• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirms notikuma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1997., Nr. 313 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31071

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts un tās vīri

Vēl šajā numurā

03.12.1997., Nr. 313

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PIRMS NOTIKUMA

Jāzeps Vītols jaunības izjūtā

3. — 13. decembrī Latvijā skan III Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss

Vairāk nekā 40 jauno mūziķu no 11 valstīm piedalās III Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā, kas šodien, 3. decembrī, svinīgi tiek atklāts Lielās Ģildes koncertzālē. Radošajā sacensībā piedalās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un bakalauri Diāna Baibusa, Ieva Bērziņa, Kārlis Lācis, Vladimirs Psavke, Iveta Pinkule, Daniels Pavļuts, Sanita Šablovska, Elizabete Šīrante, Jānis Zilbers un Mārtiņš Zilberts. Pa vienam dalībniekam konkursam pieteikušas Itālija, Izraēla, Japāna, Moldova un Nīderlande. Lietuvu konkursā pārstāv 11, Igauniju — 8, Krieviju — 5, Ukrainu — 3 un Armēniju — 3 mūziķi.

Konkursu vērtēs starptautiska žūrija: Lazars Bermans — žūrijas komisijas priekšsēdētājs, profesors, koncertējošs pianists /Itālija, Krievija/, Juris Karlsons — žūrijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks, profesors, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, Jāzepa Vītola fonda prezidents /Latvija/, Eriks T. Tavastšerna — J.Sibeliusa Mūzikas akadēmijas klavieru katedras vadītājs, profesors /Somija/, Garijs Millers — Luksemburgas konservatorijas profesors /Luksemburga/, Aleksandra Juozapenalte – Ēsmā — Igaunijas Mūzikas akadēmijas docente /Igaunija/, Mūza Rubackīte — profesore, koncertējoša pianiste /Francija, Lietuva/, Teofils Biķis — Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas speciālo klavieru katedras vadītājs, profesors /Latvija/.

Konkurss notiek trijās kārtās, uz otro kārtu izvirza ne vairāk kā pusi no dalībnieku skaita un uz trešo — ne vairāk kā sešus dalībniekus. Konkursa laureātiem paredzēta Grand Prix — 3000 dolāru apmērā, viena pirmā prēmija (2000 dolāru), viena otrā prēmija (1500 dolāru) un viena trešā prēmija (1000 dolāru). Pārējie trešās kārtas dalībnieki saņem 500 dolāru prēmiju katrs.

Konkursa laureātiem 1998. gadā tiek piedāvāta iespēja koncertēt Latvijā.

Speciālu prēmiju 1000 marku apmērā konkursa dalībniekiem piešķīrusi firma “Bechstein”.

Grand Prix nodrošina Jāzepa Vītola fonds. Tas tika izveidots iepriekšējo Dziesmu svētku laikā, kad Annija un Jāzeps Vītoli tika pārbedīti dzimtenē un Rīgā bija pulcējušies mūziķi no visām Latvijas malām, kā arī no Amerikas, Austrālijas, Vācijas, Anglijas, Kanādas un Zviedrijas.

Šis fonds popularizē pasaulē Jāzepa Vītola mūziku, rūpējas par viņa radošā mantojuma apzināšanu un izpēti. Ik pēc četriem gadiem notiek pianistu konkursi, kas mijas ar dziedātāju konkursiem. Tādējādi Jāzepa Vītola mūzika tiek aktualizēta kā allaž dzīva māksla, patiesa kultūras vērtība arī XX gadsimta beigās.

Jāzepa Vītola skaņdarbi ir obligāti konkursa repertuārā gan pirmajā, gan otrajā kārtā. Kā atzīst speciālisti, konkursa prasības ir ļoti augstas. Pirmajā kārtā katram konkursantam jāiztur aptuveni pusstundu ilgs un otrā kārtā — aptuveni stundu ilgs pārbaudījums. Tās ir nopietnas koncertprogrammas. Lai tās sagatavotu, ir pamatīgi jāstrādā. Tieši tāpēc konkurss tika izsludināts savlaicīgi jau pirms gada. Izdoti divi Jāzepa Vītola skaņdarbu krājumi, kas laikus tika izsūtīti potenciālajiem konkursa dalībniekiem. Arī žūrijas darbam šie krājumi nepieciešami, jo žūrija notīs seko līdzi konkursantu spēlei. Trešajā kārtā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri seši konkursanti spēlēs kādu no izvēlētajiem klavierkoncertiem.

Konkursa pirmajā un otrajā kārtā uz skatuves būs divi koncertinstrumenti, un mūziķi paši varēs izvēlēties vai nu “Steinvay” koncertflīģeli vai nesen iesvētīto “Bechstein” firmas flīģeli. Katram no tiem ir sava dvēsele, kam jāsaskan ar atskaņotājmākslinieka dvēseles vibrācijām.

Ir skaista tradīcija, ka konkursa atklāšanas dienas koncertā savu priekšnesumu sniedz žūrijas priekšsēdētājs. Šovakar Lazars Bermans spēlēs Ferenca Lista 2. klavierkoncertu klavierēm ar orķestri La mažorā. Tas būs liels notikums Latvijas mūzikas dzīvē. Atklāšanas koncerta programmā ir arī Jāzepa Vītola uvertīra “Sprīdītis” un komponista skolotāja, “Varenās kopas” dalībnieka profesora Nikolaja Rimska – Korsakova uvertīra “Gaišie svētki”.

Tiekoties ar žurnālistiem, profesors Lazars Bermans atgādināja, ka ikviens konkurss ir gan tīri sportiska sacensība, gan radošā gara izpausme. Un tas, kā jaunie mūziķi tajā jutīsies, kā skanēs viņu priekšnesums, būs atkarīgs arī no publikas atsaucības.

Uz konkursa pirmo un otro kārtu, kas no 4. līdz 9. decembrim notiek Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē, ieeja brīva. Lai jaunajiem mūziķiem un klausītājiem šīs desmit dienas ir gaiši svētki!

Aina Rozeniece,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!