• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas Fondu birža - modernākā Baltijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.1997., Nr. 290 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30917

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vecdaugavas zvejnieki lašu salukšanas laikā

Vēl šajā numurā

06.11.1997., Nr. 290

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas Fondu birža – modernākā Baltijā

Stāstot par norisēm Rīgas Fondu biržā

3. novembris ieies Rīgas Fondu biržas vēsturē kā aizsākums nepārtrauktai vērtspapīru tirdzniecībai. Ievadot šo nozīmīgo notikumu, biržas prezidents Uldis Cērps atzīmēja:

– Ar šo brīdi esam kļuvuši par biržu, kas piedāvā savām dalībbankām un brokeru sabiedrībām pilnu pakalpojumu klāstu. Tam esam gatavojušies jau kopš pagājušā gada. Pirmo projektu pabeidzām šā gada vasarā, kad bija iespējams izpildīt vērtspapīru pirkšanas un pārdošanas uzdevumus par to apjomu, kas paliek pāri pēc cenas noteikšanas. Nākamais projekts – iespējas šos neierobežotos apjomus pārdot par to cenu, kāda noteikta pulksten 11 00. Tā ir nepārtrauktā vērtspapīru tirdzniecība par iepriekš noteiktu cenu. Tas bija pirmais solis nepārtrauktās tirdzniecības attīstībā. Tagad mēs varam piedāvāt nepārtrauktu tirdzniecību par dažādām cenām. Apzināti esam saglabājuši visus iepriekšējos tirdzniecības modeļus – cenas noteikšanu Centrālajā tirgū (veido apmēram 30 līdz 50 procentus no biržas apgrozījuma), nepārtrauktā tirdzniecība par fiksēto cenu (veido apmēram 50 līdz 70 procentus no biržas apgrozījuma). Un tagad nepārtrauktā tirdzniecība par dažādām cenām. Kāds būs pieprasījums, to redzēsim tikai pēc tās uzsākšanas. Akciju cenas tiek noteiktas kā parasti un ilgs vienu stundu, bet nepārtrauktā tirdzniecība par dažādām cenām ilgs divas stundas.

Svarīgi, ka saglabāti galvenie principi, uz kuriem balstās biržas attīstība. Nosakām cenu, balstoties uz pieprasījumu un piedāvājumu. Visi uzdevumi nonāk biržas sistēmā. Tas ir būtisks pamatnoteikums, uz kuru balstās ikviena kontinetālās Eiropas birža. Mēs esam ieprogrammējuši ļoti konkrēu cenu svārstības apgabalu, tas ir 15 procentus no iepriekšējās tirdzniecības cenas. Tas ir ļoti būtisks sistēmas stabilitātes un integritātes nosacījums. Šodien sniedzam visplašāko spektru, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstu biržām. Automātiskā uzdevumu izpilde ir serviss, ko patlaban piedāvā tikai Rīgas Fondu biržā.

Sistēmas palaišana uzticēta viesim – finansu ministram Robertam Zīlem. Viņš sveic Rīgas Fondu biržas darbiniekus ar šo nozīmīgo notikumu. Pulkstenis ir 12.00, atskan gongs, nepārtrauktā tirdzniecība biržā sākas.

Un šoreiz galvenais komentētājs jau ir Rīgas Fondu biržas viceprezidents Aivars Slokenbergs. Tieši viņš kopā ar četriem programmētājiem pusgada laikā izstrādājis šo jauno sistēmu. Un klātesošie ir liecinieki tam, kā pulksten 12. 03 Daugavpils pievadķēžu rūpnīcai tiek izpildīts pirmais pārdošanas uzdevums – 200 vērtspapīri pārdoti par 1,09 latiem.

Jāpiebilst, ka informācija par tirgiem Rīgas Fondu biržā jau zināma visā pasaulē Internet abonentiem katru dienu ap pulksten 15. 00.

Ingrīda Rumbēna, “LV”

Foto: Māris Kundziņš


Finansu ministrs Roberts Zīle


Rīgas Fondu biržas viceprezidents Aivars Slokenbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!