• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par savu zemi, par savu tautu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.1995., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēsture ir ar mums - 91. gada augusts un šodiena

Vēl šajā numurā

24.08.1995., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par savu zemi, par savu tautu

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa runa Zemessardzes
4. gadadienas svinīgajā sanāksmē vakar, 23. augustā

Šodien ir zīmīga diena Latvijas valstij, tautai, visai Latvijas vēsturei. 23. augustā sagadījušies dažādi zīmīgi notikumi un galvenokārt ar melnu ēnu. Bet šobrīd esam sapulcējušies, lai atcerētos svarīgu gaišu notikumu - Zemessardzes dibināšanas dienu. Četri gadi ir zināma atkāpe, lai varētu atskatīties un vērtēt, vai veidojam pareizi un ar nākotnes virzību. Esmu pārliecināts, ka tas, ko darījusi Zemessardze, ir darīts pamatīgi, godīgi un tālejoši. Svarīgi, ka arī citas tautas un citas valstis to atzīst. Šodien no rīta, tiekoties ar Vācijas aizsardzības ministru Folkeru Rīi, ar gandarījumu dzirdēju, ka viņš šos četrus gadus novērtē kā Latvijai ļoti veiksmīgus. Šajā laikā Latvijas tauta darījusi visu, lai atjaunotu savu valsti, tās varenību. Zemessardze ir viena no šīs varenības sastāvdaļām. Zemessardzi mēs veidojām, ne tikai domājot par militārajiem spēkiem, par aizstāvēšanos, Zemessardze, manuprāt, ir dzīvesveids. Un, ja man tagad vaicātu, kas ir Zemessardze, es atbildētu — Zemessardze — tas ir patriotisms, tā ir uzticība savai zemei, tā ir Jaunsardze un Zemessardze — tas ir mūsu militārs spēks. Apsveicot Iekšlietu ministrijas darbiniekus, es teicu, ka mūsu nelielajā valstī nedrīkstam šķelt un dalīt spēku struktūras. Visi šie spēki ir vienoti ar vienu ideju — par savu zemi, par savu tautu, par savu nākotni.

Kaut gan ir svētku reize, jāatceras, ka ne viss rit gludi, ne vienmēr esam disciplinēti, ne vienmēr ar godu nesam zemessarga vārdu un formas tērpu. Ieskatoties statistikā, diemžēl nācās konstatēt, ka pēdējā laikā vairāk nekā 200 gadījumos Zemessardzē ir bijuši pārkāpumi, kuru dēļ nācies atņemt šo augsto vārdu — zemessargs. Bet tās ir augšanas grūtības. Raugoties uz jums, esmu pārliecināts, ka Zemessardze ir tas balsts, tas stūrakmens, uz ko Latvija var droši paļauties tagad un nākotnē.

Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova apsveikums

Godātie Latvijas zemessargi!

Es pateicos jums par uzaicinājumu būt ar jums kopā šajā svētku brīdī. Kaut arī Saeimas darba plānojums neļauj man uzrunāt jūs tieši, man ir patiess prieks, ka varu sveikt jūs ceturtajā gadadienā, kopš Latvijā tika atjaunota Zemessardze. Pirmdien, 21. augustā, pagāja četri gadi, kopš Latvijā beidzās augusta pučs un tika pieņemts konstitucionālais likums par pilnīgu neatkarības atjaunošanu.

Un, atskatoties šajā četru gadu senajā un saspringtajā pagātnē, šķiet likumsakarīgi, ka viens no pirmajiem mūsu de facto atjaunotās valsts soļiem bija reālu aizsardzības spēku veidošana. Tolaik daudz kas bija jāveido no nulles, un viens no grūtākajiem uzdevumiem bija tieši rūpes par drošību. Ne jau viss, ko tolaik iecerējām, ir piepildījies. Arī četri gadi nav pārāk ilgs laiks, bet tas ir pietiekami, lai mēs varētu izvērtēt padarīto un kritiski apsvērt, kam turpmāk veltīt mūsu pūles.

Paveiktā nav maz. Jūsu rindas ir augušas un kļuvušas stiprākas. Jūsu vidū ir vīri ar vērā ņemamu pieredzi un zināšanām. Ir jauni puiši, kuri ir gatavi to pārņemt.

Bet tauta tikai tad ar paļāvību var raudzīties nākotnē, ja tā ir droša par saviem aizstāvjiem. Jums, zemessargi, ir liela atbildība, jo cilvēki jums uzticas. Uzticas, gaidot no jums ne tikai varonību ārkārtējās situācijās, bet arī atbalstu ikdienā.

Tāpēc novēlu jums arī turpmākā darbā sekot savam godaprātam un svinīgajam solījumam, lai ar piederību Zemessardzei var lepoties katrs no jums un lepni var būt tie, kuri jums uzticas!

Saeimas priekšsēdētājs

 Anatolijs Gorbunovs

1995. gada 23. augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!