• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2.marta ārkārtas sēdē un pēc sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.1998., Nr. 55/56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31582

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta Komitejas 2. marta sēdē Ministru kabineta 27.februāra sēdē Pēc Ministru kabineta 27.februāra ārkārtas sēdes

Vēl šajā numurā

03.03.1998., Nr. 55/56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2.marta ārkārtas sēdē un pēc sēdes

Vakar, 2.martā, Ministru kabineta ārkārtas sēdē valdība pieņēma zināšanai Ministru prezidenta Guntara Krasta prasību sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi 2.martā pulksten 20 un iekļaut tās darba kārtībā lēmuma projektu par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 20.pantu un Saeimas Kārtības ruļļa 38.pantu.

Šāds solis tiek sperts, ņemot vērā dažu valdību veidojošo frakciju deputātu aicinājumus pārskatīt valdības deklarāciju, nevienprātīgu attieksmi pret Ministru prezidenta vēlmi padarīt privatizācijas procesu atklātāku un atbilstošāku valsts interesēm, kā arī faktu, ka parlamentārā izmeklēšanas komisija savā starpziņojumā izdarījusi pārsteidzīgus un nepamatotus secinājumus, kas aizskar Ministru prezidenta morālo autoritāti.

Valdības preses departaments

M1.JPG (6856 BYTES)M6.JPG (8064 BYTES)

Pēc vakardienas, 2.marta, Ministru kabineta ārkārtas sēdes, pl.13.25: Ministru prezidents Guntars Krasts žurnālistu vidū ar savu viedokli ...

M2.JPG (6577 BYTES)M4.JPG (9091 BYTES)

... un iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers, un Ministru prezidenta biedrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs

Guntars Krasts pēc valdības sēdes:

“Manuprāt, valdība ir strādājusi labi,

bet — vai tā domā visi”

Vakar, 2. martā, tika sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde. Tās vienīgais, Ministru prezidenta Guntara Krasta ierosinātais, darba kārtības jautājums bija — par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu jautājumā par uzticības izteikšanu valdībai.

Pēc Ministru kabineta sēdes tābrīža situāciju preses pārstāvjiem komentēja Ministru prezidents un vairāki Ministru kabineta locekļi.

Guntars Krasts:

— Jūs jau jūtat, kas pēdējo nedēļu laikā notiek presē. Tai vai citā kontekstā man nākas apstrīdēt dažādus valdību veidojošo frakciju deputātu un frakciju vadītāju izteikumus un apgalvot, ka šādi viedokļi valdībā nepastāv. Es uzskatu, ka šādas situācijas turpināšanās nav pieļaujama un vēlos dzirdēt frakciju apstiprinājumu tam, vai šī valdība var turpināt darbu vai ne.

Mans viedoklis — valdība ir spējīga strādāt, un rezultāti kopumā ir ļoti labi.

Valdības deklarācijā ierosinātos grozījumus es faktiski vērtēju kā neuzticības izteikšanu valdībai. Un tā noteikti ir, ja mēs šo faktu vērtējam pēc būtības.

Šāds balsojums mobilizēs frakcijas uz pārdomām par to, vai tas tā ir vai nav. Ja valdības darbs Saeimā tiks pozitīvi novērtēts, tas noteikti liks frakcijām meklēt arī jaunas sadarbības iespējas.

Līdz šim valdībā padarīto es vērtēju pozitīvi, vairumā gadījumu esmu centies, lai tas tā būtu, pat ilgāku laiku aizkavējis atsevišķu jautājumu izskatīšanu. Manuprāt, Ministru kabineta darbs ir bijis pietiekami kvalitatīvs, bet jautājums pašlaik ir — vai tā domā arī visas Saeimas frakcijas?

Ziedonis Čevers:

— Šodienas sēdē Ministru prezidents informēja mūs par savu lēmumu šodien sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi un ierosināt izskatīšanai jautājumu par uzticību valdībai. Kā vienu no šādas rīcības argumentiem Ministru prezidents izteica arī savu viedokli par Demokrātiskās partijas “Saimnieks” un partijas “Latvijas ceļš” ierosinātajiem grozījumiem Valdības deklarācijā — tas gan, manuprāt, ir diskutējams jautājums, jo, kā uzsvēra arī Počas kundze, šis priekšlikums trešdien tika apspriests arī Sadarbības padomē un par to tika informēts Ministru kabinets.

Tomēr sasaukt Saeimas plenārsēdi un ierosināt jautājumu par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam ir Ministru prezidenta konstitucionālās tiesības.

Mans personīgais viedoklis — šo jautājumu vispirms vajadzētu izskatīt un izdiskutēt starp frakcijām un tikai pēc tam to ierosināt izskatīt valdības sēdē vai ierosināt Saeimas balsojumu.

Valdis Birkavs:

— Pagaidām es vēl nevaru paust oficiālu “Latvijas ceļa” viedokli, jo nav vēl notikusi partijas valdes sēde un arī frakcijas sēde vēl ir priekšā.

Man pirmkārt nav pieņemama arī viena no paša “Latvijas ceļa” iniciatīvām, proti, Valdības deklarācijas revīzija, manuprāt, nav nepieciešama. Faktiski “Latvijas ceļa” nodoms ir — palīdzēt valdībai mobilizēties un izpildīt deklarāciju.

Bet mums nav pieņemama arī jebkāda privatizācijas procesa aizkavēšana, tāpat kā mums nav pieņemama arī jebkāda informācijas nobēdzināšana vai aizkavēšana trīs miljonu lietā.

Kāpēc Krasta kungs ir izvēlējies šādu pozīciju? Es centīšos partijas valdi pārliecināt par atbalstu šai valdībai, palīdzēt tai mobilizēties. Turklāt es esmu diezgan pārliecināts, ka tieši tā arī notiks.

Katra valdība — nevis pēc neuzticības, bet pēc uzticības balsojuma — iegūst papildu enerģiju un spēku. Es domāju, ka tas viss nāks par labu valdībai.

Dina Gailīte,

“LV” Saeimas un valdības lietu redaktore

Guntars Krasts Saeimas tribīnē:

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāj, deputāti, ministri!

Esmu pieprasījis sasaukt šo Saeimas ārkārtas sēdi, lai noskaidrotu, vai politiķi, kuri pirms 7 mēnešiem balsoja par šo valdību, joprojām ir gatavi strādāt valsts un visas sabiedrības labā vai jau sāk domāt par priekšvēlēšanu kampaņu, meklēdami ceļus, kā viens otram ieriebt.

Es esmu piekritis vadīt valdību, lai strādātu. Jā, arī lai uzklausītu konstruktīvu kritiku, nevis lai nemitīgi atbildētu uz nepamatotiem apgalvojumiem!

Man nepieņemama ir dažu valdību veidojošo partiju deputātu pēdējās dienās īpaši skaļi proponētā ideja, ka vajagot pārskatīt valdības deklarāciju, jo ne viss tajā esot laikus izpildīts.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!