• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošie noteikumi Nr. 7 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2022., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/op/2022/42.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 12

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 25. augusta saistošajos noteikumos Nr. 25 "Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā"

Vēl šajā numurā

01.03.2022., Nr. 42

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 7

Pieņemts: 26.01.2022.

OP numurs: 2022/42.10

2022/42.10
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 7

Tukumā 2022. gada 26. janvārī (prot. Nr. 1, 11. §)

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā"

Apstiprināti ar Tukuma novada domes
26.01.2022. lēmumu (prot. Nr. 1, 11. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu, "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta piekto daļu, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim
un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes
aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
27., 30., 31. un 31.1 punktu, Ministru kabineta
2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

Izdarīt Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā" šādus grozījumus:

1. izteikt 14. punktu šādā redakcijā, nemainot apakšpunktu redakciju:

"14. Tukuma novada pašvaldība pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas audžuģimenē, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Tukuma novada bāriņtiesa, tai skaitā bērniem vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri bez vecāku gādības palikuši pēc pilngadības sasniegšanas, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai izmaksā šādas sociālās garantijas:",

2. izteikt 15. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"15. Lai saņemtu sociālās garantijas, pilngadību sasniedzis bērns, kad iestājušies šo saistošo noteikumu 14. punktā noteiktie apstākļi, vēršas Tukuma novada sociālajā dienestā.",

3. 17. punktu papildināt ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Mājokļa pabalstu nepiešķir bērniem vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri bez vecāku gādības palikuši pēc pilngadības sasniegšanas, ja bērns nemācās vai nestudē vispārējās, profesionālās izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, valsts atzītus diplomus, un saskaņā ar izglītības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību apgūst izglītības programmu."

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 7 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Bērnu tiesību aizsardzības likuma 12. panta trešā un ceturtā daļa noteic, ka bērnam, kurš nesaņem pietiekamu vecāku aprūpi, ir tiesības uz valsts un pašvaldības sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem, Ministru kabineta noteiktajām sociālajām garantijām.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai ietvertu personu grupu – bērni vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri šajā laika posmā palikuši bez vecāku gādības un mācās vai studē, līdz ar to, patstāvīgi nespēj nodrošināt sev iztiku, apģērbu un mājokli. Izvērtējot situāciju pēc būtības, konstatēts, ka bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības līdz 18 gadu vecumam, pēc pilngadības sasniegšanas, ja bērns mācās vai studē, saņem sociālās garantijas, savukārt bērni, kuri bez vecāku gādības palikuši pēc 18 gadu vecuma un iegūst izglītību, sociālās garantijas nesaņem un ir spiesti pamest skolu, lai iegūtu iztikas līdzekļus. Pēc minētajiem apstākļiem situācijas būtībā ir vērtējamas kā vienlīdzīgas, līdz ar to pašvaldības atbalsts būtu sniedzams abām personu grupām vienādā apmērā.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi papildināti ar personu grupu – bērni vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri minētajā laika periodā palikuši bez vecāku gādības un mācās vai studē.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Budžeta ietekme 3400 euro gadā vienam bez vecāku gādības palikušam bērnam, vienreizējie pabalsti – 1080 euro. 2022. gadā nodrošināt plānotā budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Projekts šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Administratīvajām procedūrām tiek pakļauta lēmuma pieņemšana, izpildes administrēšana un pārsūdzība.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav organizētas.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!