• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju SVF un PB sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1998., Nr. 288 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latviju SVF un PB sanāksmē (turpinājums)

Vēl šajā numurā

08.10.1998., Nr. 288

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par Latviju SVF un PB sanāksmē

Otrdien, 6.oktobrī, Pasaules bankas (PB) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) ikgadējā sanāksme Vašingtonā tika atklāta ar ASV prezidenta Bila Klintona uzrunu.

"Šī sanāksme notiek neordinārā laikā, kad pasaules ekonomiku skārusi nopietna finansu krīze, kas, iespējams, ir smagākā šajā gadsimtā. Iespējams, arī tieši tāpēc šogad ir visplašākā valstu pārstāvniecība — ieradušās vairāk nekā 140 valstu delegācijas," pastāstīja Finansu ministrs Roberts Zīle. "Līdz ar to krīze un tās pārvarēšana ir galvenais šā gada sanāksmes temats. Visi sanāksmes dalībnieki saprot, ka jāveic pasākumi krīzes pārvarēšanai, taču pagaidām vēl nav zināms, kas tieši. Arī mums jāsaprot, ka, krīzei turpinoties, Latvija diez vai paliks neskarta. Tāpēc jau tagad jābūt tam gataviem, lai šo ārējo iespaidu mazinātu."

Viens no iespējamiem soļiem varētu būt pasaules attīstītāko valstu finansu palīdzība krīzē nokļuvušajām valstīm. To savā runā uzsvēra arī B.Klintons, atzīmējot, ka nevar tikai diskutēt par to, kā apdzēst ugunsgrēku, ja netiek iedots ūdens ugunsdzēsējiem.

"Lai gan krīzes apstākļos nav daudz labu ziņu, tajā pašā laikā varam būt gandarīti, ka B.Klintons savā runā augstu novērtēja ekonomisko situāciju Austrumeiropas un Viduseiropas valstu, tai skaitā Latvijas, sasniegumus un šo valstu attīstību," izteicās R.Zīle.

Pasaules, tai skaitā Krievijas, ekonomikas krīzes ietekme uz Latviju tika skarta arī R.Zīles sarunā ar Pasaules bankas viceprezidentu Johannesu Linu.

"Varam būt gandarīti, ka Pasaules banka ne tikai ir situācijas vērtētāja, bet izteikusi arī vairākus priekšlikumus situācijas stabilizācijai un attīstībai Latvijā," uzsvēra R.Zīle. Viens no šādiem piekšlikumiem ir piedāvātais finansiālais atbalsts Latvijas uzņēmējsabiedrībām darbības pārstrukturēšanā, tas ir, produkcijas jaunu noieta tirgu apgūšanā.

Pašreiz ir skaidrs, ka finansējums būs, un tagad Ekonomikas ministrijai jāizstrādā šīs palīdzības izmantošanas kārtība. Tāpēc jo nozīmīgāka bija R.Zīles tikšanās vakar, 7.oktobrī, ar Starptautiskās finansu korporācijas direktoru Haroldu Rosenu, jo šī institūcija piedalās privātā sektora attīstības projektos kā līdzfinansētāja.

Varam būt gandarīti, ka strauji uz priekšu virzās Pasaules bankas sadarbība ar Eiropas finansu struktūrām, īstenojot palīdzību Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstīm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!