• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācija procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.1997., Nr. 290 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Fondu birža - modernākā Baltijā

Vēl šajā numurā

06.11.1997., Nr. 290

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācija procesā

Par valsts akciju sabiedrību "Latvijas zoovetapgāde"

Zooveterinārās apgādes sistēma Latvijā sāka veidoties 1940. gadā. 1941. gada februārī izveidots republikāniskais kantoris "Vetsnabsbit" (veterinārā apgāde un realizācija), kas kara laikā pārtrauca savu darbību un tā darbība tika atjaunota 1944. gadā. 1946. gada jūlijā republikāniskais kantoris "Vetsnabsbit" tika reorganizēts par republikānisko kantori "Zoovetsnabsbit" (zooveterinārā apgāde). 1962. gadā izveidota Jelgavas starprajonu nodaļa, 1963. gadā - Rēzeknes starprajonu nodaļa un 1969. gadā - Cēsu starprajonu nodaļa. 1965. gadā republikāniskais kantoris "Zoovetsnabsbit" reorganizēts par republikānisko apvienību "Latzoovetsnab" (Latvijas zootehniskās un veterinārās apgādes apvienība). 1985. gadā Latvijas zootehniskās un veterinārās apgādes apvienībai tika nodots LPSR Lauksaimniecības ministrijas republikāniskais kantoris "Lauksaimniecības mācību līdzekļu apgāds", kas ieguva Rīgas starprajonu nodaļas statusu. 1987. gadā uz Latvijas zootehniskās un veterinārās apgādes apvienības bāzes tika izveidota Latvijas republikāniskā zootehniskās un veterinārās apgādes zinātniskā ražošanas apvienība. Tajā tika iekļauta arī eksperimentālā ražošanas laboratorija "Sigfarm", Cēsu rajona padomju saimniecība "Zaube" un Olaines eksperimentālā želatīna ražošanas rūpnīca. 1989. gada beigās un 1990. gada sākumā Olaines eksperimentālā želatīna ražošanas rūpnīca tika nodota nomā tās darbiniekiem. Bijusī eksperimentālā ražošanas laboratorija "Sigfarm" pašlaik nodota nomā ar izpirkumu. Padomju saimniecības, vēlāk paju sabiedrības "Zaube", privatizācija uzsākta 1991. gadā un pabeigta 1993. gada oktobrī, kad paju sabiedrība "Zaube" izslēgta no Uzņēmumu reģistra. 1991. gada 26. augustā Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta valsts firma "Latvijas zoovetapgāde". 1994. gada 21. jūnijā Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta valsts akciju sabiedrība "Latvijas zoovetapgāde". Līdz LPSR Agrorūpnieciskās komitejas izveidošanai 1983. gadā Latvijas republikāniskā zootehniskās un veterinārās apgādes apvienība bija pakļauta LPSR Lauksaimniecības ministrijai, kā arī PSRS Lauksaimniecības ministrijas galvenajai pārvaldei "Sojuzzoovetsnabprom". No 1986. gada Latvijas republikāniskā zootehniskās un veterinārās apgādes apvienība, vēlāk (no 1987. gada) Latvijas republikāniskā zootehniskās un veterinārās apgādes zinātniskā ražošanas apvienība bija pakļauta LPSR Agrorūpniecības komitejai, kā arī PSRS Agrorūpniecības komitejas galvenajai pārvaldei "Sojuzzoovetsnabprom". No 1991. gada valsts firma "Latvijas zoovetapgāde" atradās Latvijas Lauksaimniecības ministrijas pārziņā, un no 1994. gada 21. jūnija valsts akciju sabiedrība "Latvijas zoovetapgāde" atradās Zemkopības ministrijas pakļautībā. Ar Ministru kabineta 1996. gada 5. jūlija rīkojumu nr.264 "Par valsts īpašuma objektu nodošanu privatizācijai" valsts akciju sabiedrība "Latvijas zoovetapgāde" nodota privatizācijai.

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" juridiskā adrese un administrācijas atrašanās vieta ir Rīgā, Marijas iela 10. Valsts akciju sabiedrībā "Latvijas zoovetapgāde" kā struktūrvienības bez juridiskās personas tiesībām ietilpst četras pārstāvniecības "Kurzeme", "Latgale", "Vidzeme", "Informācija", trīsdesmit veterinārās aptiekas un pieci aptieku punkti. Veterinārās aptiekas un aptieku punkti ir izveidoti visos Latvijas reģionos.

Saskaņā ar valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" statūtiem tās galvenie darbības virzieni ir apgāde ar zooveterināro produkciju, biopreparātu, laboratorijas iekārtu realizācija, savstarpējas zooveterināro preču piegādes organizēšana ar citām valstīm.

Valsts akciju sabiedrība "Latvijas zoovetapgāde" darbojas kā vienota veterinārās apgādes sistēma, piegādājot zooveterināro produkciju un biopreparātus savām aptiekām. Sabiedrība ir spējīga apmierināt pieprasījumu pēc biopreparātiem, ir spējīga tos uzglabāt un realizēt noteiktā uzglabāšanas temperatūrā speciālās noliktavās, kā arī nodrošina zināmu un specifisku medikamentu nomenklatūru, kuru būtu neizdevīgi tirgot atsevišķām aptiekām. Sabiedrībā ir valsts materiālās rezerves, t.i., medikamenti, instrumenti, speciālie apģērbi un autotransports, ko uzņēmums uzglabā un noteiktajos termiņos nomaina. Valsts materiālās rezerves netiek privatizētas.

Valsts akciju sabiedrībā "Latvijas zoovetapgāde" uz 1997. gada septembri nodarbināti 76 darbinieki.

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" sekmīgas darbības pamatā ir tās plašais realizācijas tīkls un profesionāli darbinieki, kā arī aptieku izvietojums tuvu patērētājiem.

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" īpašumā ir vairāki sociālie objekti, kas sabiedrībai būs jāuztur un jāapsaimnieko līdz to nodošanai pašvaldībai vai privatizācijai saskaņā ar likumdošanas aktiem, kas reglamentē šādu objektu privatizāciju.

Valsts akciju sabiedrībai "Latvijas zoovetapgāde" pieder bāzes ēku komplekss Cēsīs (1992.g.) un Rēzeknē (1986.g.), ir ēkas Rīgā, Ormaņu ielā 32. Veterinārās aptiekas ir izvietotas gan pašai sabiedrībai piederošās ēkās, gan nomātās telpās.

Valsts akciju sabiedrībai "Latvijas zoovetapgāde" nav kredīta, galvojumu un ķīlas līgumu saistību.

Uzņēmuma bilances kopsavilkums uz 1997. gada 1. jūliju un peļņas un zaudējumu aprēķina kopsavilkums uz 1997. gada 1. jūliju ir šāds:

Bilance (Ls) 1997. gada 1. jūlijs

Aktīvs
Ilgtermiņa ieguldījumi 382 139
Krājumi 81 797
Debitori 10 672
Naudas līdzekļi 9073
Kopā 483 681
Pasīvs
Kapitāls 384 382
Uzkrājumi saistībām -
Parādi piegādātājiem 60 046
Pārējie kreditori 39 253
Kopā 483 681

Peļņs un zaudējuma aprēķins (Ls)

1997. gada 1. jūlijs

Neto apgrozījums 361 768
Pārdotās produkcijas
ražošanas izmaksas -339 443
Bruto peļņa 22 325
Administrācijas izmaksas -42 298
Ārkārtas ieņēmumi un izmaksas 12 097
Peļņa pirms nodokļiem -7876
Nodokļi -1882
Pārskata perioda peļņa vai zaudējumi -9758

Pamatojoties uz novērtējumu, kas izdarīts saskaņā ar Latvijas likumdošanas aktiem, valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" nosacītā cena ir Ls 451 244, kas atbilst sabiedrības pamatkapitālam privatizācijas noteikumu apstiprināšanas brīdī. Novērtējumā nav ietverta zemes vērtība. Akciju sabiedrības statūtos pirms privatizācijas tiks izdarīti grozījumi, nosakot, ka akciju sabiedrības pamatkapitāls ir Ls 451 244, vienas akcijas nominālvērtība - Ls 1, akciju skaits - 451 244. Sabiedrībā ir 450 444 parastās akcijas ar balsstiesībām un 800 parasto akciju bez balsstiesībām. Privatizācijas noteikumi paredz 51 procentu akciju (akciju kontrolpakete) pārdošanu vienam ieguldītājam. Par sabiedrības akciju kontrolpaketi ieguldītājs maksās 40 procentus latos un 60 procentus privatizācijas sertifikātos. Sabiedrības darbiniekiem un pensionāriem paredzēti 19,5 procenti akciju, 14,82 procentus jeb 66 886 akcijas pārdos publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem, 8 procenti paredzēti objekta vadībai, 1,5 procenti veidos privatizācijas rezerves akcijas, 5 procenti akciju bez atlīdzības tiks nodoti Pensiju fondam. Sabiedrības valdes rezerves akcijas - 0,18 procenti jeb 800 akciju tiek pārdotas par latiem. Publiskajā piedāvājumā tiek iekļautas arī darbinieku un pensionāru neizpirktās akcijas.

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" privatizācijas noteikumi paredz, ka sabiedrībai trīs gadus jāsaglabā darbības profils un trīs gadus jānodrošina 78 darbavietas ar darbu pilnu darba dienu pilnu darba nedēļu saskaņā ar likumdošanas prasībām.

Iesniedzot rakstisku apliecinājumu par gatavību privatizēt valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" akciju kontrolpaketi, pircējs iemaksāja drošības naudu Ls 25 000 apmērā, kas ir pirmā iemaksa pirkuma maksas gadījumā, ja privatizācijas subjekts iegūst tiesības pirkt akciju kontrolpaketi.

Sabiedrībai jāievēro vides aizsardzības nosacījumi saskaņā ar likuma prasībām.

Pamatkapitāla palielināšana notiek saskaņā ar likumu "Par akciju sabiedrībām", un pārējiem akcionāriem ir pirmpirkuma tiesības proporcionāli viņiem piederošo akciju skaitam tikai gadījumā, ja pamatkapitāla palielināšana notiek, ieguldot naudu.

Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde"

akciju kontrolpaketes īpašnieku

Akciju kontrolpaktes īpašnieks: fiziska persona Aldis Taurītis

Īss atskats uzņēmējdarbības vēsturē: uzņēmējdarbība saistīta ar darbu zemnieku saimniecībā "Griķi" un sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Eirofarm", kas nodarbojas ar veterināro farmācijas līdzekļu vairumtirdzniecību. Galvenie realizācijas tirgi ir Latvija, Igaunija, Lietuva, Krievija.

Īss atskats profesionālās darbības vēsturē: profesija - veterinārārsts, veterināro zinātņu kandidāts, disertācija par tēmu "Cilvēku un dzīvnieku fizioloģija" un "Dzīvnieku nelipīgās slimības" tika aizstāvēta 1987. gadā Voroņežā. Disertācijā tika pētīts stresa un adaptācijas mehānisms saistībā ar četru medikamentu iedarbību. Kontrolpaktes īpašnieks ir strādājis par galveno veterinārārstu mācību pētījumu saimniecībā "Jelgava", Jelgavas rajona Kirova kolhozā, zinātniskās pētniecības saimniecībā "Lielplatone" par direktora vietnieku zinātniskā darbā, Jelgavas pilsētas Veterinārajā pārvaldē par priekšnieku. Ir cieša sadarbība ar Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūtu.

Nākotnes ieceres, to saistība ar a/s akciju paketes iegādi: paplašināt klientu loku visā Latvijā, gūt pastāvīgu peļņu, lai celtu firmas darbinieku materiālo labklājību un gūtu apkārtējās sabiedrības pozitīvas atsauksmes par sabiedrības darbību. Galvenie akciju sabiedrības darbības akcenti:

preču kvalitāte - mērenas cenas;

specifisks, plašs sortiments;

ērta un patīkama iepirkšanās;

stratēģiski veiksmīgs izvietojums;

augsta profesionalitāte.

Jaunā akciju sabiedrība nodrošinās privatizācijas noteikumos paredzētās darbavietas un veidos sabiedrības darbību atbilstoši mūsdienu prasībām, pilnveidos lopkopības un citu lauksaimniecības nozaru mērķtiecīgu attīstību, ieteiks kompleksas ārstnieciskās profilakses programmas lauksaimniecības dzīvnieku veselības uzlabošanai. Pareizi stratēģiski izvietojot un attīstot specifiskās ražotnes, palielināsies darbavietu skaits un tiks izmantota vietējā lauksaimniecības produkcija.

Citas ziņas, ko akciju paketes īpašnieks sniedzis par sevi: valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" akciju kontrolpaketi - 51 procentu jeb 230 135 akcijas iegādājās fiziska persona Aldis Taurītis par izsoles sākumcenu Ls 230 135, maksājot 40 procentus latos un 60 procentus privatizācijas sertifikātos. Latos maksājamā daļa jāsamaksā trīs gadu laikā, privatizācijas sertifikātos maksājamā daļa jāsamaksā līdz 1999. gada 30. decembrim. Iesniedzot apliecinājumu par gatavību privatizēt valsts akciju sabiedrības "Latvijas zoovetapgāde" akciju kontrolpaketi, privatizācijas subjekts samaksājis Ls 25 000 drošības naudu.

LPA informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!