• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vidū starp Zviedrijas un Latvijas zinātni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2001., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - ir iznākusi 21. burtnīca

Vēl šajā numurā

03.08.2001., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vidū starp Zviedrijas un Latvijas zinātni

Jūlijā beigās Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktora diplomu saņēma Pēteris Alberts — pēc specialitātes fiziologs un farmakologs, viens no šodienas modernās zinātnes pārstāvjiem, kura darbu sarakstā ir ne vien zinātniski pētījumi un publikācijas populāros, citējamības ziņā ievērojamos starptautiskos žurnālos, bet arī divu valstu zinātnieku sadarbības organizēšana.

P. Alberts dzimis 1953.gada 8. decembrī Stokholmā. Mācījies un strādā Zviedrijā, 1975.gadā Stokholmas universitātē ieguvis zinātņu doktora grādu. Svarīgākie viņa zinātniskās darbības virzieni ir saistīti ar gludās muskulatūras adreno un holinoreceptoriem. Veikti oriģināli pētījumi, lai pierādītu ideju par perifēro nervu atcerēšanās spēju. Šobrīd P. Alberts strādā firmā "Pharmacia&Upjohn " .

Ar Latviju goda doktoru saista ne vien izcelsme, bet arī ciešas profesionālās saites. P. Alberts ir aktīvs Latvijas ārstu un zobārstu apvienības loceklis. Piedalījies daudzos starptautiskos zinātnieku forumos, arī pasaules latviešu zinātnieku un ārstu kongresos. 1998.gadā viņš ievēlēts par Latvijas Farmakoloģijas biedrības goda biedru un saņēmis O. Šmīdeberga medaļu.

P. Alberts jau 1991. gadā organizēja Zviedru institūta grantus Latvijas Organiskās sintēzes institūta zinātniekiem. Kopš tā laika piedalīšanās kopējos projektos un ilgtermiņa stažēšanās Zviedrijā ir devusi savu pozitīvo ieguldījumu gandrīz divdesmit Latvijas farmakologu un ķīmiķu profesionālajā izaugsmē.

P. Alberta nopelnu skaitā ir arī gluži praktiska palīdzība — jau kopš 1993. gada viņš gādā laboratoriju aprīkojumu, zinātnisko literatūru un sūta uz Latviju humānās palīdzības sūtījumus.

LZA goda doktors Pēteris Alberts savu diplomu, apsveicēju ziedus un pateicības vārdus saņēma, ģērbies latviešu tautastērpā. Lielajā Rīgas 800.jubilejai veltīto Dziesmu un deju svētku gājienā un koncertā piedalīsies arī latviešu koris no Zviedrijas. Un tajā — Pēteris Alberts, stalts dziedātājs, kuram latviešu tautastērps piestāv apbrīnojami jauki.

Ilga Tālberga,  LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas zinātniskā sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!