• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēsture ir ar mums - 91. gada augusts un šodiena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.1995., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27488

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemgalietis Latvijā un visā pasaulē

Vēl šajā numurā

24.08.1995., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēsture ir ar mums — 91. gada augusts un šodiena

ATC2_1.JPG (16442 BYTES)
Triju Zvaigžņu ordenis tiek pasniegts Jānim Jasēvičam

ATC2_2.JPG (13699 BYTES)
Augsto apbalvojumu saņem Alģis Simanavičs

ATC2_3.JPG (16236 BYTES)
Svinīgajā ceremonijā piedalījās (no kreisās): pirmais neatkarīgās Latvijas iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis, iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons un Valsts prezidents Guntis Ulmanis

ATC2_4.JPG (19037 BYTES)
Alģis Simanavičs un Jānis Jasēvičs pēc apbalvojuma saņemšanas

Vakar, 23.augustā, Latvijas Iekšlietu ministrijā notika svinīgi pasākumi, kas veltīti 1991.gada augusta notikumu atcerei. Tajos piedalījās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons, bijušais iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis, Iekšlietu ministrijas un Policijas departamenta vadība, Iekšlietu ministrijas darbinieki un personas, kuras 1991.gada augustā apsargāja svarīgus valsts objektus. Svinīgā pasākuma atklāšanā iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons teica: “Es gribētu uzsvērt un atgādināt, ka 1991.gada izšķirīgajos notikumos Iekšlietu ministrijas darbinieki bija uzticīgi Latvijai un cīnījās par tās valstisko neatkarību. Čpaši nopelni šajā ziņā bija lauku policistiem, kas ieradās Rīgā apsargāt svarīgus valsts objektus.”

Svinīgās sanāksmes turpinājumā runu teica Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Viņš teica, ka 23. augusts cilvēku atmiņā savijies ar Molotova un Ribentropa sazvērestību pret Latviju un ka pirms četriem gadiem šajās augusta dienās atkal bija apdraudēta Latvijas patstāvība. Un vai ikviens šajās dienās saistībā ar savu dzīvi atceras arī Latvijas likteni.

“Mēs esam lepni,” teica Valsts prezidents, “ka Latvijā ir tādi vīri kā šeit sapulcējušies, kuri nav šaubījušies par Latvijas patstāvību, par to, ka tautai esat vajadzīgi. Uz tiem, kas strādā Iekšlietu ministrijā, vienalga, kādā postenī jūs neatrastos, arvien uz pirmajiem gulstas lielākā atbildība — rūpēties par saviem pilsoņiem, savu zemi, savu tautu. Es nekad neesmu šķirojis, kura no mūsu valsts spēka struktūrām ir svarīgākā, vienmēr esmu uzskatījis, ka aizsardzības spēki, Iekšlietu ministrijas spēki un Zemessardze ir vienots kodols, kas grib un var aizstāvēt savu zemi.

Patlaban piedzīvojam lielas politiskas vētras, tās izriet no finansu krīzes, un ir jārunā arī par uzticības krīzi. Te nu ļoti daudz ir mūsu rokās, lai šī krīze no rūgtas mācības nepārvērstos par ko nepatīkamāku. Drīz jābūt skaidrībai, kā tālāk veidosies mūsu ekonomika, vai varēsim sasniegt pašu galveno — labklājību un drošību. Es šos jēdzienus arvien sasaistu kopā, jo, manuprāt, atsevišķi tie nevar pastāvēt. Jādara viss, kas mūsu spēkos, lai nekad neatkārtotos tādi notikumi, pret kuriem cīnoties ir gājuši bojā cilvēki, lijušas asinis, ciesti morāli pazemojumi. Draudi, bīstamība Latvijai nebūt nav maza. Politiķiem rūpīgi jāseko, kas notiek Eiropā, kas notiek kaimiņu zemēs, bet jums vērīgi jāskatās, lai novērstu noziegumus gan pret atsevišķiem cilvēkiem, gan tautu, gan Latvijas valsti.”

Nobeidzot uzrunu, Valsts prezidents aicināja ar klusuma brīdi godināt 1991. gada janvārī nogalināto Iekšlietu ministrijas darbinieku Vladimira Gomonoviča un Sergeja Konoņenko piemiņu. Janvāra dienu varonīgajiem Iekšlietu ministrijas aizstāvjiem Jānim Jasēvičam un Aļģim Simanavičam prezidents pasniedza Triju zvaigžņu ordeņus. Ministrijas vadība apbalvoja daudzus bijušos un tagadējos Iekšlietu ministrijas darbiniekus.

Bijušais iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis, atceroties 1991.gada augusta liktenīgās dienas, teica: “1991.gada augustā visi notikumi beidzās labi. Latvija atguva valstisko neatkarību. Tomēr es domāju, ka notikumu attīstība 1991.gada augustā varēja risināties arī daudz traģiskāk. Tādēļ es jūs gribu aicināt: esiet modri! Mēs nevaram paļauties, ka Latvijai vairāk nav ienaidnieku un neviens vairs netīko pēc mūsu zemes. Mums visiem vienmēr ir jābūt gataviem aizsargāt savu valsti un tās neatkarību.”

Svinīgo pasākumu beigās to dalībnieki nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Valsts prezidenta preses dienests
Viesturs Avots, “LV” tieslietu nozares redaktors
Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!