. 9/2023 "Salaspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti" (Latvijas Vēsnesis, 07.12.2023., Nr. 237) šādus grozījumus:

1. papildināt izdošanas tiesisko pamatu ar atsauci uz Izglītības likuma 60. panta trešo daļu;

2. papildināt noteikumus ar 3.12. apakšpunktu šādā redakcijā

"3.12. Pārcelšanās pabalsts Pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem.";

3. papildināt 4. punktā aiz skaitļa "3.11." ar skaitli "3.12.";

4. papildināt 5. punkta ievaddaļā aiz vārda "pabalstu" ar vārdiem un skaitli "izņemot noteikumu 3.12. apakšpunktā minēto pabalstu";

5. papildināt noteikumus ar 3.12. apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.12. Pārcelšanās pabalsts Pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem

51.1 Pārcelšanās pabalstu, ievērojot šajos noteikumos noteikto kārtību, piešķir, lai kompensētu izdevumus par dzīvojamo telpu īri, kas radušies Pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem, kuri, saistībā ar darba tiesisko attiecību uzsākšanu kādā no Pašvaldības izglītības iestādēm, ir pārcēlušies dzīvot Salaspils novada administratīvajā teritorijā. Pārcelšanās pabalstu piešķir vienu reizi.

51.2 Tiesības saņemt pārcelšanās pabalstu ir personai, kura atbilst visiem šādiem nosacījumiem:

51.2 1. ar personu kā pedagogu pēc 2022./2023. mācību gada beigām ir nodibinātas darba tiesiskās attiecības kādā no Pašvaldības izglītības iestādēm uz nenoteiktu laiku ar pilnu darba slodzi un pedagogam uz pabalsta pieprasīšanas dienu ir beidzies darba līgumā noteiktais pārbaudes laiks;

51.2 2. līdz pabalsta pieprasīšanas dienai ar pedagogu nav pārtrauktas darba tiesiskās attiecības un Pašvaldības izglītības iestādē persona kā pedagogs ir nostrādājusi nepārtraukti vismaz sešus mēnešus;

51.2 3. pabalsta pieprasīšanas dienā personas deklarētā dzīvesvieta ir Salaspils novada administratīvajā teritorijā;

51.2 4. personai ne mazāk kā 12 mēnešus pēc kārtas līdz pabalsta pieprasīšanai dienai Salaspils novada administratīvajā teritorijā nepieder nekustamais īpašums, kurā ir reģistrēta dzīvojamā telpa.

51.3 Pārcelšanās pabalsta apmērs vienai personai ir 250,00 euro mēnesī, tā kopējo apmēru nosaka par sešiem mēnešiem. Pārcelšanās pabalstu piešķir vienā reizē par tiem pēdējiem pilniem mēnešiem, kuros personas dzīvesvieta bez pārtraukumiem ir deklarēta Salaspils novada administratīvajā teritorijā.

51.4 Tiesības lūgt pārcelšanās pabalsta piešķiršanu iestājas pēc tam, kad persona kā pedagogs vismaz sešus mēnešus pēc kārtas, ieskaitot pārbaudes laiku, ir bijusi darba tiesiskajās attiecībās Pašvaldības izglītības iestādē. Pārcelšanās pabalstu ir tiesības lūgt viena gada laikā kopš darba tiesisko attiecību nodibināšanas.

51.5 Lai saņemtu pārcelšanās pabalstu, pedagogs Pašvaldības izglītības iestādes vadītājam iesniedz iesniegumu, kam pievieno dokumentus, kuri, atbilstoši šajā apakšnodaļā ietvertajiem nosacījumiem, apliecina tiesības saņemt pārcelšanās pabalstu.

51.6 Pašvaldības izglītības iestādes vadītājs 14 dienu laikā pēc noteikumu 51.5 punktā minētā iesnieguma saņemšanas to izvērtē un kopā ar atzīmi par noteikumu 51.2 1. un 51.2 2. apakšpunktā minēto kritēriju izpildi nosūta Sociālajam dienestam tālākai izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai.

51.7 Ja ar pedagogu, kurš saņēmis pārcelšanās pabalstu, agrāk nekā divu gadu laikā pēc pabalsta saņemšanas tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības, pedagogs mēneša laikā pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanās atmaksā Pašvaldībai pārcelšanās pabalstu pilnā apmērā, ja nepieciešams, vienojoties ar izglītības iestādes vadītāju par atmaksas grafiku (vienā vai vairākos maksājumos)."

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

 

Saistošo noteikumu Nr. 3/2024 "Grozījumi Salaspils novada domes 2023. gada 9. novembra saistošajos noteikumos Nr. 9/2023 "Salaspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Saskaņā ar Izglītības likuma 60. panta trešās daļas piekto teikumu pašvaldības izglītības iestāžu pedagogu sociālās garantijas pašvaldības var finansēt no saviem budžetiem saistošajos noteikumos noteiktajā apmērā un kārtībā.

Pašvaldības institūciju amatpersonām (darbiniekiem) piemēro Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, kurā ir noteikts, kādas sociālās garantijas var paredzēt pašvaldības darbiniekiem. Ar sociālām garantijām šā likuma izpratnē saprot pabalstus, kompensācijas, apdrošināšanu un likumā noteikto izdevumu segšanu. Taču uz pedagogiem attiecas tikai šī likuma 3. panta astotā un devītā daļa, kas nereglamentē sociālo garantiju jautājumus.

Nerodot risinājumus pedagogu darba apstākļu uzlabošanai un profesijas pievilcības palielināšanai, pastāv augsts risks, ka pedagogu trūkuma dēļ pašvaldības izglītības iestādes nevarēs nodrošināt obligātās izglītības pieejamību.

Nolūkā mazināt izglītības nozarē šobrīd esošo problēmu – pedagogu trūkumu, ir nepieciešams ieviest atbalsta pasākumus (sociālās garantijas), lai pašvaldības izglītības iestādes piesaistītu jaunus un noturētu esošos pedagogus.

Noteikumu projekts paredz ieviest jaunu brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu – vienreizēju pārcelšanās pabalstu pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem.

Pārcelšanās pabalstu, ievērojot noteikumos noteikto kārtību un kritērijus, paredzēts piešķirt, lai kompensētu izdevumus par dzīvojamo telpu īri, kas radušies pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem, kuri, saistībā ar darba tiesisko attiecību uzsākšanu kādā no pašvaldības izglītības iestādēm, ir pārcēlušies dzīvot Salaspils novada administratīvajā teritorijā. Pārcelšanās pabalstu paredzēts piešķirt vienu reizi.

Pārcelšanās pabalsta apmērs vienai personai paredzēts 250,00 euro mēnesī, tā kopējo apmēru nosaka par sešiem mēnešiem. Pārcelšanās pabalstu piešķir vienā reizē par tiem pēdējiem pilniem mēnešiem, kuros personas dzīvesvieta bez pārtraukumiem ir deklarēta Salaspils novada administratīvajā teritorijā.

Tiesības lūgt pārcelšanās pabalsta piešķiršanu ir viena gada laikā kopš darba tiesisko attiecību nodibināšanas ar pašvaldības izglītības iestādi.

Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus piešķir neizvērtējot pabalsta saņēmēja ienākumus un materiālo stāvokli.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Projektam paredzama neliela ietekme uz pašvaldības budžetu.

Saistošo noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros: izdevumu daļa nav precīzi aprēķināma, jo atkarīga no pārcelšanās pabalsta pieprasītāju skaita. Izpildoties visiem noteikumos paredzētajiem kritērijiem, kopējā pārcelšanās pabalsta summa vienai personai ir 1500 EUR.

Nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Projekts neradīs ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību un uzņēmējdarbības vidi, kā arī neietekmē konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Projektam nav būtiskas ietekmes uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām, jo jaunas administratīvās procedūras nav paredzētas.

Projekts paredz iesniegumu par pārcelšanās pabalsta piešķiršanu iesniegt pašvaldības izglītības iestādes vadītājam, kas to izvērtē atbilstoši savai kompetencei un tālāk nodod Salaspils novada sociālajam dienestam lēmuma pieņemšanai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Projekta izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās daļēji pašvaldības izglītības iestāžu vadītāji un Salaspils novada pašvaldības iestāde "Salaspils novada sociālais dienests".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Projekts ir piemērots iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 10.01.2024. līdz 24.01.2024. Neviens viedoklis par projektu no sabiedrības netika saņemts.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!