• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par netradicionālajām reliģiskajām kustībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.1998., Nr. 28/29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par netradicionālajām reliģiskajām kustībām

Vēl šajā numurā

03.02.1998., Nr. 28/29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par netradicionālajām reliģiskajām kustībām

Turpinājums no 1.lpp.

Ļoti būtiski sabiedrībā pacelt šo informētības līmeni. Viens no atzinumiem šajā konferencē bija, ka skolās ieviešamas kristīgās mācības stundas. Skolās normālam cilvēkam veselīgā vidē jāmācās vērtēt un šķirot reliģiskos fenomenus, kas ir apkārt. Tāpēc arī mūsu baznīca bija ieinteresēta šādas konferences sarīkošanā, esam par to, lai sabiedrība tiktu labāk informēta par reliģiskajām lietām.

Savu atbalstu konferencē paustajām domām izteica arī Andrejs Šterns, klātesošie deputāti, izsakot vairākus atzinumus par to, kā valsts likumdevējs varētu sekmēt tradicionālo reliģisko organizāciju pozitīvo ietekmi uz sabiedrības tikumisko vērtību izpratni, kā aizšķēršļot ceļu pseidoreliģisko destruktīvo sektu nelabvēlīgajai ietekmei uz cilvēku, īpaši jaunatni.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

“LV” redakcijas rīcībā

ir konferences referāti,

kuri tiek gatavoti publicēšanai

Konferences

“Netradicionālās reliģiskās kustības un to sociāli nelabvēlīgā ietekme:

garīgais, sociālais un tiesiskais aspekts”

rezolūcija

destruktīvo reliģisko organizāciju jautājumā

Rīgā 1998.gada 30.janvārī

Latvijas valstij atgūstot neatkarību, sākās arī tautas garīgā atmoda. 50 gadus ilgušajā reliģiskā analfabētisma un totālā ateisma apstākļos cilvēki bija zaudējuši spēju kritiski izvērtēt un orientēties reliģisko organizāciju piedāvājumos. Esošajā sociāli ekonomiskajā situācijā tradicionālās reliģiskās konfesijas ne vienmēr pietiekami spēj šajā pašā laikā nodrošināt tautas garīgo aprūpi. Valsts pašreiz nepietiekami atbalsta tradicionālo baznīcu nozīmīgo darbību iedzīvotāju garīgās un sociālās aprūpes jomā.

Latvijā no ārzemēm ienāk jaunas, iepriekš nezināmas un neprognozējamas, bet bagātīgi finansētas reliģiskas un pseidoreliģiskas organizācijas, kuras pie mums dibina savas filiāles un izvērš aktīvu darbību iedzīvotāju vidū. Daļa no šīm organizācijām ir ar neskaidriem vai aizdomīgiem finansējuma avotiem un destruktīvu darbību. Šodien Latvijā destruktīvo reliģisko organizāciju* darbība izplatās gandrīz neierobežoti un reāli apdraud iedzīvotāju garīgo un fizisko drošību. Destruktīvo sektu darbība ierobežo cilvēka tiesības uz apziņas brīvību, grauj cilvēku garīgo un fizisko veselību. Īpaši postoša ir šādu sektu darbība pret bērniem un jauniešiem.

Destruktīvo reliģisko organizāciju darbība un ar to saistītā cilvēka apziņas brīvības problēma ir jāvērtē

— kā nepieciešamība aizsargāt cilvēka personību un sabiedrības institūcijas (no ģimenes līdz valstij), saglabājot nacionālo drošību, tiesisko kārtību, valodu, tautas tradīcijas, iedzīvotāju veselību un tikumību;

— analizējot attiecīgās reliģiskās organizācijas būtību, ņemot vērā šīs organizācijas patiesos darbības mērķus (nevis tikai deklaratīvos), kā arī tās lietotos līdzekļus un metodes.

Mēs uzskatām, ka nepieciešams izstrādāt sistemātisku un pamatotu valsts politiku attiecībā pret dažādu ārvalstu sektu ienākšanu un darbību Latvijā. Destruktīvu reliģisko organizāciju rīcība Latvijā ir jāpārtrauc un jāneitralizē ar likumā noteiktiem līdzekļiem un metodēm.

Atbalstāma ir tādas speciālas palīdzības programmas izstrāde un realizācija, kas sniegtu kompleksu palīdzību destruktīvo reliģisko organizāciju darbības upuriem un viņu tuviniekiem, lai aizsargātu cilvēka tiesības uz apziņas brīvību un garīgo drošību. Valsts institūcijām nepieciešams izstrādāt pasākumu kompleksu totalitāro sektu un atklāta ļaunuma un varmācības ideju popularizācijas pārtraukšanai.

Mēs arī uzskatām, ka Latvijas iedzīvotājiem būtu ieteicams orientēties un balstīties uz tradicionālām un gadu simtos pārbaudītām vērtībām. Izvēloties savu reliģisko organizāciju vai baznīcu, būtu ieteicams pievērsties baznīcām un organizācijām, kas ar savu darbību Latvijā vismaz vairāku gadu desmitu garumā ir konstruktīvi veidojušas pozitīvu sabiedrības morāli psiholoģisko klimatu un veicinājušas tautas tikumisko vērtību izaugsmi un izglītību.

Atzīstot atsevišķu netradicionālo reliģisko kustību un sektu nelabvēlīgo ietekmi uz sabiedrību, tās garīgajām vērtībām, sabiedriskās un individuālās apziņas deformāciju, saistītu ar pretsabiedrisku un prettiesisku darbību, konferences dalībnieki uzskata par nepieciešamu izveidot sabiedriski valstisku struktūru, kas veiktu pastāvīgu netradicionālo reliģisko kustību un sektu izpēti.

Šādas pētnieciskās institūcijas zinātniski pamatotie un objektīvie materiāli būtiski paplašinātu destruktīvo sektu nelabvēlīgās ietekmes novēršanas iespējas, nodrošinātu tiesību aizsardzības un izglītības iestādes ar informatīvu materiālu, kuru varētu izmantot, lai novērstu sabiedriski bīstamo sektu veidošanos un apkarojot to nelikumīgo darbību, izglītojot un audzinot jauniešus patiesu un tradicionālu vērtību garā.

* Destruktīva reliģiska organizācija: sekta, kuras mērķiem, kā arī to sasniegšanas līdzekļiem un metodēm piemīt destruktīva kulta pazīmes. Tā ir autoritatīva hierarhiska jebkuras orientācijas organizācija, kas grauj dabisko harmonisko garīgo, psihisko un fizisko personības stāvokli (iekšējais destruktīvisms), kā arī ir pretrunā ar vispārpieņemtajām tradīcijām un normām, radītajām sociālajām struktūrām, kultūru, kārtību un sabiedrību visumā (ārējais destruktīvisms), praktizējot maldinoša rakstura vervēšanu un slēpto psiholoģisko vardarbību, kas izpaužas vienas personas vai personu grupas mērķtiecīgi nodibinātā nelikumīgā citu cilvēku apziņas, uzvedības un dzīves kontrolē bez viņu brīvprātīgas un apzinātas piekrišanas, sekojot savām šauri egoistiskajām vēlmēm, tādējādi radot nedabisku un nelikumīgu citu personu atkarību un pakļautību doktrīnām un līderiem, kuri tiecas gūt pretlikumīgus ienākumus un varu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!