• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta Komitejas 2. marta sēdē Ministru kabineta 27.februāra sēdē Pēc Ministru kabineta 27.februāra ārkārtas sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.1998., Nr. 55/56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31581

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 27.februāra ārkārtas sēdes

Vēl šajā numurā

03.03.1998., Nr. 55/56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdībā

Ministru kabineta Komitejas 2. marta sēdē

Ministru kabineta Komiteja akceptēja grozījumu projektu noteikumos “Valsts investīciju programmas sagatavošanas, finansēšanas un realizācijas kārtība”. Grozījumi nepieciešami, lai novērstu Valsts investīciju programmas gaitā konstatētās nepilnības un lai uzlabotu valsts investīciju plānošanu infrastruktūru objektos.

Akceptēti grozījumu projekti Latvijas Kriminālkodeksā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Grozījumi nepieciešami, lai regulētu likumprojektā “Par publiskajiem izklaides un svētku pasākumiem” noteikto pasākuma organizatora un vadītāja administratīvo atbildību un kriminālatbildību.

Akceptēts likumprojekts “Par Starptautisko konvenciju par kuģu tilpības mērīšanu”.

Komiteja akceptēja likumprojektu “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”. Likums attieksies uz tabakas izstrādājumiem, kurus ražo, pārstrādā, glabā, realizē, saņem vai nosūta Latvijas Republikas muitas teritorijā, un nosaka kārtību, kādā tabakas izstrādājumi tiek aplikti ar nodokli.

Akceptēts grozījumu projekts Labklājības ministrijas nolikumā.

Komiteja akceptēja noteikumu projektu “Patērētāju tiesību aizsardzības centra nolikums”. Paredzams, ka centrs būs valsts pārvaldes iestāde, kas realizēs patērētāju tiesību ievērošanas uzraudzību un kontroli. Tas būs Tirdzniecības un pakalpojumu kontroles centra tiesību un saistību pārņēmējs.

Akceptēts noteikumu projekts “Par aromatizētāju lietošanu pārtikas produktos”.

Akceptēts noteikumu projekts “Ķemeru nacionālā parka administrācijas “Ķemeru nacionālais parks” nolikums”. Tā būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministijas pārraudzībā esoša valsts civiliestāde, kas savas kompetences ietvaros īstenos valsts dabas aizsardzības politiku un veiks īpaši aizsargājamās dabas teritorijas pārvaldi.

Komiteja akceptēja noteikumu projektu “Pārtikas uzņēmumu higiēnas prasības”. Tie noteiks pārtikas uzņēmumu higiēnas vispārējās prasības.

Akceptēts noteikumu projekts “Veterinārie noteikumi dzīvnieku kaušanai un kautprodukta ieguvei mazjaudas kautuvēs”. Šie noteikumi noteiks liellopu, aitu, kazu, cūku, zirgu, fermā audzētu savvaļas dzīvnieku kaušanas, svaigas gaļas, blakusproduktu un tehnisko izejvielu iegūšanas veterinārās prasības mazjaudas kautuvēs ar mērķi iegūto produkciju realizēt Latvijas teritorijā un eksportēt saskaņā ar importētājas valsts prasībām.

Valdības preses departaments

Ministru kabineta 27.februāra sēdē

Akceptēta Korupcijas novēršanas padomes izstrādātā korupcijas novēršanas programma. Padomei uzdots mēneša laikā precizēt programmu, ņemot vērā sēdē izteiktās piezīmes, un iesniegt Valsts kancelejā.

Korupcijas novēršanas padomei uzdots apspriest un sagatavot izskatīšanai Ministru kabinetā šādus konceptuālus jautājumus: par politisko organizāciju finansēšanu no valsts budžeta, par īpašuma sākumdeklarēšanu; par iespēju policijas darbiniekiem strādāt citu darbu, samaksu par to saņemot pamatdarba vietā; par legālās prezumpcijas principa ieviešanu.

Valsts administrācijas skolai uzdots kopā ar Tieslietu ministriju sākt priekšdarbus, sagatavojot konferenci par korupcijas apkarošanas jautājumiem.

Valdības preses departaments

Pēc Ministru kabineta 27.februāra ārkārtas sēdes

 

Tieslietu ministra Dzintara Rasnača,

valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas

skaidrojumi, atbildes, viedokļi

Piektdien, 27. februārī, pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes, kurā apsprieda korupcijas novēršanas stratēģiju, notika preses konference. Tajā žurnālisti tika informēti, ka valdības sēdē ziņojumu par korupcijas novēršanas stratēģijas pirmo sadaļu “Novēršana”, Korupcijas novēršanas padomes izstrādāto programmu nolasījis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, par otro sadaļu “Apkarošana” — valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča.

Preses konferencē pirmā runāja Aija Poča:

— Atbilstoši sēdes darba kārtībai man bija jāziņo par sadaļu “Apkarošana”. Tajā norādīti galvenie pasākumi, kas ir saistībā ar korupcijas faktu konstatēšanu, seku likvidēšanu vai sodīšanu. Galvenais akcents tika likts uz tādiem pasākumiem, kas paredz nepieciešamību izveidot finansu analīzes, audita un kontroles nodaļu Iekšlietu ministrijas Valsts policijas ekspertīžu centrā. Savukārt projektā, ko iesniegusi ķenerālprokuratūra, paredzēts uzsākt noziedzīgā ceļā iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas kontroles dienesta darbību. Šie konkrētie piemēri vien liecina, ka minētais dokuments nav sastindzis, bet ir attīstībā un tiek pilnveidots, dzīve tajā ievieš savas korekcijas. Valsts ieņēmumu dienests un Valsts policija ir uzsākusi sadarbību par šāda koordinācijas darbības centra izveidi.

Otrais — muitas darba uzlabošana. Galvenokārt tas skar tehnisko nodrošinājumu uz robežām. VID iesniedzis pieteikumus četriem projektiem, kuri varētu daļēji saņemt starptautisku finansējumu. Diskusijas izraisījās par pilnvaru paplašināšanu VID struktūrai, kas saistīta ar Korupcijas novēršanas likuma izpildes kontroli, sevišķi saistībā ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Bija priekšlikumi par korupcijas apkarošanas mobilo vienību izveidošanu. Valdības sēdē runāja arī par atklātības veicināšanu valsts pārvaldē, maksimāli piesaistot nevalstiskas organizācijas, ieinteresētās puses, sadarbojoties ar konsultatīvām, informācijas vai citām koordinējošām institūcijām. Jādiskutē arī par mantas konfiskācijas bāzes sakārtošanu, īpašuma sākumdeklarēšanas principa ieviešanu saistībā ar jēdziena “legalitātes prezumpcija” realizēšanu. Par šo sadaļu bija vairāki priekšlikumi, programmā tie jāprecizē; parādījās jauni saskares punkti. Taču par šiem jautājumiem vēl būs jāspriež kādā no valdības turpmākajām sēdēm.

Jautājums:

— Ko saprast ar šīm mobilajām pārbaudes vienībām? Vai tās rīkosies ar provokatoriska rakstura metodēm, kādas tika izmantotas iepriekšējā premjera laikā?

A.Poča:

— Nē, tā nav domāts. Tā nebūs piesaiste kādai konkrētai vietai, organizācijai. Taču svarīgi, lai būtu zināma rotācija starp dažādiem rajoniem, pilsētām, starp kontrolējošām vienībām — Valsts, Ekonomisko, Pašvaldību policiju u.tml.

 

Pēc tam vārds tika dots tieslietu ministram un Korupcijas novēršanas padomes priekšsēdētājam.

Dz.Rasnačs:

— Šī faktiski bija pirmā tāda valdības sēde pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un pirmā, kur galvenais jautājums — korupcijas novēršanas stratēģija. Šis darbs organizēts trijos virzienos: novēršana, apkarošana un izglītošana. Esmu apmierināts ar valdības sēdes rezultātiem, jo pamatos šī programma tika akceptēta. Tiesa gan, ar vairākām atrunām. Par tām arī pastāstīšu. Pirmā: nolemts, ka tiks sagatavots konceptuāls ziņojums par politisko organizāciju finansēšanas politiku tuvākajā nākotnē.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!