• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Smiltenes novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2021., Nr. 240 https://www.vestnesis.lv/op/2021/240.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 12

Par pabalstiem audžuģimenei Smiltenes novada pašvaldībā

Vēl šajā numurā

13.12.2021., Nr. 240

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Smiltenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 27.10.2021.

OP numurs: 2021/240.15

2021/240.15
RĪKI

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10

Smiltenē 2021. gada 27. oktobrī

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā

Apstiprināti ar Smiltenes novada
pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra
lēmumu Nr. 266 (prot. Nr. 12, 29. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 33. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novada administratīvajā teritorijā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

3. Smiltenes novada Sociālā dienesta lēmumu par mājsaimniecības vai atsevišķas personas atbilstību maznodrošinātās statusam vai par atteikumu piešķirt maznodrošinātās statusu normatīvajos aktos noteiktajā termiņā var apstrīdēt Smiltenes novada pašvaldības domē. Smiltenes novada pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

4. Atzīt par spēku zaudējušiem:

4.1. Smiltenes novada domes 2021. gada 27. janvāra saistošos noteikumus Nr. 2/21 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā";

4.2. Apes novada domes 2021. gada 25. februāra saistošos noteikumus Nr. 4/2021 "Par maznodrošinātās mājsaimniecības statusa noteikšanu Apes novadā";

4.3. Raunas novada domes 2019. gada 27. februāra saistošos noteikumus Nr. 73 "Kārtība, kādā mājsaimniecība vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par maznodrošinātu".

5. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

Paskaidrojuma raksts
Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

2021. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (turpmāk – Likums). Likuma 33. panta pirmajā daļā noteikts garantētais minimālais ienākumu slieksnis un šā panta otrajā daļā noteikts trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis – 272 euro pirmajai personai un 190 euro pārējām personām mājsaimniecībā. Likuma 33. panta trešā daļa nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par šā panta otrajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Sociālās palīdzības pabalstu veidi noteikti likuma 35. pantā, savukārt 36. pants nosaka sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas nosacījumus.

Smiltenes novadā patreiz spēkā ir:

1. Smiltenes novada domes 2021. gada 27. janvāra saistošos noteikumus Nr. 2/21 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā";

2. Apes novada domes 2021. gada 25. februāra saistošie noteikumi Nr. 4/2021 "Par maznodrošinātās mājsaimniecības statusa noteikšanu Apes novadā";

3. Raunas novada domes 2019. gada 27. februāra saistošos noteikumus Nr. 73 "Kārtība, kādā mājsaimniecība vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par maznodrošinātu".

Atbilstoši Likumā dotajam deleģējumam pašvaldības dome nosaka maznodrošinātas personas ienākumu līmeni, kas tiek piemērots kā kritērijs personas vai ģimenes nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu, nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu noteikšanai u.c., un arī virknē normatīvajos aktos noteikti valsts apmaksāti atvieglojumi maznodrošinātām ģimenēm (personām) (piemēram, valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai, atbrīvojuma no tiesas izdevumiem atmaksas, elektroenerģijas pakalpojuma par samazinātu cenu saņemšanai, kā arī atvieglojumiem kultūras, izglītības un citās jomās), likumdevējs ir saglabājis pašvaldībām tiesības noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, lai neizslēgtu no valsts un pašvaldību palīdzības saņemšanas tās personas, kuras šobrīd to saņem, un tādejādi netiktu apšaubīts Satversmes tiesas 2020. gada 16. jūlija sprieduma lietā Nr. 2019-25-03 atbilstoša izpilde.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas sociālās palīdzības pārejas perioda vadlīniju 3. punktā noteikto ir vēlams maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni nenoteikt zemāku par 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 euro pārējām personām mājsaimniecībā, jo tas dos iespēju saņemt Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām pārtikas un pamata materiālo palīdzību.

2020. gada 1. janvārī stājās spēkā Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu", kas nosaka kārtību mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas un sociālās palīdzības saņemšanai, garantētā minimālā ienākuma pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību, mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību.

Normatīvajos aktos ietvertas būtiskas izmaiņas gan ienākuma līmeņos, gan kārtībā kādā tiek noteikta mājsaimniecības atbilstība trūcīgas vai maznodrošinātās statusam. Likums nosaka pašvaldībām tiesības noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, nosakot maksimālo līmeni, atbilstoši Latvijas izvēlētajai ekvivalences skalai.

Atbilstoši Likuma Pārejas noteikumu 41. un 42. punktam pašvaldības sociālā dienesta izziņa par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam, kas izsniegta līdz 2020. gada 31. decembrim, ir spēkā līdz izziņā norādītā termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 30. novembrim.

Plānots, ka saistošie noteikumu stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

2. Īss projekta satura izklāsts Ar saistošajiem noteikumiem "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā" tiek noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Smiltenes novadā, un tieši – 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 euro pārējām personām mājsaimniecībā, nosakot vienotu maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni visā Smiltenes novadā.

Stājoties spēkā saistošajiem noteikumiem "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā" spēku zaudē novadu veidojošo pašvaldību saistošie noteikumi – Smiltenes novada domes 2021. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2/21 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Smiltenes novadā", Apes novada domes 2021. gada 25. februāra saistošie noteikumi Nr. 4/2021 "Par maznodrošinātās mājsaimniecības statusa noteikšanu Apes novadā", Raunas novada domes 2019. gada 27. februāra saistošie noteikumi Nr. 73 "Kārtība, kādā mājsaimniecība vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par maznodrošinātu".

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumi pēc to spēkā stāšanās tiks īstenoti esošo institūciju un cilvēkresursu ietvaros, Smiltenes novada Sociālajam dienestam piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Pašvaldības sniegtais atbalsts ir būtisks resurss zemu ienākumu mājsaimniecībām, kuras pilnvērtīgi nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības (ēdiens, apģērbs, mājoklis, veselības aprūpe, obligātā izglītība). Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem par maznodrošinātām atzītās mājsaimniecības varēs saņemt normatīvajos aktos paredzēto sociālo palīdzību, kā arī citus valsts un pašvaldības noteiktos atvieglojumus, tādējādi nodrošinot iedzīvotāju dzīves kvalitātes nepazemināšanos.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai atzinuma sniegšanai un pēc tā saņemšanas tie tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības bezmaksas izdevumā "Smiltenes novada Domes Vēstis", pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv, kā arī izlikti redzamā vietā Smiltenes novada domes ēkā un pagastu pārvaldēs.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Smiltenes novada pašvaldības iestāde "Smiltenes novada Sociālais dienests".

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv.

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids – pēc Saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas un publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltenesnovads.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut Saistošajos noteikumos.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!