• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc darba vizītes Francijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1997., Nr. 313 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirms notikuma

Vēl šajā numurā

03.12.1997., Nr. 313

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

preses konferences

Pēc darba vizītes Francijā

Vakar, 2. decembrī, Tieslietu ministrijā preses konferencē tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs informēja par darba vizītes rezultātiem Francijā, iepazīstoties ar tās pozitīvo pieredzi tiesu izpildītāju darbā, tiesu darba organizācijā, likumu jaunradē, kā arī cietumu administrācijas darbā. Stāstījums skāra arī Francijā pastāvošo reliģisko sektu darbības pētīšanu un negatīvās ietekmes novēršanu, kā arī pieredzi sadarbībā ar Eiropas Savienības asociētajām dalībvalstīm.

Ievadot preses konferenci, Dzintars Rasnačs teica: — Šī vizīte tika gatavota jau ilgāk nekā gadu, tās ietvaros divarpus dienās izdevās panākt ļoti daudz: vispirms jau tika parakstīts līgums starp Latvijas Republikas Tieslietu ministriju un Francijas Nacionālo tiesu izpildītāju palātu par turpmāko sadarbību ( tā pilnu tekstu publicējam blakus) . Jāatzīmē, ka līgums arī tika gatavots ilgāku laiku. Lai gan tam nav starptautiska statusa, taču tas virzīts uz abpusēju sadarbību. Galvenais akcents — lai Francija palīdzētu Latvijai īstenot tiesu reformu, īpaši tiesu izpildītāju darbības jomā. Francijas Nacionālajai tiesu izpildītāju palātai vēsturiski ir liela nozīme ne tikai savā valstī; tai ir laba sadarbība ar Ungāriju, Rumāniju, Čehiju, Poliju un vēl citām valstīm. Šī institūcija ir tāds kā centrs, kas apvieno daudzu valstu tiesu izpildītājus. Tāpēc arī mums ir svarīgi izpētīt šo pieredzi.

Tieslietu ministrs pastāstīja, ka daudzās valstīs tiesu izpildītāju profesija ir brīvā juridiskā profesija un tai ir augsts prestižs. Latvijā šajā ziņā daudz darāms gan tiesu izpildītāju izglītošanā un izvēlē, gan statusa noteikšanā un darba pilnveidošanā. Tāpēc viens no parakstītā līguma (memoranda) punktiem paredz, ka 1998. gadā Francijas Nacionālā tiesu izpildītāju palāta uzņems Latvijas juridisko ekspertu delegāciju tiesas izpildītāju profesijas organizācijas un darbības, kā arī civilo un komerciālo spriedumu izpildes tiesību piemērošanas izpētei.

Vizītes laikā Latvijas delegācijai bijis interesanti uzzināt arī par reformu likumu jaunradē, tiesu darbā. Lielākas pārmaiņas notiek komerciālajā jomā.

Dz.Rasnačs pastāstīja, ka Francijas Tieslietu ministrija cietumu administrācijas funkcijas pārņēmusi ļoti sen — 1911. gadā. Taču joprojām ir aktuāli tādi jautājumi kā cilvēku nodarbinātība, veselības aprūpe, sociālā un psiholoģiskā rehabilitācija, kapelāna dienesta nozīme. Ar šīm problēmām nodarbojas nevis Tieslietu ministrija, bet attiecīgo nozaru ministrijas. Tieslietu ministrijai ir šī darba koordinatores loma.

Runājot par reliģisko sektu darbības novērtēšanu, ministrs informēja, ka Francijā ar prezidenta dekrētu 1966. gada 9. maijā izveidots sektu pētīšanas starpministriju birojs, kas ir premjerministra pakļautībā. Tā uzdevums ir analizēt sektu fenomenus, informēt premjerministru par sava darba rezultātiem, konsultēt viņu un piedāvāt valdībai sektantisma apkarošanas pasākumu plānus un līdzekļus. Minētā biroja sastāvā ir visdažādāko nozaru ministri, arī psihiatrs, bērnu aizsardzības centra direktors, deputāti un senatori.

Dz.Rasnačs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem un nobeigumā piebilda, ka Tieslietu ministrija izpildījusi pirms mēneša tai doto uzdevumu un iesniegusi Ministru prezidentam priekšlikumus, kas skar tiesu, tiesnešu darbu, atalgojumu un pensijas, viņu izglītošanas kvalifikācijas un disciplinārkolēģijas pilnveidošanas iespējas, tiesu nolēmumu publicitāti un vēl citus ierosinājumus.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!